用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...
go

今時今日,小學最緊要什麼?Marketing... [複製鏈接]

有小學校長,上電台、出書、到處出席講座、揸Benz ,打造成「教育天王」,順勢把學校打造成神校,全港家長都渴望入到神校。又有一些校長,一看便是虔誠的教徒,平時很低調,大部分時間在學校,但那些學校卻不是什麼神校,甚至是一些街坊小學。所以現今香港的小學,marketing 是最重要。

3    0    0    0

只能說情況會更嚴重,
小學屬成長過程最重要部分,
關愛及啟發學習興趣才是最重要

rainbowcov  Totally agreed.  發表於 14-7-14 12:15

回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

所以做家長應該懂得分析,不要只靠市場資料或別人的片面之詞,或學校的名氣去揀學校。你説人家在簡介會好似做show , marketing 做得好好,但從另一個角度,學校也是提供一個平台給家長去了解學校,去了解呢間學校的辦學理念,大家可以認同,但如不認同,可以提早決定不報,以免將來發生錯配,要轉校。我相信好多人會認識某些學校的名,甚至一聽到某些名校名,已潛意式認為是適合自己仔女讀的學校,這是否又是盲目追風呢?我只知道,有些校長辦學會好低調,默默耕耘,造育英材。但有些又會不停透過傳媒,宣傳自己的教育理念,但佢每一次出鏡,都是被人重新認識佢一次,好與壞,不同人會有不同看法,no harm,好過自己估估下,推小朋友入名校,發現唔適合,才轉校。某些新穎的教育方法,是需要marketing的,就算你話教育是有教無類,點解要咁商業化?大佬,現在有這麼多教育方法,什麼傳統、活動、IB等等,是不是家長唔理三七卄一,只要學校肯收,就一定適合我仔女讀?學校俾平台讓你了解,校長親力親為透過媒體為你解釋,你班人又話人地做show , 做Marketing,玩高調、bi Li ba la.... 所以我一向贊成所有學校,包括直資私校,都是中央大抽獎,到時家長冇得選擇,就會少D抱怨,社會也會和鞋一些,我理得你用咩方法教我個仔吖,總之有學校收有書讀就得⋯⋯⋯

:-) waiwai

係米真心辦教育係無得呃人既.
遵理MARKETING都好用錢去做架,佢地都有辦私校,但始終佢地旨意係掙錢多過真心辦教育

相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,有麝自然香,跟本無須做什麽marketing。灣仔區一線名小全無什麽簡介會,不做marketing, 一樣要用紙皮箱收叩門表。當然亦有個別校長高調且能上位,但上位的原因是派位成績提升,而不是推廣得宜。單靠marketing ,而沒有派位成績配合,相信難成氣候。

我對marketing 的理解(包括教育,醫療,一些影響民生的產業)是透過媒體或方法,去target 合適的人群,是自由社會的福利,因為你有選擇權,人家才會做Marketing ; 如不,駛鬼有Marketing, 政府全部同你配級,叫你去邊度就去邊,沒有直資私立,全部人去大抽獎;沒有私院診所,全部人去公立醫院;沒有超市士多,全部糧食日用品政府配級;沒有酒樓餐廳,大家一齊大獲飯; 公司唔好請人,畢業後唔好搵工,由政府全面調配勞動市場⋯⋯⋯sorry 講遠咗⋯⋯我想講只有純共產主義國家才不需要Marketing...因為人民是沒有選擇權!在香港搵小學,人地學校Market 你,你可以唔受,這才是香港人自由的福利,點解要睇得咁負面呢?呻完,不喜勿插:;pppp:

引用:相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,

原帖由 5tgb 於 14-07-13 發表
相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,有麝自然香,跟本無須做什麽marketing。灣仔區一線名小全無什麽 ...
一些一缐小學和一線名中學聯繫,去target 一些想入此名中學的家長,這也是marketing 一種,只要方法不同罷了

百貨應百客,最緊要揾到個同你夾。

負面?並沒有。但如果只著重marketing, 合理嗎?理性嗎?作為教育工作者,跟sales佬混為一談,悲定哀?

引用:負面?並沒有。但如果只著重marketing,+合

原帖由 avgala 於 14-07-13 發表
負面?並沒有。但如果只著重marketing, 合理嗎?理性嗎?作為教育工作者,跟sales佬混為一談,悲定哀?

