用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學紅十字會和交通安全隊之分別,揀邊個好點? ...
go

請問中學紅十字會和交通安全隊之分別,揀邊個好點?

如題,thx!

兩者都有部操,不過每間學校的紅十字會都有一個編號,要逢起件制服上,除左起學校操,仲要定期去大型地方大會操,考步操試,仲不時有幾個位俾每間學校去學課程,如繩結、嬰兒護理、急救……仲每星期要派member去做義工,有時去總部做文書,有時去嚴重弱智學校餵飯。全部都是指好多年前,比較充實同有意義,不過就好浪費時間,如果要專心讀書嘅就不要參加,因為通常做左之後嗰幾年都要做,同埋買左制服玩一年唔玩又浪費。

回覆:lucky2014 的帖子

thx

其實都幾好玩,我記得每年暑假,都有project做,例如去老人院幾天,每次有一個主題,要plan表演,玩遊戲,展板同遊戲都要自己去整,仲有一日outing,搵某幾個整飯盒租van去俾長者下午食。project之前啲幹士成日開會。
交通安全隊當然係宣揚交通安全意識啦。

系呀,個日聽介紹都覺得幾好玩,最緊要系都系覺得浪費時間。

我囡加入民安隊, 不用比制服錢, 如果退出, 交還所以東西便可以.

交通安全隊不認識,但民安隊和红十字會都值得參與.當然會佔用時間,但人生經歷是重要的,起碼好過打机上网.

請問紅十字會(初中生),步操是否一星期一次或以上?

回覆:pswongg 的帖子

步操合格是確認入会其中一項條件。中一下學期內完成。還有筆試要合格

引用:如題,thx! +

原帖由 hello^_^ 於 14-07-12 發表
如題,thx!
紅十字會多d嘢學!交安隊似少年警訊交通組!如果話red cross偏向醫護,咁交安隊偏向警界!我以前(廿幾年前)參加過紅十字,兩年後改入交通安全隊,仲做到總隊長,只因覺得交安隊制服型d

我個女話red cross好玩o咼,由小學就參加,同埋我地學校(一經參與不準退隊)想唔玩都唔得
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

參加醫療輔助隊,制服又唔洗比錢.
而家招生
http://cadets.ams.org.hk/public/news.aspx