用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...
樓主: avgala
go

今時今日,小學最緊要什麼?Marketing... [複製鏈接]

唔知今年仲有冇校長有話會收K2生嚟增加曝光?

其實依家做校長都好難, 普普通通講下實務嘢又會俾人話悶, 無新意, 上網都搵到佢講既野; 公關枝巧/語言藝術造詣高D又俾人話搏出位, 講一套做一套(雖然真樣係事實).

風水佬呃你十年八年, 小學校長呃唔到你好多年.

何為邪鬼何為神,神鬼如何兩不分?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實, 大家作為家長, 又要小朋友成績好, 又要學唔同的興趣班, 都係MARKETING啦...

我覺得人各有志....各取所需嗜~

用番遵理做例子,雖然佢唔係小學.
佢夠話大把名師,補習出幾多個星星學生
遵理搞既私校,從來唔見話成績超卓.
真係呃唔到人

好.. 咁我唯有持平D咁講
"家長必須以支票繳交報名費港幣 150 元"
教處指引是50元, 大部份亦都係收50元
冇錯... 係指引, 沒有約束力的

你可以話額外的100元不是買CD及書,  書係送俾你, 只是我個人將多收的100元及咁多間直資只有佢有得送的CD及書混埋一齊想, 純個人感覺, 冇人迫你去報, 報就要俾, 就咁簡單, 唔應該咁多聲氣!

負責賣書的老師, 她們在另一間房, 是, 全對的, 那部份的確是自由買賣, 買的家長, 除了那150元已包的書及CD外, 還買了其它的書, 而那些書有大部份不是校長寫的, 而我亦不是講呢D.

回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

如果係三四線小學校長講同一番說話,可能已經成為一個笑話,唔係討論

回覆 bapesimon 的帖子

又唔好咁講,鮮魚行梁校長都耐唔中接受訪問,都好受人尊敬
佢都不時分享佢教學理念

avgala 發表於 14-7-13 21:11
負面?並沒有。但如果只著重marketing, 合理嗎?理性嗎?作為教育工作者,跟sales佬混為一談,悲定哀?

...

請問邊間小學“只著重marketing”?你對呢間小學又知道幾多,而可以得出“只著重marketing”的結論呢?再者,如果真是有間小學只著重marketing,應該已經關門大吉了,又有何悲哀呢?

醒目開學勳章 王國長老

其實marketing都要有野sell至得架, 如果個product係爛, sales幾勁都無用, 對嗎?
幾多學校操TSA, 咪又係marketing??!! 為左個名, 操到d學生死死下, 仲慘; 相對之下校長上台做talk show, 起碼唔會傷害到學生先

換個角度, 有野sell至有得sell, 咁校長係sell自己學校升得好? 公開獎多? 體藝勁? 定sell自己係至營校園, 拎親子愛牙金獎, 定係"光榮榜"sell自己學生有份賣旗先? 層次可以差好遠架wor

buy唔buy係家長選擇, 所以成日都話要多角度去認識學校, 家長a唔buy, 家長bdcef笑晒咁去遞表, 咁咪得lor.......正如普教中, 有學校勁sell自己係, 有家長又極力避免去讀, 無對與錯架wor, 最緊要自己唸清楚姐

不過, 我覺得佢吹噓一下, 上吓報紙宣傳下係冇乜問題
大學校長, 全部主力籌款, 谷下人氣才有捐款
呢方面, 佢係做得稱職的

回覆 mrkokubo 的帖子

我只係想俾註冊費, 邊有人只係想俾報名費

回覆 Charlotte_mom 的帖子

普教中, 已經唔係賣點了就如幼稚園教PHONICS...
間間都已經咁做

引用:回覆+mrkokubo+的帖子 我只係想俾註冊費,+

雖然我對校長既所謂marketing方法有所保留,但眼見佢上場之後又真係攪到間學校有聲有色,近幾年都收左好多叻仔,學術同校外比賽都有好成績,咁其實佢又真係成功左喎

其實升中首3志願有幾多%, 33222有幾多%, 呢D都係Marketing, 願者上釣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mrkokubo 的帖子

簡單講:
報名費 50元 - 合理
報名費+CD/書 150元 - 唔肯比不如唔好考?
你意思係咪咁?

我意思係, 做SHOW又好, MARKETING又好係冇錯的
但我就係唔太喜歡捆綁式銷售

引用:+本帖最後由+kenlau806+於+14-7-14+14:16+

Ivy league universities 都有做 road show 架, 直資/私立 介紹(market)自己招攬適合學生有何問題?

我覺得(如果理解錯的話,請更正)
可能樓主意思係有D校長(可以係指一兩位)太鐘意上報,上電台,出書等等,做SHOW過多,為學校宣傳過多,以為咁就可以將學校知名度大大提高.變成名校.
用MARKETING呢個字,係樓主唔想講得太出口做法啫

所以,個話題"可能"係話校長不宜做SHOW摶宣傳太多,應該做多D校內事宜

‹ 上一主題|下一主題