用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 今日終於PN畢業了
樓主: peggylau923
go

今日終於PN畢業了 [複製鏈接]

回覆 HCHmum 的帖子

請問半龍係咩意思

回覆:今日終於PN畢業了

即有小學,無中學

想問下係SJC讀完pn的學生出去其他學校考k1,競爭力如何?

follow

當年我班小朋友有k1 offer有 st cat, 根德園,沙田樂基,九龍塘樂基,宣道, 英基,st paul, 紅磡保良局xx少芳, 高主教,創價。

引用:當年我班小朋友有k1+offer有+st+cat,+根德

原帖由 peggylau923 於 15-04-29 發表
當年我班小朋友有k1 offer有 st cat, 根德園,沙田樂基,九龍塘樂基,宣道, 英基,st paul, 紅磡保良局xx ...
咁又好似幾好喎!

其實pn可以幫到考k, 有限的,9月開學,11月就已經開始in k, 兩個月可以train up 到小朋友少少野,(任何一間幼稚園都係),始終都要靠家長平時多d比小朋友去玩,去群體,教禮貌的。

回覆:peggylau923 的帖子

想問下,你小朋友係幾多月bb?
我bb係11月細b, 收了今年pn, 怕太深進不上…

回覆 Cepheus 的帖子

我仔係大B來的,但放心啦,佢班中段都有人退學插班入來,明顯細好多,但見都容入到,而且老師姐姐都好好的。

thanks for your information

引用:回覆+Cepheus+的帖子 我仔係大B來的,但放

原帖由 peggylau923 於 15-05-02 發表
回覆 Cepheus 的帖子

我仔係大B來的,但放心啦,佢班中段都有人退學插班入來,明顯細好多,但見都容入到, ...
插班細B唔使担心㗎,早2個禮拜家長日同老師傾開發現佢地排隊時會將啲細B排前面,大啲嘅就排後啲,等前面細B可以照顧得好啲,而啲大B都已經識讓同照顧前面啲細B!

My little girl will study PN at SJC this year. Thanks for your comment. I think it is a good choice  for her.

我想問pn 一班多少人?

大班會28人,小班約20人,會有少少參差,因有人中途退學,或插班,大班會有3個老師,小班有兩個老師

K1中文是廣東話教,普通話才是普通話教。每天也有普通話課,很足夠的!

請問pn開學頭一星期,家長可否陪小朋友一齊上堂?另外,學校會否幫小朋友戒片?因我小朋友好耐都仲未戒到。thx

以剛完學年pn作參考, 9月開學首3天家長陪1小時上堂,第4,5天返1小時沒家長陪上堂,此為首一星期安排,過來人經驗家長們放心交俾學校,小朋友會哭但很快會適應,始終離開家人去一個陌生環境所以喊都正常。。。戒片方面,一開學都先全體穿學習褲,再視乎學生本身呢方面發展如何,聽老師講觀察到部分學生長期乾片會先幫手戒,冬天時不會刻意戒片,待春天時會大部分學生一齊戒片,所以都唔駛擔心,而且同學戒片會激發小朋友也主動要戒,所以唔駛太擔心

回覆:patrick7749 的帖子

我係今年pn家長,覺得老師好有愛心,net都好好,學校方便沒有問題

Thx for sharing

peggylau923 發表於 14-7-11 16:29
有感而發,本人兒子今年讀P N班的,今日終於畢業了,好多媽咪對依間學校好多唔了解,但今日我想用一個用家 ...
黎緊3月INTERVIEW。希望有好表現。請問可以講下PN問啲乜嗎?用廣東話定英文?

謝謝。
‹ 上一主題|下一主題