用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否好傻?
go

是否好傻? [複製鏈接]

自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀B2油麻地信義,是否好傻?我只不过是想個囡讀番岩Banding 中學,吾洗追吾到人地,對自己失晒信心!自己個心好忐忑!

anixon  你唔傻,傻嘅係香港教育,我認為孩子自信心比追名牌中學更重要!  發表於 14-7-17 10:17
   2    0    0    0

引用:自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀

原帖由 eqqiqq 於 14-07-14 發表
自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀B2油麻地信義,是否好傻?我只不过是想個囡讀番岩Banding 中學, ...
未發生的事情,没有人会知结果。既然已作出選擇,就無謂再回頭望了

是好傻

eqqiqq 發表於 14-7-14 12:14
自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀B2油麻地信義,是否好傻?我只不过是想個囡讀番岩Banding 中學, ...
樓主是否已派入信義?  若已派入信義, 就向前望不要再回顧了, 其實你都是為她著想, 希望佢可以在此校讀得好, 多點信心. 多支持及鼓勵佢吧, 希望她有一個愉快及充滿信心的中學生活.

回覆:eqqiqq 的帖子

唔傻,考入高banding學校但給人家墊底,不如去一家合符水平的學校。

Cherry車厘子  同意agree  發表於 14-7-14 21:43
MCLIAN  Agree!  發表於 14-7-14 21:01
王家爸爸    發表於 14-7-14 14:59
HTLT    發表於 14-7-14 13:08

回覆 mryung2000 的帖子

好多谢你。我自己就係考慮到哩個問题,同個囡相量过才在自行選擇2揀左B2去见,点知巳在自行比人收左,。我只係未能调節自己的心情,個心幾曰都吾安樂。

你做此決定前,一定諗得好清楚,不要因一些外來的因素和閒言,否定你和女兒作出的決定,比信心向前行.如果你都咁忐忑,誰去支持囡囡,路已選了勇往直前,加油!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆 sai1031 的帖子

Yes, we talked a lot before selection.
"Mum, I'm not bad. I am selected by this school from hundreds of students after interview!!!" My daughter said happily after getting the result.  Haha....

yovin  雞咀牛後聽得多 ,原來英文是這樣寫的!  發表於 14-7-16 03:37
Cello093  女兒智慧抉擇, 母親英明決定.  發表於 14-7-14 17:50
王家爸爸  Better be the head of a dog than the tail of a lion I think you have to support her decision.   發表於 14-7-14 15:02

王國會長

eqqiqq 發表於 14-7-14 14:03

Yes, we talked a lot before selection.
阿囡OK 就行了, 無謂多想了

我都係選了BAND 2 中學, 無所謂, 阿囡開心讀書得啦 ! 將來才算, 條條馬路通羅馬.

回覆:是否好傻?

不要顧而家啲面子,別人啲閒言閒語!做父母真心想自己小朋友好!加油

回覆 bingo09110 的帖子

Tks your support.  Add oil.  I just want my daughter to learn in a suitable level and have a happy school life.

你好啱㗎,如果勉強入到B1 尾校又跟唔上,小朋友好大壓力,又無晒自信,何苦呢?

啱程度好緊要!

我女應該係band2a(老師冇講過我女係咩 banding),老師叫我女博band1c既英中,我唔聽。我選左band1c-2a既中中,入左這間中學之後,我女好期待買校服,買書,註冊,暑假既步操,銜接課程。所以我相信我冇選錯!

eqqiqq 發表於 14-7-14 14:03

支持你嘅決定呀, 囡囡都咁開心, 你做咩愁~ 一個佢鐘意嘅環境, 我相信佢會讀得好

佢哋大咗, 可以自己做到決定, 唔似小學, 都係我哋幫佢舖排

p.s. 我係今年升小一嘅家長, 當人人追求一線小學, 我就寧可佢晌二線小學, 開心學習

回覆 馬到功成 的帖子

Add oil !!!!

心態問題,取決於你的想法是 “寧為雞頭,不為牛後” 還是 “寧為牛後,不為雞頭”。

囝囝是band 1生,但選了 band 2直資,完全想走避band 1 津校的谷成績方法,因知他不受這一套,勉強他只會讓他過着六年不愉快的中學生活,何苦呢!
相反耐心俾些時間空間,等他開竅,自然前途由他創了。
樓主,撑你,加油!

我明白了。唉!人在脆弱的時候就會對自己的決定動搖,特别是一個單親家庭,我壓力很大。

‹ 上一主題|下一主題