用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 隱形眼鏡
go

隱形眼鏡 [複製鏈接]

囡囡今年升中,因之前試戴ok鏡吾成功,現在想幫她配日間戴的隱形眼鏡,有沒有jm 可分享經驗?tks!

Yanamami  畢業先啦~[/color   發表於 14-7-27 07:34
   0    0    0    0

回覆 emoh 的帖子

Up。

回覆:隱形眼鏡

想問吓點解想中學開始戴呢?
本人由中四開始用,其實對眼相對易疲勞。
如果是為了美觀,不建議咁細戴。
我戴左18年con了,以前一日戴18個鐘都得,宜家10個鐘都唔可以。

Yanamami  18 hrs?   發表於 14-7-27 07:33

回覆 lambeanmama 的帖子

因囡囡深近視,怕她度數增加得快,所以便想她戴日間隱形眼鏡。

emoh 發表於 14-7-11 09:34
回覆 lambeanmama 的帖子

因囡囡深近視,怕她度數增加得快,所以便想她戴日間隱形眼鏡。 ...
普通日間隱形眼鏡好似做唔到控制度數的效果架喎..

emoh 發表於 14-7-11 01:04
囡囡今年升中,因之前試戴ok鏡吾成功,現在想幫她配日間戴的隱形眼鏡,有沒有jm 可分享經驗?tks! ...
坐我隔離房位貪靚同事, 又係從小深近視, 咁阿媽縱佢, 佢中學就話帶con, 佢自己管理得唔好, 唔知係清潔問題定戴得唔好, 搞到角膜發炎, 依家話角膜有疤痕, 影響視力之餘仲會比常人易有嚴重眼疾。依家學生要用咁多電腦, 你真係要三思。其實任何方法都唔係真有可能減低近視, 只有多休息係唯一方法。

The safe way is to use disposal one day contact lens. approx HK$110 per box (6 pairs).  Suggest to take one day rest per week. Don't wear it when swimming. No big side effect.

同意樓上d家長講,戴con系有時限,早戴早無得再戴 (除非做laser ,或有其他科技),同埋細路多數求其d,清潔得吾好,後果好煩。

回覆 Jane1983 的帖子

Agreed.  I won't let my kid wear contact lens or OK lens. Kids won't be able to take good care.  The life span of wearing contact lens is limited.  I just started wearing contact lens when I started working, need  to face clients...

回覆 tws2010 的帖子

我以前戴con戴得好癲,在家無所事事都戴,因為舒服過戴眼鏡。但經過咁多年,最近覺得眼乾,戴得耐吾舒服,驗光師叫我限制每日戴的時間,好好做人...否則無得戴。

回覆:隱形眼鏡

唔細個唔好,如果透氣度唔夠會血管增生,血管生左就喺度,唔清潔又會易角膜發炎,個身體一有呢d紀錄,第時好易番發。扮咁靚1x歳比人追左走去拍拖好擔心

王家爸爸    發表於 14-7-26 22:30

回覆 Jane1983 的帖子

我戴 到gum 上 下,  就 除,  不 理 身  在何 方, 除 非 見 客

Jane1983  我而家都要守行為  發表於 14-7-26 23:04

回覆:tws2010 的帖子

Jane1983 發表於 14-7-25 21:11
回覆 tws2010 的帖子

我以前戴con戴得好癲,在家無所事事都戴,因為舒服過戴眼鏡。但經過咁多年,最近覺得 ...
人老左啦嘛~~

會越黎越眼亁,之後就唔帶得,唔喺好易傷眼。仲有,帶con有老花好煩,老花con都唔喺幾得。

Jane1983    發表於 14-7-27 10:51

Yanamami 發表於 14-7-27 07:32
人老左啦嘛~~

會越黎越眼亁,之後就唔帶得,唔喺好易傷眼。仲有,帶con有老花好煩,老花con都唔喺 ...
我成世人都無戴過眼鏡, 點知生完之後老花白頭髮咩都一齊嚟, 但老公就仲係keep得咁好, 搞到好鬼咀喪。

回覆 little_yolky 的帖子

我真系吾鍾意戴眼鏡的感覺,同埋自己戴眼鏡個樣,真系吾戴得,就去做laser。
‹ 上一主題|下一主題