用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 關於升中一買電話比小朋友
go

關於升中一買電話比小朋友 [複製鏈接]

升左中一,就真係有權力黎呢個版面
仔女要求買電話,唸唸下佢都系時候有一部自己電話啦...時時刻刻用媽咪wts,同學打電話都係吖嗎聽真係好淤
買左又驚佢地玩
以下系我ge做法
1.今時今日,冇WiFi電話就得打電話同message,好多game冇得打,更加唔好唸住同班FD Facebook 慢慢inbox/wts/wechat所以用月費計劃絕對唔可以有3G/4G
2.SD卡.唔洗買SD卡,手機自帶儲存空間,down個wts+wechat,再+影相都冇乜位啦,除非iPhone唔同講法,16G用到飽
3.上面講iPhone冇計,但仲有一樣野輕鬆搞掂iPhone.就係set密碼,每次down Apps都要輸入密碼,當然唔好比仔女知密碼
系屋企有WiFi點算?佢打機打到唔洗溫書,直接封左佢啦,話停就停,反正家長好多有無限WiFi,驚你?溫好書我share我部機WiFi比你
大家有冇咩好方法一齊分享下~
   4    0    0    0
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

試過啦!熄wifi,她自己上clubhouse上。

王家爸爸    發表於 14-7-15 15:54

Yanamami 發表於 14-7-13 21:47
試過啦!熄wifi,她自己上clubhouse上。

d clubhouse ge WiFi都有限時咼...

Yanamami  我地閱讀室任上。  發表於 14-7-14 09:37
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

candyhmama 發表於 14-7-13 21:06
仔女要求買電話,唸唸下佢都系時候有一部自己電話啦...時時刻刻用 ...
教小朋友自律會更好。

Yanamami  有教,青春期会开始挑战你-向教既野。  發表於 14-7-15 15:59

回覆:關於升中一買電話比小朋友

同意開始訓練佢自律, 可以先約法三章, 如果做唔到就沒收。 學校就建議至少督促小朋友做功課時要關機

回覆:關於升中一買電話比小朋友

買部只有打电話function的老人电話

王國會長

仔女要求買電話,唸唸下佢都系時候有一部自己電話啦...時時刻刻用 ...
阿囡升中一, 我都係等佢考完小六畢業試比左部舊smartphone 佢, 既然比得佢用就開埋data plan, 只係提佢要自律.
so far 佢係同佢班小六同學whatapps, facebook 等.

whatsapp實在太吸引, 上網魔力更大, 自律談何容易。都係叫孩子用我的手機whatsapp及上網先。中一是一個轉變, 希望循序漸進的變, 也不希望管用手機帶來磨擦。有冇人見過一些有型有款岩後生仔女, 但冇乜功能的手機?

王家爸爸  Windows手機的功能少一些   發表於 14-8-3 08:42
王家爸爸  Windows手機的功能少一些   發表於 14-8-3 08:42

happymama22 發表於 14-8-2 21:57
whatsapp實在太吸引, 上網魔力更大, 自律談何容易。都係叫孩子用我的手機whatsapp及上網先。中一是一個轉變 ...
如果是 Android 手機,功能沒有太大的不同。

到左發展社交嘅階段,用社交軟件嘅破壞力,喺家長要有心理準備,時間管理上宜先小人,後君子,先定好協議,逐步修訂,免去日後一啲心病

協議係單方面隨时可以自行修改!而修改一方多数係受制-方添。

王家爸爸    發表於 14-8-4 17:26

我的想法是善用電話應該通過教育而非限制達至。

女兒升中後,有出電話給她,無限 plan,下載軟件也不設限制,讓她學會自我制約。我認為他人(包括父母)的制約不會長久有效。

ABC-DAD  單方面嘅協議?  發表於 14-8-3 19:40
ABC-DAD  單方面嘅協議?  發表於 14-8-3 19:39
Yanamami  我果个咪失敗左囉  發表於 14-8-3 16:58

當孩子未識自律節制時,就不要讓他身處試探當中!
我已講明只會給普通手機作聯絡之用,囝囝亦同意了。

tamama2007    發表於 14-8-8 16:29
Yanamami    發表於 14-8-4 09:37

中學生根本不會有節制.  買前什麼都話答應.  當機到手時, 你估他/她們能自己控制使用時間嗎?  自己只有激氣. 給部只可打出打入舊款手機就夠.

Yanamami  Exactly!  發表於 14-8-4 17:52
黃巴士  咪係!  發表於 14-8-4 16:14

123WING 發表於 14-8-4 16:10
中學生根本不會有節制.  買前什麼都話答應.  當機到手時, 你估他/她們能自己控制使用時間嗎?  自己只有激氣 ...
Yes,  five!

回覆 happymama22 的帖子

謝謝, 我會留意一下

醒目開學勳章

引用:中學生根本不會有節制.++買前什麼都話答應.

原帖由 123WING 於 14-08-04 發表
中學生根本不會有節制.  買前什麼都話答應.  當機到手時, 你估他/她們能自己控制使用時間嗎?  自己只有激氣 ...
同意,成人都不能自制。還要高估他們能力?用簡單電話先啦。

如有需要,可用以下方法大幅削弱 iPhone 的上網功能:

Settings>General>Restrictions,然後限制 Safari、Apps......等等

這可成為跟兒女協議如何使用 smartphone 時的其中一張牌。

開左whatsapp group, 你的小朋友系返學日子就永無寧日, 以前打電話問功課, 1對1, 宜家group member 問一題又響, 答問題又響, 答嘴又響, 你小朋友的定力有多少?

特別上中一, 又要自由, 又要培養自制力, 又要交朋友, 更要應付功課, 學業

去年我做中一班主任, 家長投訴仔女掛住部手機多過讀書同家人

約法三章 VS 反叛, 話同學得, 點解自己唔得 ......

講道理總好過強收手機

王家爸爸    發表於 14-8-7 11:06
王家爸爸    發表於 14-8-7 11:05
Yanamami    發表於 14-8-7 07:19
‹ 上一主題|下一主題