用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅今年升中派位如何?
go

德雅今年升中派位如何? [複製鏈接]

能升上英中的學校多嗎?

5    0    0    1

http://www.tnps.edu.hk/index.php ... t&articleid=624

回覆:德雅今年升中派位如何?

想問下呢一兩年小六升中既男生數目,和最近小一二既男人數目相若嗎?

表中是不是只有匯基, 九龍真光和培道是中中?  有沒有人知道今年共多少人派位? 又有多少人直升德雅? 會不會是大部分?
表中大部分是1A及1B的學校, 派得相當不錯...

引用:表中是不是只有匯基,+九龍真光和培道是中中

原帖由 VENFA 於 14-07-14 發表
表中是不是只有匯基, 九龍真光和培道是中中?  有沒有人知道今年共多少人派位? 又有多少人直升德雅? 會不會 ...
個表只講係“包括”以下學校,我覺得並唔係全部

回覆:a_for_apple 的帖子

其實已包括絕大部份中學。小女今年德小升中。60個畢業生中,约七成屬b1.

德中有冇話一般會收幾多德小?

引用:其實已包括絕大部份中學。小女今年德小升中

原帖由 catforyou 於 14-07-26 發表
其實已包括絕大部份中學。小女今年德小升中。60個畢業生中,约七成屬b1.

...
70% 升 band 1 好好呀,點解D人成日話德小麻麻?

回覆:DevilPig 的帖子

70% band 1, 真係好叻喎!同區叻嘅津小都無70%咁高!

回覆:德雅今年升中派位如何?

Then how about this year? Anyone knows?

Krissi  http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=692  發表於 15-7-7 22:48

http://www.tnps.edu.hk/index.php ... t&articleid=692

引用:Quote:原帖由+catforyou+於+14-07-26+發表

原帖由 DevilPig 於 14-12-09 發表
70% 升 band 1 好好呀,點解D人成日話德小麻麻?
德小一向派位幾好的我估有人覺得唔好既原因可能是傳統教學+校舍比較細和舊一點。

我囡今年德小畢業生呀, 派得都幾好, 好多自行巳經入晒BAND 1 學校, 我囡都係自行巳經入左BAND 1 英中, 滿意!

仲要讚下今年小六班主任...幫到我LEE個迷網媽咪好多好多, 比好多意見我參考, 難為佢半夜三更都打比我!

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+14-12-09+發表70

原帖由 Umi 於 15-07-08 發表
德小一向派位幾好的我估有人覺得唔好既原因可能是傳統教學+校舍比較細和舊一點。

...
終於等到有現任家長留言😊我本身好想多了解學校

小女將今年九月升讀小一呀,也希望預備將來細仔也報讀,男生派位如何??

引用:+本帖最後由+Kwan+於+15-7-8+11:34+編輯+\

原帖由 Kwan 於 15-07-08 發表

我囡今年德小畢業生呀, 派得都幾好, 好多自行巳經入晒BAND 1 學 ...
恭喜呀!好想請教一下,老師是否一般也願意和家長直接溝通??

只能回看以前舊留言,得知校風嚴謹(這一點我很欣賞),但感覺好像比一般小學少活動與家長參與。

如初入學,家長也可緊密一點和老師接觸嗎?絕不是每日一通電話報告,而是很想多了解初入學情況,我這新手家長,頗掛心這方面。

引用:Quote:原帖由+Kwan+於+15-07-08+發表本帖最

原帖由 jollysweet 於 15-07-08 發表
恭喜呀!好想請教一下,老師是否一般也願意和家長直接溝通??

只能回看以前舊留言,得知校風嚴謹(這一點 ...

唔需要擔心孩子係德小会有什麼狀況或問題,老師睇得好緊,家長亦可时常打去学校詢問孩子在校的情況。

回覆:jollysweet 的帖子

活動偏小,要在外謀劃。
因為沒校巴提供,家長一般又選擇外面学,所以……。

其實睇返學校網頁都反映到的, 除了幾間女校, 全部都係BAND 1 的中學, 所以男仔一般都入返BAND 1 中學 (今年好似男仔都係自行入心儀中學)

女仔就更加唔洗擔心, 有德中為直屬中學, 有預留學額, 可以去中學那邊看看, 其實德中成績及評價都係唔錯架

學校老師都好樂意同家長溝通, 有問必答, 不要擔心

我囡小一時, 因為學校課程偏高, 老師會在功課堂跟追唔上的學生再額外補課架, 唔會由佢讀唔掂, 因為佢英同數都讀高, 一般幼稚園入的學生係會吃力少少

引用:+本帖最後由+Krissi+於+15-7-8+15:59+編輯+

原帖由 Krissi 於 15-07-08 發表
這樣我便放心一點了,始終比較擔心初入學,孩子會有不適應

引用:活動偏小,要在外謀劃。+ 因為沒校巴提供,

原帖由 Krissi 於 15-07-08 發表
活動偏小,要在外謀劃。
因為沒校巴提供,家長一般又選擇外面学,所以……。

...
我不介意沒太多課外活動,反而很希望可以有機會當家長義工

‹ 上一主題|下一主題