用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統 ...
樓主: yghgwong
go

DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統計)   [複製鏈接]

Marco-ma  YES , 到中六好多學校都有訓練了,  考ORAL 前(已放假) 要小組返學校補課的.  

judy  有訓練。當然,個别學校除外。  

我想果种訓練係要潛移默化,习慣成自然,而唔係到F6:嗱!同学们,而家我地講下应該点考“說話”,有乜地方要留意,有乜dos & don'ts, 点先考到高分....果种訓練呀!

岔開少少, 想問下有無人知道英華書院今年的DSE結果?

回覆 Christi 的帖子

果种訓練係要潛移默化,习慣成自然,而唔係到F6:嗱!同学们,而家我地講下应該点考“說話”,有乜地方要留意,有乜dos & don'ts, 点先考到高分....果种訓練呀!

Good point! I totally agree with you.

回覆 Yanamami 的帖子

"果种訓練係要潛移默化,习慣成自然,而唔係到F6:嗱!同学们,而家我地講下应該点考“說話”,有乜地方要留意,有乜dos & don'ts, 点先考到高分....果种訓練呀!'

Good Point! I totally agree with you.

"果种訓練係要潛移默化,习慣成自然,而唔係到F6:嗱!同学们,而家我地講下应該点考“說話”,有乜地方要留意,有乜dos & don'ts, 点先考到高分....果种訓練呀!'

可能有啲學校真係咁做。
但佔18%(我唔肯定)嘅卷,沒有課程安排?平時冇訓練?我冇咁好想像力。

Yanamami  有,咪就係為考試而安排为考試而訓練既安排同訓練囉,点同黃之峰同学同个level?  發表於 14-7-16 21:22

CrabPincers 發表於 14-7-16 08:34
每年報章,網上公佈有邊間學校有7科狀元,我聽完就算,從不上心,就算係我女學校出狀元又點?學校出名者, ...
呢D 叫士氣, 又可稱為團隊精神, 你無唔代表唔比人地有!  

簽名被屏蔽

zhuzhu 發表於 14-7-16 09:04
[size=14.857142448425293px]■李詠輝獲清華大學醫學院取錄。詠輝成績不俗,中英數通識分別是「45*55」,物理、化學及生物,分別是5*、5*及5級。惟在中文考試中,說話考試表現最差,令中文只取4級
請恕我冇乜見識, 入清華大學醫學院]有何出路? 大陸醫學院普遍不被國際(包括香港)承認, 畢業後想在大陸做醫生嗎? (據我所知, 大陸很多醫科畢業生因收入微薄而工作辛苦轉行了)

請問 : 李詠輝同學的成績足夠在香港考入醫學院嗎?

回覆:old_baby 的帖子

其實我都想知多D,現時唔好講國內,國外其他地方讀醫科在香港都好似難註冊做醫生。

old_baby 發表於 14-7-17 16:37
請恕我冇乜見識, 入清華大學醫學院]有何出路? 大陸醫學院普遍不被國際(包括香港)承認, 畢業後想在大陸做醫 ...

清華畢業可考LMC HK 回香港register , 近年passing rate 比起以前高了很多。http://gia.info.gov.hk/general/2 ... 274_0274_107642.pdf 。以2013 估計,他只能穏入nursing,其他 medic , pharmacy 及dentist 試也不用試。但神校畢業生的加持是無價的,而且神校並不是文法中學,而是體育及音樂訓練學校,我們絕不應用學術成績來計算神校。

mirage 發表於 14-7-17 17:55

清華畢業可考LMC HK 回香港register , 近年passing rate 比起以前高了很多。http://gia.info.gov.hk/general/2 ... 274_0274_107642.pdf 。以2013 估計,他只能穏入nursing, medic , pharmacy 及dentist 試也不用試。但神校畢業生的加持是無價的,而且神校並不是文法中學,而是體育及音樂訓練學校,我們絕不應用學術成績來計算神校。

若根據這資料, 2012 passing rate 大概是 : 25.74% x 90.54% x 40.52% = 9.44%要全過三關才能執業, 少於10%及格率怎算高? 我估計近年passing rate提高的原因好可能是多了英美加澳星等英語系大學考生, 又有重考生, 相信大陸醫科生要過關其實甚難!

"神校"的體育及音樂訓練是否賣點真是見仁見智, 很多老牌名校(尤其官中)限於資源, 在[體育及音樂訓練上很難跟直資及教會學校競爭, 所以在這方面表現平平, 但此類"文法中學"名校也有不少捧場客及很大競爭(尤其中下階層家庭).

到底是"為了入神校才加強體育及音樂訓練"? 還是"入神校是為了學體育及音樂"? 入神校是否為學業? 香港教育制度可真是畸型扭曲了.

old_baby 發表於 14-7-17 18:59
若根據這資料, 2012 passing rate 大概是 : 25.74% x 90.54% x 40.52% = 9.44%要全過三關才能執業, 少於10 ...
LMCHK 而家比起以前已經易考了很多很多,以前三part 都pass 的probability 可能只得3%以下。有了神校球隊畢業生嗰朵,出來教波都可收貴兩、三成,old boys 又可能請師弟教返自己子女,不好嗎?

mirage 發表於 14-7-17 19:17
LMCHK 而家比起以前已經易考了很多很多,以前三part 都pass 的probability 可能只得3%以下。有了神校球隊畢 ...
我以前有很多朋友, 他們不是名校生, 所以對名校嗤之以鼻, "書虫", "憨居仔", "不通世務", "冇厘醒目".......什麼扁低言詞也說得出.

後來, 他們有子女要升學, 就忘記以前所說的, 一窩風去追逐名校, 做其怪獸家長了.

infinity2000    發表於 14-7-18 16:25

台灣醫好D?
台灣醫療亞洲第一,全球第三
http://mp.weixin.qq.com/s?__biz= ... isappinstalled=0#rd
‹ 上一主題|下一主題