用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統 ...
樓主: yghgwong
go

DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統計)   [複製鏈接]

回覆:DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統計)

失禮一:當學校欠左佢這些無關痛癢的人。
失禮二:行為標準只有自己個套,不能公報體藝,成績卻要立即。
失禮三:用左公帑便好似大哂。你比左十元買期,你唔叫人地公報業績手續費?
失禮四:開埋口學店,甚無品。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-7-15 20:21
睇完這裏的評論只有兩個想法:

1. 失禮的不是 DBS。

作為一間受政府資助既學校,應該受到市民監察,但係ANNUAL REPORT入面只係輕描淡寫有關成績部分,同一間上市公司唔將成盤數話比你聽冇咩分別。

http://www.dbs.edu.hk/administration/DBS_AnnualReport_12_13RV3.pdf

引用:Quote:yghgwong+發表於+14-7-15+12:39+邊間

原帖由 mirage 於 14-07-15 發表
盡收天下奇人異士學界稱雄數十年的神校,祂是用來參拜的,祂比體藝中學更體藝,衪在BK受萬人敬仰。 ...
Wakaka ... 好抵死... 笑c咗!!!!

My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

回覆:DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統計)

其實都係,一些二線直資如顏寶玲都公開DSE 的成績啦!何況是大名鼎鼎的……

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 14-7-15 23:53
失禮一:當學校欠左佢這些無關痛癢的人。
失禮二:行為標準只有自己個套,不能公報體藝,成績卻要立即。
失 ...
申報利益先,我無仔女讀直資/私校
我覺得,自金融風暴後,香港市民好偏激加仇富,就好似好多年前,bk都有個敏感話題,講個個自危裁員時,公務員就穩定工作,又話公務只懶,我交稅養班垃圾癈柴,同依家直資中學有無分別呢?開口埋口,用政府錢去做乜做乜,差在未講,我有份交稅,有份供你讀書,吾該你學校比report我看

除非和位似李生,年年交一大堆零的稅,如果不是,真係普通市民交既稅都用係自己身上都不知夠夠,醫療,圖書館,道路維修。。。。。

odelia_ho   正是我所想   發表於 14-7-16 12:31

醒目開學勳章

每年報章,網上公佈有邊間學校有7科狀元,我聽完就算,從不上心,就算係我女學校出狀元又點?學校出名者,關我乜事?又不是我女是狀元

不過我女學校又渣,真係未出過狀元

話分兩頭,我不看呢d, 我寧願佢無狀元出,學生成績平均,多人入u好過,起碼我女有機會入u, 狀元 無諗過

infinity2000    發表於 14-7-17 14:15
88muimui  讚同!  我寧願唔要一, 兩個突出, 平均咪仲好  發表於 14-7-16 17:01
Marco-ma   ~ 我都無咩大感覺..

今年我阿女學校真係出咗狀元, 但同學做完訪問又俾人圍插,  其實好無謂  發表於 14-7-16 13:58

【本報訊】天水圍小子李詠輝因跑步出色,多年前以田徑尖子的身份升讀拔萃男書院中一。最初他覺得自己「嚟到冇得鬥」,但中六文憑試卻取得3科5*級。基層家庭的成長經歷,令他本着「有心唔怕難,更難更多得着」的心情應付文憑試(DSE)及田徑賽。他已獲清華大學醫學院取錄,獲獎學金資助未來八年課程。
記者:彭美芳 馮子愷

自2013年起,內地清華大學、北京大學及復旦大學可自行取錄香港尖子;清華去年取錄兩名男拔學生,今年取錄一名學生,就是「短跑王」李詠輝(17歲)。

■李詠輝獲清華大學醫學院取錄。
■李詠輝獲清華大學醫學院取錄。
升名校以為「冇得鬥」
李詠輝三歲時和媽媽由內地到香港與父親團聚,在天水圍公屋長大,小學讀屋邨學校,成績名列前茅,小四因跑步快,入選元朗區隊。小五下學期,校外教練推薦詠輝到男拔讀書。基層家庭長大的詠輝起初不敢高攀,在教練和男拔老師游說下,詠輝終於鼓起勇氣接受。
由屋邨小學升讀傳統名校,對詠輝來說是一大挑戰,「少少覺得自己差,嚟到冇得鬥」,全級240多人他排名51,比以前小學全級首三名相距太遠。詠輝獲學校豁免宿費,宿舍生活更自律,校方要求每晚11時就寢,他趕在清晨6時讀書,他形容自己是「苦行僧」。英文又是另一難關,詠輝拿着字典,常看常背誦。詠輝成熟,同學叫他「輝爺」,他覺得「有心唔怕難,更難更多得着」。
本周一放榜,男拔最佳成績的考生,取得5科5**及一科5*級。詠輝成績不俗,中英數通識分別是「45*55」,物理、化學及生物,分別是5*、5*及5級。惟在中文考試中,說話考試表現最差,令中文只取4級,「可能我太過進取,壟斷發言七次」,但他「為咗啖氣,一定上訴」。

獲八年獎學金讀大學
詠輝爸爸多年前已證實患有乙型肝炎,中四時詠輝立志做肝臟科及外科醫生,望日後可照顧父親。在文憑試開始前,他已被清華大學醫學院取錄,輕鬆面對文憑試,未來八年獲獎學金,免費讀大學,包括兩年往美國匹茲堡大學醫學院課程。他強調,選擇重返內地升學只為開眼界,學知識之餘會保持「香港仔」文化。  

體藝尖子已變成DBS培育重點.。

希望大家繼續互相鼓勵, 互相祝福。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-7-15+23:53+

原帖由 CrabPincers 於 14-07-16 發表
我覺得,自金融風暴後,香港市民好偏激加仇富,就好似好多年前,bk都有個 ...

