用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靚次伯家長請進
go

靚次伯家長請進

我家姐個仔因為要跟friend讀,所以轉到圆玄三中,点知今日有单新聞,話佢地d老師好似sale地產咁兜客,我家姐驚到死,佢朋友話靚次伯ok,点算?

王家爸爸    發表於 14-7-12 19:37

现在真恐怖...咁我叫家姐去靚次伯試試,起碼嗰間冇依個問題,因為真係驚d老師人品..

wai130 發表於 14-7-12 15:32
现在真恐怖...咁我叫家姐去靚次伯試試,起碼嗰間冇依個問題,因為真係驚d老師人品.. ...
呢個係因為香港整體性的問題,唔夠學生有時唔係學校唔好,只係將軍澳有600多個剩餘學額,向上移的情況非常利害。同樣我聽過成班靚次伯的老師圍住前來取回註冊証的同學和家長,游說同學不要取回註冊証,希望同學留下,並介紹學校的讀書概況,唔知都以為是地產經紀焗人買樓。當學校唔夠學生都沒辦法,爭取街外生係唯一生存之路。
老師積極去搵學生,這個是老師的態度積極,會珍惜每一個爭取回來的同學,唔係個個老師可以放下身段。

王家爸爸    發表於 14-7-12 19:36

吓,原來靚次伯都係咁。唉,早知派位前揾定多D資料先啦。我家姐e家好急,我啱啱叫佢唔好轉住,今晚再一齊諗吓先,多謝你地D意見

咁游說同學不要取回註冊証又唔同
一個已經係該校的學生,若取回註冊証都沒有人理會,那只能表示這學生真的沒有值得別人留的地方了。
我個 friend 個仔係港島英文直資中???中學讀,因為成績好左,又攞左學術獎項,今年申請返傳統 band 1 直資中學插班成功,向原校中學退學時,老師夠不停希望同學留下喇,正常的現象
成年人做工向老板辭職,值得老板留的員工,老板都會游說你,仲俾更高的條件你留低喇

回覆 wai130 的帖子

最大分別就是三中半數是南亞裔的學生靚次伯沒有

goodenough 發表於 14-7-12 16:02
呢個係因為香港整體性的問題,唔夠學生有時唔係學校唔好,只係將軍澳有600多個剩餘學額,向上移的情況非常 ...
如果老師的教學態度也是這樣積極,學校一定有救。

wai130 發表於 14-7-12 13:51
我家姐個仔因為要跟friend讀,所以轉到圆玄三中,点知今日有单新聞,話佢地d老師好似sale地產咁兜客,我家 ...
積極的教學態度比較積極地兜客重要。

南亚学生都係学生,我家姐ok既,但我家姐最擔心老師人品,搞到咁商業化

王家爸爸 發表於 14-7-12 19:41
積極的教學態度比較積極地兜客重要。
而家有600多剩餘學額,學校已經朝不保夕,老師們已不是諗著賺多幾多個%佣金。人之將死,其言也善;鳥之將亡,其鳴也哀!如果能夠有幸保命的,付上幾大嘅代價又如何!

王家爸爸    發表於 14-7-12 20:58

goodenough 發表於 14-7-12 20:56
而家有600多剩餘學額,學校已經朝不保夕,老師們已不是諗著賺多幾多個%佣金。人之將死,其言也善;鳥之將亡 ...
先保飯碗

王家爸爸 發表於 14-7-12 20:58
先保飯碗

只有在有人仍當你是米飯班主時,你特別會感受比別人尊重。你應該高興和珍惜!

王家爸爸    發表於 14-7-12 21:52

wai130 發表於 14-7-12 20:13
南亚学生都係学生,我家姐ok既,但我家姐最擔心老師人品,搞到咁商業化
我有一次BBQ時撞正李國寶的同學。可能是學校級別旅行,情況非常虛陷。由於李國寶同是有不少南亞的同學,老師全程是以英語作溝通,同學亦有唔少係以英語作交談。我覺得沒問題,氣氛非常好。
南亞的小朋友因為中文非主流語言,但身處一個計banding的派位制度,那管你英、數幾叻,只要中文科有差池已跌到band2, 3。外面有好多直資都收到唔少南亞的band 2同學,他們大多除中文較弱外,其他科絕不比我們的孩子差。阿Q D去諗,就當讀國際學校囉!

Band 3 試試 張沛松或馬陳端喜

引用:Quote:wai130+發表於+14-7-12+20:13+南亚学

原帖由 goodenough 於 14-07-12 發表
我有一次BBQ時撞正李國寶的同學。可能是學校級別旅行,情況非常虛陷。由於李國寶同是有不少南亞的同學,老 ...
是旺角那間李國寶嗎?

goodenough  係。  發表於 14-7-12 22:19

張沛松校風最好

BSCYL 發表於 14-7-12 21:58
Band 3 試試 張沛松或馬陳端喜
馬陳好似冇叩門,沛松好似冇人叩!因為最衰我地成日話唔收本區生。