用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 今日終於PN畢業了
go

今日終於PN畢業了 [複製鏈接]

有感而發,本人兒子今年讀P N班的,今日終於畢業了,好多媽咪對依間學校好多唔了解,但今日我想用一個用家的身份話比大家知,依間學校係點的。首先,每班的班主任都有不同,我兒子班的班主任係超級好的。學術先啦,教得深的,但小朋友絕對跟到,因他們是一張白紙,已學晒A~Z, 中文字,學了共13個 (包括:天,人,家,蛋,狗,杯,雨,車,扇,等等),兒歌無數錦多首,學校有教過小朋友自制橙汁,會用活動型式教什麼是浮沉。好多肌肉發展的小運動。每年會做三次評估,有評估報告比番家長,及約家長到學校講解。英文環境,學校係唔比小朋友講中文的,如果講佢地會叫小朋友“no Cantonese, English please",所以唔使2個月已經滿口英文。生日會,學校會每月一次,小朋友可以著便服及帶糖果番學校分享。學校會要求家長買盒裝奶的,但可以唔買的,$6包,3個月比一次,老師會努力叫小朋友飲晒佢的,教佢地唔好浪費。茶點可以自己帶的但學校都有供應係可可脆片。
到雜費方面:好少好少。學校有旅行,今年我地去了元朗玩,只收費$90一個人頭玩半天,聖誕節有concert show, 小朋友表演,每家長兩張門票,唔使錢的。間中會有一兩張通告係捐錢的,可隨心,唔一定要捐。pn都有畢業典禮,今年係馬會,每人頭大約$230, 畢業生都要比,會有小朋友表演,家長一齊上台拎證書,依個叫做最貴的節目。
今日學校分派番好多野,老師會將小朋友的上課照片入番usb 比我地,當我睇完隻usb, 我好似睇住自己小朋友點樣成長,好感觸,S J C 我兒子果班有一個本地班主任及一個外籍老師,還有一個ee幫佢地去洗手間等等,三個都係好好的老師及ee, 我班有18人,係小班教學,總結係我對依間學校好好,我好滿意,校服署admin我都唔感覺太大問題,小朋友無番學,無請假一定會打來問清楚。
講到錦好,點解我唔升k1,因為今年兒子考k1,好辛苦地最後先有一間半龍學校收了,k1已經競爭好辛苦,自問無信心兩年後再玩過,所以先決定唔讀,但真心想講以上係我對我兒子果班的感受,大家可以當一個參考,一d唔係用家既人,唔好再話sjc點唔好,又話流傳等等,每間學校都有好同唔好,希望大家會自己分析。

lishan  多謝分享。  發表於 16-1-12 21:04
   6    0    1    0

回覆 peggylau923 的帖子

完全同意! 所以我個女會繼續直升K1!

回覆:peggylau923 的帖子

女兒在SJC PN 讀, totally agree with peggylau923

女兒也在SJC讀PN, 多謝peggylau923寫出我所想。

引用:有感而發,本人兒子今年讀P+N班的,今日終

原帖由 peggylau923 於 14-07-11 發表
有感而發,本人兒子今年讀P N班的,今日終於畢業了,好多媽咪對依間學校好多唔了解,但今日我想用一個用家 ...
SJC 都係半龍,點解唔原校讀嘅?

回覆 HCHmum 的帖子

因為compare 兩間小學,另一間較好,而且中文會多些。

引用:回覆+HCHmum+的帖子 因為compare+兩間小學

原帖由 peggylau923 於 14-07-22 發表
回覆 HCHmum 的帖子

因為compare 兩間小學,另一間較好,而且中文會多些。
感謝你嘅分享,令我對SJC認識更多!

其實一路以來都好多人話間學校唔好,自問真係睇唔過眼,當然唔係班班都一定好好好,但我好深信,每間學校老師都一定會有不同,有好同唔好,但我絕對堅信同肯定既係S J C有一個超好的英語環境。

引用:其實一路以來都好多人話間學校唔好,自問真

原帖由 peggylau923 於 14-07-24 發表
其實一路以來都好多人話間學校唔好,自問真係睇唔過眼,當然唔係班班都一定好好好,但我好深信,每間學校老 ...
真係講得好好,我個仔現升k3,眼見好多人講呢間唔好,但又不是用家,聽到真係好激气,你試下去小學部睇,仲激气呀!咁样真係對現在讀緊嘅學生好唔公平。真係唔明他们的用意。

回覆 immaculateheart 的帖子

唔能夠。因為S J C.係英文行先,普通話只係可以講到自己名,早安,簡單說話。 唔好有太大期望。但我知道K1中文係用普通話教的。

引用:回覆+immaculateheart+的帖子 唔能夠。因

原帖由 peggylau923 於 14-07-30 發表
回覆 immaculateheart 的帖子

唔能夠。因為S J C.係英文行先,普通話只係可以講到自己名,早安,簡單說話 ...
如果K1中文用普通話教,其餘時間全英文,咁即係完全冇廣東話?

有同感,SJC係好學校!

請問校車安不安全 ? 謝謝

peggulau923,請問知唔知Ms yuki是位怎樣的老師呢?謝謝。

首先,校車我之前係坐觀塘線的,ee好ok, 好安全有交帶。車都新的。其他線我唔知。校車會有機會有其他學校的學生及3人坐2位的,之前開學時,試過校車係街換仔,學校知道後,好快處理。當然唔係唔換仔,但要係學校門口換,老師睇住換。
至於ms yuki, sorry 我唔識。

引用:首先,校車我之前係坐觀塘線的,ee好ok,+好

原帖由 peggylau923 於 14-08-15 發表
首先,校車我之前係坐觀塘線的,ee好ok, 好安全有交帶。車都新的。其他線我唔知。校車會有機會有其他學校的 ...
咁知唔知miss yuen好唔好?

thanks so much for sharing! this is very useful information!!
‹ 上一主題|下一主題