事情又唔洗想得咁複雜,大家都想知成績,特別是名校

infinity2000    SUPPORT  發表於 14-7-17 14:16

可能我太過進取,壟斷發言七次

文憑試口試最重運氣,一組考生,要既合作又競争,最怕遇到壟斷發言的。

chun媽 發表於 14-7-16 09:49
事情又唔洗想得咁複習,大家都想知成績,特別是名校,
一如已往閃縮,只透露最佳成績有多少星星,然後避重就輕的拿一個屋邨學生升神校然後取得不俗成績來做文章,保持見報率及讓眾多神民臣服感動敬拜,再次讓其他一百多個DSE學生沈默或被消失。神校真是多麼的令人XX啊。

73662710  而且那个屋村仔以前在小学时是级前三,查實有冇負增值?  發表於 14-7-16 11:00
73662710  73662710  屋村仔考甘既成绩有吔好講,一个招牌掉下可能誤傷几打!華英那个8優先经典。,  發表於 1 秒前  發表於 14-7-16 10:57
73662710  屋村仔考甘既成绩有吔好,一个招牌掉下可能誤傷几打!華英那个8優先经典。,  發表於 14-7-16 10:56

自2013年起,內地清華大學、北京大學及復旦大學可自行取錄香港尖子;清華去年取錄兩名男拔學生,今年取錄一名學生,就是「短跑王」李詠輝(17歲)詠輝成績不俗,中英數通識分別是「45*55」,物理、化學及生物,分別是5*、5*及5級。

是DSE值錢,還是清華收生低呢?唔知點解,我睇完有點不安。睇過星期二檔案嘅人,都知大陸爭入重點大學幾咁殘酷。

大陸,幾時先可以做到公公正正呢?

引用:Quote:可能我太過進取,壟斷發言七次文憑試

原帖由 judy 於 14-07-16 發表
文憑試口試最重運氣,一組考生,要既合作又競争,最怕遇到壟斷發言的。 ...
係呀,以前的補習天王就係教人要爭取發言,係又講,唔係又講,搞到其他組員無機會發言,整個小組討論只得15分鐘 ❨5人❩,你想下你發言七次,其他組員好慘,no say. 所以今年加了新評分準則,壟斷發言是有機會評為下品

引用:Quote:原帖由+judy+於+14-07-16+發表文憑試

原帖由 chun媽 於 14-07-16 發表
係呀,以前的補習天王就係教人要爭取發言,係又講,唔係又講,搞到其他組員無機會發言,整個小組討論只得15 ...
另一個極端是大部份人不發言,你發兩三次言,便變成壟斷發言。

這個情況在大學及見工小組面試,亦都常見。大學d輔導員都提班大帝,你一句都唔講,邊個請你。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:JustAParent+發表於+14-7-15+17:32+

原帖由 mirage 於 14-07-15 發表
一間每年拿取五、六千萬公用資源的直資學校,每個市民都可以問。

CrabPincers 發表於 14-7-16 08:04
我覺得,自金融風暴後,香港市民好偏激加仇富,就好似好多年前,bk都有個 ...

我外公年輕時在政府做掃街養話一家十口,風雨不改幾十年工作,從未交稅。我一年交稅等於他當年十年人工,但我從不覺自己身影比他重,對他只有真正的敬佩。

chun媽 發表於 14-7-16 10:47
係呀,以前的補習天王就係教人要爭取發言,係又講,唔係又講,搞到其他組員無機會發言,整個小組討論只得15 ...

禁導師都應該睇情況,全組人唔出聲禁點,唔通我又唔出聲?人地唔講我講多兩句就喺壟斷發言?人地想講,我一輪嘴有我講無人講,先叫壟斷發言吖~~唔通情願dead air?所以我話DSE評分好死。

Marco-ma  講中我心事....可能是阿女的死因...  發表於 14-7-16 14:00

禁導師都應該睇情況,全組人唔出聲禁點,唔通我又唔出聲?人地唔講我講多兩句就喺壟斷發言?人地想講,我一輪嘴有我講無人講,先叫壟斷發言吖~~所以我話DSE評分好死。

對,一輪嘴有我講無人講,先叫壟斷發言。

我估考官冇咁蠢分辦唔到係唔係壟斷,放心!

其實HK課堂喺要學生乖乖聽書,一d都唔鼓勵發言、發表意見、問問題。。。但考DSE口試就要考人呢d技能,都無訓練,點expect人地會好?

Marco-ma  YES , 到中六好多學校都有訓練了,  考ORAL 前(已放假) 要小組返學校補課的.  發表於 14-7-16 14:03
judy  有訓練。當然,個别學校除外。  發表於 14-7-16 12:33

引用:Quote:禁導師都應該睇情況,全組人唔出聲禁

原帖由 judy 於 14-07-16 發表
對,一輪嘴有我講無人講,先叫壟斷發言。

我估考官冇咁蠢分辦唔到係唔係壟斷,放心!
right!

‹ 上一主題|下一主題