用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手求教 91 校網
樓主: Hoho_baby
go

新手求教 91 校網 [複製鏈接]

回覆 supermaket 的帖子

去過2間交FORM, 面試, 沙循無論學生, 家長, 學術, 校長, 老師既質素都比沙崇好.  我在放學時間都去過2間既學校, 感覺真係好唔同, 呢個真係好個人既感覺, 大家真係可以去學校感覺一下.  邊一區既循道小學既質素都有返咁上下, 所以論名氣沙崇真係唔夠佢, 而講愛心學校軟硬件就真係要自己去感受下

supermaket  TKS!  發表於 14-7-18 13:36

91網, 除左四寶, 其他都唔好諗擺第二可以穩入... 我重有個細既今年入K1, 三年後睇怕都係第一揀最頂級嗰四間, 搏一搏, 第二就呀哥嗰間啦...

回覆 mingb 的帖子

13/14最具競爭力果本書我都睇过,覺得呢本書唔太可信。
有乜理由崇真167位咁高,高过朱正賢176位,又高过培基先?
培基排293位,超級太落後。有無可能呢??
呢本書唔睇也吧!

2隻臭豬  無錯, 睇完笑吓就算  發表於 14-7-19 00:06

沙循VS梁鉅鏐
無論愛心,學生, 家長, 學術, 校長, 老師既質素,邊間較好?
邊間較易入?

引用:沙循VS梁鉅鏐無論愛心,學生,+家長,+學術,+

原帖由 supermaket 於 14-07-18 發表
沙循VS梁鉅鏐
無論愛心,學生, 家長, 學術, 校長, 老師既質素,邊間較好?
邊間較易入? ...
有朋友個仔仔啱啱梁小小六畢業,小朋友成績中上,佢話學校各方面都ok,(佢仔仔話多功課),但我朋友話功課量都接受,因為佢話而家大部份小學都6~8樣。
沙循不太清楚

想問吓呀.....  我係其他 forum 見有家長講, 山上面 18 幢公屋年底入伙, 屬 91 網, 打去教署問, 話未有相對應安排.....  91 網今年會唔會有暗湧??

acepno  Big problem.......  發表於 14-7-20 03:29

回覆:新手求教 91 校網

其實個人認為本身#91嚟緊呢年已經好激烈,如果好似你咁講仲未有應對措施,恐怕到時仲死得慘烈,又或可能教育局唔覺無位呀,四寶咪大把位囉,只係d家長唔揀,個個都要揀大熱嘅學校啫。

babylovemama 發表於 14-7-18 12:56
回覆 mingb 的帖子

13/14最具競爭力果本書我都睇过,覺得呢本書唔太可信。
3幾年前, 崇小係入左都會想叩門既學校, 其實你睇佢統一派位仲有70幾個位就知啦, D人話信義係4寶, 佢都係得返90幾個位, 其實都差不多者. 其實個排名會唔會講緊深水埗果間崇真, 不過好多人都話果間學費得黎好似唔係好值, 因為比得果個學費有好多更好既選擇, 當然講緊其它都收先得啦.
排位呢d真係唔係可信, 每個人心目中既排位都唔同.  親身去感受下間學校係最好既方法  

girbaudst  其實淨睇統一派位數目唔太客觀,應該了解埋學校原設小一開班數目, 自行收生時按原設開班數目既半數係咪已收足學生。隨後有無應教育局要求加班  發表於 14-7-19 10:24
babylovemama  所以當初寧入四宝都唔叩崇小,因本人覺得分別不大  發表於 14-7-19 00:18

ckh311 發表於 14-7-18 15:51
其實個人認為本身#91嚟緊呢年已經好激烈,如果好似你咁講仲未有應對措施,恐怕到時仲死得慘烈,又或可能教 ...
我相信如果出生率多D, 入學人數多D, 91網應該唔會再有4寶, 今年聖華有好多好有人, 好積極, 好進取既家長入左小一, 我相信家長既質數會令學校進步, 希望信義都多D進取既家長入讀啦, 因為我真係覺得佢軟件唔差

supermaket 發表於 14-7-18 13:41
沙循VS梁鉅鏐
邊間較易入? ...
我相信梁小一家HIT D, 因為位置環境都比沙循好, 我相信2間都係好學校, 沙循係信心既保證, 各區循道都有一定既口碑, 不過梁小就係地區性HIT 校.  我認識沙循家長和學生, 學術應沒有梁小谷, 沙循既學生品德及全面發展教育做得很好, 相對低年級會比梁小輕鬆, 但上到去就唔知.  點都好2間既派位都唔差.  

sab1008 發表於 14-7-18 15:14
想問吓呀.....  我係其他 forum 見有家長講, 山上面 18 幢公屋年底入伙, 屬 91 網, 打去教署問, 話未有相對 ...
今年已經問題爆發, 唔好講下年啦

回覆:喜樂果子 的帖子

我都好同意你講法,而家基本上好多家長都好用心栽培小朋友,再加上學校兩方面一齊合作,應該好快見到成績,可能因為大部份家長之前都偏重hit個幾間而忽略咗大家口中嘅四寶,你同小朋友都加油

回覆:喜樂果子 的帖子

我都好同意你講法,而家基本上好多家長都好用心栽培小朋友,再加上學校兩方面一齊合作,應該好快見到成績,可能因為大部份家長之前都偏重hit個幾間而忽略咗大家口中嘅四寶,你同小朋友都加油

喜樂果子    發表於 14-7-18 18:00

其實我個女好動多野講,鐘意4圍睇4圍攪學野算快但要睇心情。英文同普通話ok91校網有20分,而我亦係梁小舊生..但我心儀其實係培基,沙呂,一呂呢d咁即係死梗....請問91校網有無媽媽知道邊間唔太谷又係活動教學架?

回覆 thomas982226 的帖子

龍崗不太谷又是活動教學

引用:回覆+thomas982226+的帖子 龍崗不太谷又是

回覆:mrkokubo 的帖子

各有特色姐,不是較小型的學校就叫無特色

回覆 mrkokubo 的帖子

不明白你指那方面Funny?  龍崗在自己校網都講明係活動教學型
http://www.wynps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=3&pageId=4&nnnid=11

引用:回覆+mrkokubo+的帖子 不明白你指那方面Fu

‹ 上一主題|下一主題