用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 吃CONCERTA, 會影響身高?
go

[其他] 吃CONCERTA, 會影響身高? [複製鏈接]

朋友的兒子7/8歲開始食RITALIN, 父母都中等身材, 現在中二, 吃了多年, 個仔真係唔高.
如果是女仔, 快11歲, 沒有過度活躍,不會打擾其他人,只是自得其樂,上堂玩文具, 聽唔到老師指令. 只是生存係自己空間.
精神科E生說可以食樂, BUT要再排緊期看E生開藥, 私+兒童心理學家, 都說可吃樂, 不過不知有沒有用!
是不是吃了, 沒有胃口, 同時"訓"得唔好,所以不能長高?

0    0    0    0

回覆 catcatmom 的帖子

你朋友的仔仔現在幾高? 父母又有幾高? 會不會是尚未發育.
如果能不吃藥, 就盡量不吃藥, 一般藥都有副作用.

回覆:catcatmom 的帖子

我女9歲,食緊17mg,食咗胃口會差啲體重輕咗,瞓得少,情緒唔穩定,呢個7月份醫生建議停藥一個月,8月先再食返,呢個月等佢瞓多啲食多啲,停咗藥後真係食多咗,中午仲午睡,身高就有高到,不過唔太多。

回覆 1036 的帖子

脾気有没有差了?Thks!

會的, 所以次次去私家醫生都有check 身高體重 keep record

回覆:catcatmom 的帖子

有啊,脾氣會差咗

我就覺得沒有影響了, 我囝食緊concerta 27mg, 食了一年, 現在升2年班, 130cm. 除咗無胃口外, 瞓覺沒有問題喎. 我覺父母的因素都好高.

引用:我就覺得沒有影響了,+我囝食緊concerta+27m

原帖由 Carriecheun 於 14-07-15 發表
我就覺得沒有影響了, 我囝食緊concerta 27mg, 食了一年, 現在升2年班, 130cm. 除咗無胃口外, 瞓覺沒有問題 ...
請問食藥後一年內體重有增加嗎?藥物有冇影響食慾呢?

我個食左3個幾月, 體重冇, 身高左少少, 好彩佢本身都不算細粒, 不過醫生都提議暑假食細份量, 佢半個月來又肥番D.

回覆:HaYi 的帖子

Hi
請問暑期醫生有建議停藥嗎?

HaYi  醫生說睇可自睇有冇需要 (已減左   發表於 14-7-24 16:41
‹ 上一主題|下一主題