用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解個女讀書唔好一定關呀媽事?
go

點解個女讀書唔好一定關呀媽事? [複製鏈接]

C6望住呀女張成績表,問點解咁架,咩你無理佢讀書既咩?我話中學既野有好多我都未必記得,我唔識點教佢,衹能夠坐係佢旁邊,陪下佢溫習,等佢自己尋找下方法,點讀。C6又話你陪就係陪,咪又係度玩電話,我諗無人會真係坐係度望實佢溫習。呻完

王家爸爸  教仔女好似系父母兩個人的責任,點解可以只有一個人負責?   發表於 14-7-15 15:41
   1    0    2    0

回覆:點解個女讀書唔好一定關呀媽事?

不如一人教一科,相信佢都一樣,中學難教上去補習還好

王家爸爸    發表於 14-7-15 15:44

上到中學要睇個細路自己啦。唔掂就出聲,最多幫他搵補習,點溫點記點答題,考他自己啦。阿媽都唔一定要做人肉紙板添啦,仲喺小學生咩?陪到幾時啊?

中學都仲要陪讀???咁大個要學懂自律啦,如果自己唔肯付出,唔努力父母點幫都冇用。

王家爸爸    發表於 14-7-15 15:44

我都係咁同c6講,今年唔得我就準備搵私補比個女,奈何都係一句,你要睇下佢先得架。而家你返半日工多左時間,應該會好D架,唔係你駛咩放早呀~唉~我真係請教過佢,咁我應該如何睇下佢,小學生就睇,中學生唔駛喇呱,我唯一做到既係個女放學唔會盪街,唔講大話,已經有進步喇。又要讀書好又要學乖乖,呀女我都好大壓力架。

回覆:brother4 的帖子

男人教仔女?總結信唔過,真係多謝晒

如果爸爸肯教又有心機教,一般教得勝過阿媽教十倍以上。但真正有耐性和勇於岀手又出口的爸爸十分罕見,只要爸爸認真點,孩子已經一早是top5%以上了。使鬼要老婆咁勤奮!

唔信?問下呢處的爸爸就知啦。他們的孩子幾乎是件件超班了。

GiGiMum  Yes.爸爸教最好。我女考第一架。  發表於 14-7-19 10:08
王家爸爸  但通常爸爸會無耐性   發表於 14-7-15 15:46

回覆:annie40 的帖子

爸爸或媽媽跟進孩子成績分別不太,主要看我們大人耐性、EQ和敎導方法。
在我校取獎學金的小朋友,大部份都是FTM或是有EQ的爸爸。當然父母都要上班也有取獎學金。
但真實很少男人願意跟進孩子小學學業,所以媽媽着緊很多。
到中學卻會多了爸爸出手。

王國會長

引用:C6望住呀女張成績表,問點解咁架,咩你無理

原帖由 wwyee 於 14-07-11 發表
C6望住呀女張成績表,問點解咁架,咩你無理佢讀書既咩?我話中學既野有好多我都未必記得,我唔識 ...
小學都唔會睇住佢做功課啦,咁叻叫c6 露兩手睇下佢教成點。

brother4 發表於 14-7-11 20:12
不如一人教一科,相信佢都一樣,中學難教上去補習還好
呢個方法好. 出口術總係最容易. 落手做過佢自知.

從來都係唔包生仔啦! 更何況讀書呢! 管教應是父母的共同責任, 當有問題發生的時候不可能只責怪一方呢! 應該係大家商量如何改善才對, 要盡快找出問題才是上策.   加油呀!!

唔好影響感情,一齊搵下個問題出係邊啦~
究竟係佢心散唔夠努力
定係學校教既野佢唔名呢?
之後再對症下藥

有幾差先?band1學校考試唔合格大有人在……

不過肯出手跟的爸爸,個小朋友通常是好叻。除左讀書,小朋友有乜問題一定是媽媽問題  

不過肯出手跟的爸爸,個小朋友通常是好叻。除左讀書,小朋友有乜問題一定是媽媽問題  

男人多數都是這樣.  你為佢勞氣, 不如慳返啖氣.  
將自己的心機FOUCS放回孩子身上.

中學生青春期,睇得越緊越反叛,試下一齊定目標,畀個細路多d主導權,佢自己定既目標要盡力達成,當佢係大人咁睇佢自尊心會好受d
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我見好多爸爸及朋友都好緊張小朋友學業禍.....

我自己亦一樣緊張小朋友學業. 相信不可一竹高辦一船人......

你話一人一半啦, 個女大家都有份, 我教左幼稚園+小學, 你教中學, 都係幾年者, 依家又升左一年喇,你又可以教少一年, 靠你啦。
搞定

與另一半解釋或溝通吓 --- 初中是摸索,跌碰期及復原期, 在這時期必須已學會承擔及成長. 高中 - 完全是他/她們自理期了, 家長連督促都沒用了 希望另一半體諒此跌蕩及調息期.

有時孩子手上拿著書, 雙眼望住本書, 但是他/她讀到多少, 讀得熟與否, 讀的是否表面, 溫習是否重點??? 真是要他/她們自己才知道, 要她/他們自己碰釘才知痛.
有時,他/她們可能讀書時是眼望本書, 個心在太空中遊魂.  難道要像小學時出卷予他/她們做嗎??  這個學習態度及自律必須要他/她們自己培養出來, 我們家長只可在旁督促及提醒.  
共勉之.
.

‹ 上一主題|下一主題