用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...
樓主: avgala
go

今時今日,小學最緊要什麼?Marketing... [複製鏈接]

回覆 mrkokubo 的帖子

每年都有5-6000人上釣無計...  一間真正有教無類, 有冇錢的人, 肯唔肯俾錢的人都喜歡入讀的直資

是但啦, 咁果100蚊不是CD/林校長的著作, 是免費送的, OK未?

mrkokubo    發表於 14-7-14 15:20

mrkokubo 發表於 14-7-14 12:50
報名費都唔想比不如唔好考。

再者,你上堂playgroup都要錢。肯交學費唔肯交報名費,唔知乜心態。直接比你 ...

咁不如選官、津,唔使計住計住報名費。

引用:Quote:mrkokubo+發表於+14-7-14+12:50+報名

撩交嗌的post, 有趣. 俾版主刪一個,轉頭又另起爐灶,樂此不疲,孜孜不倦。

kenlau806  只要對事, 不人身攻擊就得啦, 說法有理據係沒有問題的  發表於 14-7-16 17:27

回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

cky報名費200蚊,又是否合理呢?

HaYi  CKY 是私校, 我估應該不受限  發表於 14-7-16 18:33
kenlau806  其實佢都係一間有教無類的學校, 都會照顧低收入家庭
合唔合理係主觀, 收生成本是否由申請者承担, 各有論點  發表於 14-7-16 17:33

d-ma 發表於 14-7-16 12:32
cky報名費200蚊,又是否合理呢?

吾送書同CD,收五百都無問題

回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

如果真係要計,咁點解有啲直資學費只係萬幾蚊一年,有啲要3-4萬甚至6萬蚊呢?政府嘅指引又係幾多呢?

kenlau806  所有的直資私校都有FEE REMISSION SCHEME  發表於 14-7-16 17:34

d-ma 發表於 14-7-16 12:52
如果真係要計,咁點解有啲直資學費只係萬幾蚊一年,有啲要3-4萬甚至6萬蚊呢?政府嘅指引又係幾多呢?

...
唔送書同CD,收十萬九千七都無問題.
送書同CD,一年收一萬蚊都說不過去,根本學費同賣書CD綑綁銷售

引用:校長做SHOW其實冇乜所謂,+老實講,+落手落腳

原帖由 kenlau806 於 14-07-14 發表
校長做SHOW其實冇乜所謂, 老實講, 落手落腳教又唔係佢
聽佢講咩/吹噓冇所謂, 個人來講, 佢收左我百幾蚊報名 ...
哈哈,通俗來講,這都算系sales的行為(我又惊講完會比人話我無知識)。

引用:Quote:原帖由+kokobo+於+14-07-13+發表回覆

原帖由 avgala 於 14-07-14 發表
對事唔對人,唔好對座入號
你唔覺意觸及了一些人的神經,重唔比人插。好難理性討論嘎啦。

回覆:kenlau806 的帖子

忍唔住都要講句,你在這裏討論某校,真系找。。。。。。肆啊!

kenlau806  嗱, 我冇開名呀  發表於 14-7-16 17:37

d-ma 發表於 14-7-16 12:52

...
直資學校學費上限: 政府俾一個學生津貼既津貼 x 2.3333, 現時每名小學生政府津貼約4.5萬, 所以直資學校一年係可以收10萬5千學費

如果YW學費上調到DBS (約40,000一年)或者SPCC(約60,000)呢個水平, 你估下仲有冇咁多人報?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

超收報名費, 幼稚園都有發生
http://happypama.mingpao.com/cfm ... 31007/newa/gaa1.txt

其實我唔明點解話係送的, 便合理化了, 收費高了跟成本高真係完全無關係?  
這些例子的高成本轉嫁於報名費, 社會上很常見, 願者上釣? 定係只能啞忍?
若俾錢後才送俾你, 是送嗎?

那些學校的確沒有拎住支槍或迫你報名的, 那教育處亦多事了, 何必出指引

不遵從指引的, 何必飭令校方糾正呢?  若每間學校都是收200報名費, 你還可接受嗎?  他們是絕對不會拎住支槍或迫你報名的

討論係對事, 唔對人的, 所以我願唔願俾不重要, 況且這些錢都俾唔少, 好在大部份都仍遵守指引, 只收50

回覆 hkpapa852 的帖子

SPCC係私校.
幾錢都好, 一樣有咁多人讀, 所以才要規管

kenlau806 發表於 14-7-16 17:45
回覆 hkpapa852 的帖子

SPCC係私校.
SPCC係直資,唔係私校

kenlau806  謝謝更正  發表於 14-7-16 21:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實DBS都唔只收50

回覆:kenlau806 的帖子

這的而且確,系利用消費者(這次是家長)的心理狀况,而設計出來的捆绑式消售。這種銷售方式是否合理算是一件事,而家長是否接受sale緊的教育理念,又是另一件事。大家不應該因“愛屋及乌”,就將一些常理下都不能接受的事情,簡單地合理化,那只是在騙人騙自己而已。

回覆:SPF 的帖子

不要誤會,其實我指著重marketing的不只是一家,是數家。校長真正功能是做show嗎? 學校要裝修到五星級的家嗎?學校應用大量資源去挑學生嗎?辦學不應是「有教無類」嗎?學校應繼續深化名牌效應嗎?

回覆 SPF 的帖子

同意呀
SPCCPS $0 報名費

唔係越出名就越貴
‹ 上一主題|下一主題