用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘浸信會,基法幼稚園...邊間好?
樓主: Melody-melody
go

觀塘浸信會,基法幼稚園...邊間好? [複製鏈接]

回覆 caryterry 的帖子

我小朋友2間學校都有面試2間都是上午OK最後選擇了基法

希望可幫倒大家啦
我小朋友正大基法讀K1 ,大陸小朋友相對比較多,但我覺得OK。
學校有好多講助,也有好多活動比少朋友參與。
K1-K2 功課唔多唔會學寫字
K3先會
K1開始學校會以小組型色討論做活動,預備上基法小學做功課
英文堂不是太多 但學校有2個外國男老師教英文,1位華人(男青年,但在加拿大成長,不太懂中文 )教英文
學校已教Phonics 為主  因主張小朋友自己拼讀

每天也會有小量PE上,但每星期有2日PE時間比較長,幼稚園是用基法小學操場上堂是供用的 校內有樓梯可行去小學部

漫信會我唔係太清楚,
但今年轉了課程,如你想知我可幫你問,有姐妹在漫信會教K2。

回覆 allosteven 的帖子

你同我之前既offer一樣,Final揀基法^_^阿仔快升K2 (^O^)/
用家感覺@校長老師好親切有講有笑, 睇重品格+身教
刀好buy睇重英文,后期仲係3個男Net,用英文上音樂堂, so fun
D媽咪話K2一開波就寫字D野開始深, K1有得玩就玩啦!(◎_◎;)
下年就升小1516咁同K3媽咪八下,叩到門刀多,刀安心d.

基法幼稚園

回覆:觀塘浸信會,基法幼稚園...邊間好

上年in左唔收,可能因為细b,今年超大b再in過

Add oil, 基法好講品格interview記得禮貌d

回覆:allosteven 的帖子

我in左浸信會,感覺唔錯,可否幫我問下課程會否太淺?

我聽人講話d課程好淺.上到小學追得好辛苦。

引用:我覺得路德會聖腓力堂幼稚園都唔錯.我兩個

簽名被屏蔽

回覆 Melody-melody 的帖子

浸信會課程係比較淺,happy school, 我囝兩年前畢業,依家小二啦,讀緊聖馬太,但又冇話跟唔上,成績都唔錯呀,不過呢兩年換左校長,係以前的主任升上去的,唔知課程有冇改變,希望幫到你啦⋯⋯

回覆:Csze1 的帖子

Thank you

因為我有同班家長keep住聯絡,佢地好多都仲有生小朋友,都會返返個度讀.所以對間學校仍有資料.
‹ 上一主題|下一主題