用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 記性好嘅小朋友應該點教?
go

記性好嘅小朋友應該點教? [複製鏈接]

想問下大家,如果小朋友記性都ok,例如同佢講故事,佢記得好多頁(起碼10幾頁),聽幾次後已經能自己讀返晒出黎(9成啱晒),應該點樣教佢,教d乜嘢,或者 enhance 呢個優點呢?  佢而家4歲左右。Thanks.

王家爸爸  閱讀盡可能多的書。  發表於 14-7-18 23:49
   2    0    0    0

咁可以訓練下佢其他方面的技能,如: 每次都記得故事結局, 下次比佢創作其他結局. 改寫結果. 再畫出來, 再教佢寫出句子(創作自己的故事書).

去圖書館借止圖書,不要讓她看全部故事, 遇到主廷有困難時, 先讓她想想如果發生在自己身上, 可以怎樣解決.

elvina_lmk  thanks.  發表於 14-7-16 17:07

引用:+本帖最後由+elvina_lmk+於+14-7-10+12:25+

引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+14-07-10+發表

原帖由 naughtybj 於 14-07-14 發表
請問如何訓練小朋友記憶力?
沒有訓練過,佢自己係咁咋。所以好R頭,點可幫助佢發揮所長。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-07-14+發表

引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+14-07-14+發表

原帖由 naughtybj 於 14-07-14 發表
明白,太好彩
我想起我曾買過記憶遊戲, 即係有些圖咭俾小朋友睇左,然後遮住,大家鬥記得多取得多圖咭就叫贏,我地由佢兩歲幾開始已經有玩(偶然果種), 佢都中意玩,其他bb一d嘅玩具已經少玩。唔知係唔係有幫助。我地每日都有親子閱讀,但時多時少。記故事都可能係其一。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-07-14+發表

motivator_kids 發表於 14-7-15 23:29
我細個同你小朋友一樣,聽完哂成個節目/故事都可以好完整up出尼,屋k人地址同電話都背到哂
係個閩,我呀婆 ...
Thanks motivator_kids我有開電視俾佢睇,佢而家有自己中意睇嘅嘢,例如 Dora, Barney, Peppa pig etc, 亦會自己要求英文,廣東話或普通話。
我覺得佢係靠睇見張圖佢就有一半憑記憶,一半可能真係識睇少少字然後就up得出果頁故事係點。
而家都係估估下,惟有再出多d力俾佢睇書,多閱讀咁啦。真係唔多知點教佢先好。

王家爸爸  閱讀盡可能多的書。  發表於 昨天 23:49

Thanks for your suggestion, 王家爸爸。努力中。

回覆:elvina_lmk 的帖子

我囝囝也有同一特徵,佢依家2歲8個月,係細B,但去年插班讀PN時,老師已評佢學習能力同大仔一樣,全班同學仔的名,鄰班老師的姓氏也記到。

我在家的牆壁也放了一些學習poster,他能以中英文讀出1to 100。另我也有買Barney的學習DVD,起初是播英語,但家中的老人家聽唔明,竟自行轉了粵語,搞到囝囝𣎴肯聴英文

我也努力幫佢發揮佢既潛能,但希望自己不至太怪獸,因為我希望佢愉快學習,大家一齊努力啦

mrszineith 發表於 14-7-23 14:18
我囝囝也有同一特徵,佢依家2歲8個月,係細B,但去年插班讀PN時,老師已評佢學習能力同大仔一樣,全班同學 ...
hello mrszineith
真好,找到人可以講下。

其實,我女情況,佢又唔係資優咁勁,唔算好專心,有時佢的"好記性" 是不明顯的,只係響某一樣嘢或者突然發現佢記性好。例如故事,背少少句子etc。
平時嘅佢,屬於坐唔定,多問點解 (唔算太多),有時可以做好耐功課 (包括抄寫或學校的功課),但又可以係咁睇電視睇唔停嘅。脾氣比較大,有時控制唔到發癲。

你的小朋友係唔係咁架?  定係其實所有小朋友都係咁呢?

引用:Quote:mrszineith+發表於+14-7-23+14:18+我

原帖由 elvina_lmk 於 14-07-23 發表
hello mrszineith
真好,找到人可以講下。
Hello, 見到你個topic,我都好開心有人頃下
我同意,我的小孩未至於資優,同樣有坐唔定的特徵,有心學嘢時也很快,但學識了就會走在去,甚至玩野講相反
有無試下比佢玩puzzle? 大半年前,我囝仲要我幫佢才玩到6至9塊的,但3個月前我發現佢巳可自己唔洗幫玩到24塊了,仲可以坐定定不停玩左5、6個成半個鐘,我自己都free左好多
PS 我兒好跟我,廁所也不准我去個種

‹ 上一主題|下一主題