用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2012年11月出世的細B是否疊埋心報15年PN
go

2012年11月出世的細B是否疊埋心報15年PN [複製鏈接]

大家好, 我們初為人父母,得知 龍年出身的細 B 很難爭入 2015 年開學的 K1,

甘我地是否應該放棄報 15 年的 K1,而開始報定下一年的 PN 班呢?

十分感謝分享。
   1    0    0    0

我個女都係10月B, 我覺得一試無妨丫, 況且仲有4個月時間才interview, 你可以努力train下佢, 得既固然歡喜, 唔得都當係gain個經驗

可以滿兩歲就插班PN, 及早訓練及適應對你任何決定也有好處。

視乎BB的能力,小女都係11月中的細女,9月入小一了!可以跟樓主分享小小經驗。在面試過程中,年紀差兩個月都可以很大,但個人認為除咗佢哋既能力,穩定性都好緊要。當年小女由育嬰園直接去K1,我都以為一定冇問題(因嬰園有訓練佢哋既紀律,自理能力,應對),點知因為佢唔受控,面試表現唔理想,最後只有一間聯繫幼稚園收佢(我考咗4間),過了一年,到開咗學9月時,得悉心儀的幼稚園有人退學便立刻報名,最後收咗(面試老師都奇怪為何當初我哋會失敗,因為9月的面試除咗多嘢講,全部好合作,又肯離開我跟第一次見既老師去咗第二間房),咁就過咗3年幼稚園生涯。不過,年紀越細,佢哋差一兩個月都可以分別好大,我當時唔望佢名列前茅,只但求佢做到老師基本要求便可,咁佢一直都有進步(但都係中等)。佢既小肌肉確實不及大仔同學,但佢既腦筋轉數絕不差,只係十分懶,搞得掂條懶筋絕對唔差
由於樓主沒有給小朋友上N班(估計),在學習自理和小肌肉方面可能會較遜色(但亦一排除家中訓練得好好),另外,適應群體生活亦是很重要的。現在的學校除了看認知能力外,自理、情緒、紀律,佢哋都着重(當然有些學校會愛較好動小孩)。我覺得可以K1和N班的學校都試,看看小孩能力去到哪兒。可能小孩好喜歡嗰間K1學校,表現得十分好呢?不要太快幫佢哋決定做大B還是細B

yfchoy 發表於 14-7-14 10:33
視乎BB的能力,小女都係11月中的細女,9月入小一了!可以跟樓主分享小小經驗。在面試過程中,年紀差兩個月 ...
謝分享,甘我今年 N班又報下, K1 又報下試一試吧。

yfchoy  唔使客氣  發表於 14-7-14 14:22
‹ 上一主題|下一主題