用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...
樓主: avgala
go

今時今日,小學最緊要什麼?Marketing... [複製鏈接]

kenwong888 發表於 14-7-13 23:38
Marketing mix 4P
- Product
- Pricing
Number 5P is People

引用:有小學校長,上電台、出書、到處出席講座、

原帖由 avgala 於 14-07-13 發表
有小學校長,上電台、出書、到處出席講座、揸Benz ,打造成「教育天王」,順勢把學校打造成神校,全港家長 ...
例如?

回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

同意樓上definition of Marketing. 但樓主將學校舉辦Seminor 向家長介紹學校及其教育理念,醜化成Sales 佬向家長Sale products, 真的有少少得罪所有需交學費直資及私校。
樓上都有人説,「只有沒有選擇自由的社會,才不需要Marketing。」我覺得就算津校官校也要做好Marketing, 吸引多D學生報讀,避免殺校啦!教育不可以一成不變,如你不認同別人的教學理念,也不應嘲笑醜化學校及其家長。樓主有些自視清高。

retriever  同意林校長是很好的SALES, 也同意報校與不報, 悉隨尊便. 英華小學由接收完全小學後變身, 校長高調讓學校可   發表於 15-6-8 16:24

引用:回覆+5tgb+的帖子 "灣仔區一線名小全無什

原帖由 kokobo 於 14-07-13 發表
回覆 5tgb 的帖子

"灣仔區一線名小全無什麽簡介會,不做marketing, 一樣要用紙皮箱收叩門表。當然亦有個別 ...
對事唔對人,唔好對座入號

引用:Hehe...可能有強迫症,自己撲飛去聽人地Sem

原帖由 芝士BB 於 14-07-13 發表
Hehe...可能有強迫症,自己撲飛去聽人地Seminor , 之後幻想入面是一班Sales 佬係度迫佢報名⋯⋯⋯可憐呀, ...
香港人,唔好睇少Sales在社會的地位。我冇講過小學著重marketing唔啱喎。

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表Hehe

原帖由 avgala 於 14-07-14 發表
香港人,唔好睇少Sales在社會的地位。我冇講過小學著重marketing唔啱喎。

...
不過你內文會令人誤解姐算啦,今晚睇場靚波輕鬆下啦!宏觀地看,人人生存在世都是sales, 只要你進入社會,要養家活兒,就算你是老師,醫生,顧問,律師,等等,你也在sell咁你嘅專業,你要向老板sell 你自己,你要向公司sell你department, 就算國家元首,總統,主席都是一流的Sales, 就算是乞丐,也在sell 他的可憐,母親也在向兒女Sell咁她的慈愛⋯⋯⋯所以呢個世界是人人偕Sales
如果你不接受對方,你可選擇離開;如果你不接受德國,請支持阿根廷!

引用:相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,

原帖由 5tgb 於 14-07-13 發表
相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,有麝自然香,跟本無須做什麽marketing。灣仔區一線名小全無什麽 ...
大慨估到你講邊間。

低調係佢嘅特色!

在現今社會,相信沒有團體或機構是與 marketing 無關的了。就是學校、怎至善堂都要 ; 要春風化雨,要惠澤社會,都是 納入marketing 內攪好product 的。由於 marketing  一詞包涵太廣,形同陽光、空氣,相信看官是將討論點放在推廣方面,討論才有意議。

引用:同意樓上definition+of+Marketing.+但樓主

引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-07-13+發

原帖由 avgala 於 14-07-13 發表
Sorry, I may not have good knowledge in marketing. A principal does the seminar, is it a channel to  ...
嘩!你真係 …  
我無讀過大學都知 marketing 同 sales 係兩個範籌,兩個工種,兩個作用的,你話無分別?!
學校有簡介會係要俾家長去了解間學校是否適合自己小朋友。

直資私立有簡介會就是sales ? 官津冇就是低調, 點解不調轉?

實情就是冇需要, 大家各主動定被動接收學生己不同.  

名官津明知不愁學生, 如果要簡介會就真是做 show 多.   

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-14+發表同意

原帖由 Gary_family 於 14-07-14 發表
同意

再講,一間學校話比人聽自己有幾叻,有乜唔啱?第一,起碼佢真有其本事,真有此學生及奬狀; ...

你提到「別人來到的訪問」,

呢種情況,做過傳媒工作嘅朋友你就會比較了解。
的而且確當你想同學校做訪問,也未必係想像中咁易! 有好多學校嘅校長也會用校務繁重而婉拒。唔係你想同人做訪問,就一定成功做到訪問。
所以唔係間間學校嘅校長都咁得閒,來者不拒。亦帶出一個事實,見報率高與低,並不真正代表間學校名氣大與否。

查實呢, 孔子係中國教育史上第一個做MARKETING既人

校長做SHOW其實冇乜所謂, 老實講, 落手落腳教又唔係佢
聽佢講咩/吹噓冇所謂, 個人來講, 佢收左我百幾蚊報名費, 原來變相夾硬要人買佢本書及CD...

有些端倪可看出學校的處事手法,小囡去年考小一,一所超級名校女校在家長帶小朋友排隊考入學試途中設置很多攤位,其中一個顯眼處售賣過期校刊,印象中好似80元一本,最精彩是無一個面試的家長唔敢唔買,那所是不是人所共知的名校? 絕對是

引用:校長做SHOW其實冇乜所謂,+老實講,+落手落腳

原帖由 kenlau806 於 14-07-14 發表
聽佢講咩/吹噓冇所謂, 個人來講, 佢收左我百幾蚊報名 ...
.

原帖由 kenlau806 於 14-07-14 發表
聽佢講咩/吹噓冇所謂, 個人來講, 佢收左我百幾蚊報名 ...
以我記得,是Interview完後,門口有counter, 你可以買,可以不買,而負責賣書的老師也不是interview 的老師,唔會認得你,你唔買又唔會記低你的名,So, 何來迫你買呀?我就冇買,但都入到final interview. 同時,點解你又唔提校長在1st IN 時人人都送咗本價值七十多元的教育書呀?請你平衡下心態,說話要客觀些,公平些,好嗎?

引用:有些端倪可看出學校的處事手法,小囡去年考

回覆 芝士BB 的帖子

你又唔使太認真對佢地既言論既,佢地想都係想洩下D怨氣架啫.實在香港做家長,為兒女教育問題受唔少壓力.
‹ 上一主題|下一主題