用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅今年升中派位如何?
樓主: karfai
go

德雅今年升中派位如何? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Kwan+於+15-7-8+13:33+編輯+\

原帖由 Kwan 於 15-07-08 發表

其實睇返學校網頁都反映到的, 除了幾間女校, 全部都係BAND 1 的 ...
去年底也參觀了德中,感覺很好,囡囡也喜歡,其實決定入讀,只憑個人感覺和囡囡喜歡而已,實質對學校的了解並不多,也沒有認識的朋友入讀,身邊朋友對學校的形容~嚴,谷,深~
所以也有點憂慮

囡囡讀的幼稚園,已習慣有功課,有默書,擔心係升小一後,學校要求更高,我自己跟不到囡囡的進度。

回覆 jollysweet 的帖子

其實並不是想像中嚴,亦唔算好谷。只係除課本作業外會有好多學校做的工作紙作為工課,小一平時大約5-7樣功課包括改正,做功課時間不算太長,當然要睇女女會唔會一邊做功課一邊發夢啦。考試週前會瘋狂小測,但係只係為考試打好底,因為唔計落考試分。學校有比考試範圍家長好易可以跟進幫手溫習,如果你女兒本身幼稚園都多功課,上德雅一d都無問題。每週有兩堂NET英文兩堂國語,我朋友話個女係協恩連NET都無,所以呢度算係咁。只係校舍比千禧校舍小設施,但小朋友都返得好開心!

引用:回覆+jollysweet+的帖子 其實並不是想像中

原帖由 minibigmac 於 15-07-11 發表

其實並不是想像中嚴,亦唔算好谷。只係除課本作業外會有好多學校做的工作紙作為工 ...
謝謝你詳細的回覆,又解決了我一疑問。
也想多問一下,如專心做完功課,一般還能有時間溫習嗎??我並非住在學校本區,放學校車到我家已經四點半,晚上又要早睡,這又是另一令我掛心的問題。擔心到時兩頭不到岸,休息不足,又未溫習完。

NET老師教的phonics,是那一套?好想知道和現在學開的有沒有分别,想稍作預備。

學校校舍不大,但卻有一份平和的氣氛,由我第一次遞表申請時,已經感覺到。希望順利適應。讀書氣氛好重要,設施多或少,校舍大或小,不是最著眼的地方。

不好意思,也許問得太多,我真的很想了解多些,有個心理準備

回覆:jollysweet 的帖子

我也想問問有關功課堂的情況,請問小朋友能否在功課堂完成大部分功課呢?我們也住別區的,也擔心小朋友不夠睡眠。

功課堂通常做唔晒,因為抄下手冊,hea下可能做到小小功課。如果專心可能會做到多d功課既,但返到屋企通常1.5-2個鐘都會做得晒,一,二年級我見都無咩抄書,都係做作業,工作紙,所以唔係用好多時間。我地住九龍搭校車阿女放學返到屋企4點,都係8:30上床。唔知再高年級會唔會更多workload。NET教phonics 其實我唔知係邊套,但佢地有自己既worksheet教。希望答到你啦

引用:回覆+jollysweet+的帖子 功課堂通常做唔晒

原帖由 minibigmac 於 15-07-13 發表

功課堂通常做唔晒,因為抄下手冊,hea下可能做到小小功課。如果專心可能會做到多d ...
謝謝解答,至少令我清楚平日功課情況,有定心理準備。

真心發學,升小學,小朋友很辛苦,基本上放學後,只有四個鐘,做功課溫習,吃晚飯,洗澡,然後早睡,這樣就一日

請問有校車到沙田嗎?

回覆:德雅今年升中派位如何?

我都好想知有冇校車去沙田?

引用:我都好想知有冇校車去沙田? +

原帖由 Kandykan 於 15-12-02 發表
我都好想知有冇校車去沙田?

引用:Quote:原帖由+Kandykan+於+15-12-02+發表我

原帖由 bryan_csy 於 15-12-02 發表
請問沙田有咩站?幾點上、落車?

回覆:德雅今年升中派位如何?

謝👍🏼

回覆:Kwan 的帖子

我見另有帖話德小與徳中脱離直屬關係,真的嗎?

‹ 上一主題|下一主題