...
你到底知唔知什麼是Marketing?有冇讀過Marketing? 你是否已將Marketing 和Sales 混為一談?大學𥚃,Marketing 可以大到是一個Department 或Faculty 學系,唔係單單只是Sales 呀,朋友!

引用:Quote:原帖由+avgala+於+14-07-13+發表負面

原帖由 wendywaiwai 於 14-07-13 發表
你到底知唔知什麼是Marketing?有冇讀過Marketing? 你是否已將Marketing 和Sales 混為一談?大學𥚃, ...
Sorry, I may not have good knowledge in marketing. A principal does the seminar, is it a channel to sell something? Then what is the function of a salesperson? Selling something...

回覆 5tgb 的帖子

"灣仔區一線名小全無什麽簡介會,不做marketing, 一樣要用紙皮箱收叩門表。當然亦有個別校長高調且能上位,但上位的原因是派位成績提升,而不是推廣得宜。單靠marketing ,而沒有派位成績配合,相信難成氣候。"

我只想表達一下個人意見, 灣仔區一線名小全是津校, 只能參加小一派位, 且很多位也是世襲的, 即使我極欣賞其低調作風, 我不是住那區, 又不是世襲子弟, 更不會為了加五分而信教, 我根本無甚機會去入讀此等名校. 而英華雖給人感覺高調, 但起碼我的小朋友可以憑自己實力(其實運氣也很重要)試試, 我相信一面倒數英華不是的家長, 即不認同學校的理念, 那就不用動氣的去批評, 只要不讓兒小投考此校, 讓其他喜歡此校的人報讀便可以. 看過報紙報導英華的簡介會和林校長的說話, 應不會斷章取義, 更不用將不同學校作比併, 因每個人都有自己喜愛的學校和選擇.

引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-07-13+發

Sorry, I may not have good knowledge in marketing. A principal does the seminar, is it a channel to  ...
你唔接受別人Sales 你,Market 你,你可以唔揀,但請感恩你還有呢種權利!

HaYi  totally agreed !  發表於 14-7-14 08:25

引用:負面?並沒有。但如果只著重marketing,+合

...
人家透過簡介會向家長講解學校教育理念,介紹學校有幾唔合理?有幾唔理性?學校沒有拎住支槍或迫你報名「買」佢學位,更加冇迫家長去簡介會,是家長搶住去聽⋯⋯你又怎可話學校hard sell 你,難道校長鎖校門,落閘放狗,一定要你「買」學位,你一邊倒強調校長硬Sale你,是好勁的Sales 等等⋯⋯logic 真的好有問題

Hehe...可能有強迫症,自己撲飛去聽人地Seminor , 之後幻想入面是一班Sales 佬係度迫佢報名⋯⋯⋯可憐呀,香港人!

Hehe...可能有強迫症,自己撲飛去聽人地Seminor , 之後幻想入面是一班Sales 佬係度迫佢報名⋯⋯⋯可憐呀,香港人!

引用:Quote:原帖由+avgala+於+14-07-13+發表Sorr

引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-07-13+發

原帖由 naughtybj 於 14-07-13 發表
我冇報, 但是平心而論林校長真是高興咗高調咗d,上報紙「自誇10秒睇穿學生」,有需要嗎?須知成功只是一剎 ...
哈哈,你又在呢度斷章取意了,人地真正訪問內容是10秒睇穿家長講大話,叫家長唔好誇大孩子的能力,唔係話睇穿學生能力呀!睇清內容再作評論,免得又俾人話你誤導

引用:Quote:原帖由+avgala+於+14-07-13+發表負面

原帖由 wendywaiwai 於 14-07-13 發表
人家透過簡介會向家長講解學校教育理念,介紹學校有幾唔合理?有幾唔理性?學校沒有拎住支槍或迫你報名「買 ...
講得好

wendywaiwai 發表於 14-7-13 21:21
你到底知唔知什麼是Marketing?有冇讀過Marketing? 你是否已將Marketing 和Sales 混為一談?大學𥚃, ...
Marketing mix 4P
- Product
- Pricing
- Promotion
- Place (channel)

Purpose is to boost sales!

‹ 上一主題|下一主題