用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手求教 91 校網
樓主: Hoho_baby
go

新手求教 91 校網 [複製鏈接]

引用:Quote:mrkokubo+發表於+14-7-10+18:16+江湖

原帖由 lauwingtai 於 14-07-10 發表
唔係傳聞, 有幾間20分冇份抽, 25分都有人落空, 包括31網有一間、35網一間、41網三間。 ...
請問係指邊幾間呢?可否分享一下?謝謝!

lauwingtai  St. Mary, 天神, 共五間  發表於 14-7-11 13:38
小曳人  DPS, LS, MCS  發表於 14-7-11 09:04

引用:Quote:原帖由+mrkokubo+於+14-07-10+發表梗

原帖由 auscarma 於 14-07-11 發表
咁如果一胡(15分)同迦密(20分)又應該點選呢?
一胡好熱門吓,如果得15分我個人認為揀二線又唔差的學校!

引用:我自己小朋友也今年9月升K3,+也要選小學,

原帖由 py84ko 於 14-07-10 發表
我自己小朋友也今年9月升K3, 也要選小學,我本身住89區,我小朋友自行也有20分在88區某一間好熱門母校小學( ...
多謝你分享呀!!! 但點解你覺得自己小朋友唔適合大熱88區母校呢? 太谷? 傳統教學? 但其實如果間學校無宗教, 有20分應該必入先係? (有錯請指正)

引用:Quote:原帖由+mrkokubo+於+14-07-10+發表梗

不過我見一胡既有15分自行都收咗… 我諗都要你考慮下2間學校既分別, 迦密好似係小班教學?? 另外一胡谷d??  我都係聽番黎唔肯定架!

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-10+發表我自

原帖由 Hoho_baby 於 14-07-11 發表
多謝你分享呀!!! 但點解你覺得自己小朋友唔適合大熱88區母校呢? 太谷? 傳統教學? 但其實如果間學校無宗 ...
我自己覺得間母校比較重視精英,如果唔係精英,學校當作透明,教學比較傳統,我自己小朋友各方面唔係outstanding, 所以覺得唔適合自己小朋友!

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-10+發表我自

原帖由 Hoho_baby 於 14-07-11 發表
多謝你分享呀!!! 但點解你覺得自己小朋友唔適合大熱88區母校呢? 太谷? 傳統教學? 但其實如果間學校無宗 ...
就係近幾年自行派位结果,20分都要抽,因為有超過30年歷史,多世襲生!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Hoho_baby+於+14-07-11+發表

原帖由 py84ko 於 14-07-11 發表
就係近幾年自行派位结果,20分都要抽,因為有超過30年歷史,多世襲生!

...
我估計你指的是沙官,事實上有人20分都抽唔到

babycat9001  小兒明年要打扙,得15分,但好想入官小,有乜方法機會大呢?  發表於 14-7-17 10:30

py84ko 發表於 14-7-11 01:55

...
世襲是現時學生的弟妹,學額是自行的3/5,計分制有2/5。超額世襲只影響大獎。你母校誰然3X年,但畢業生有個六歲B理應不太多,然而,都要考慮學校沒有分拆兩間,這都影響机會率。不過,明年一位難求,要好好把握自己的優勢。

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-11+發表就係

醒目開學勳章

今年咁嘅形勢,有20分迦密,當然試左自行先

老實如果得15分, 只可選一D無宗教而又唔係一線大熱既學校, 不過我可覺得下年已經再分唔開大熱同次熱啦, 所以比我, 我會選母校, 雖然都係博, 但係仲叫有得玩下先, 不過91真係唔差, 大家所講既4寶都好, 讀緊既家長都話唔係外間傳既4寶一入就走, 起碼聖華用家大讚, 我係信義準用家, 我親身參觀過學校, 同過校長老師了解學校, 感覺良好, 但學術一定唔夠黎, 希望遲D可以同大家分享下多D, 慈航有人話以前係好多人想入既好學校, 唔知點解搞成咁, 係唯一龍岡無人講, 而又係我一直對佢既辦學團體最無信心的一間, 所以我派到都立即轉了. 其實真係考定直私做BACKUP先, 唔理最後會唔會讀, 比個小朋友試下面試先, 到時真係叩門, 對小朋友同家長都有經驗先呀!   

supermaket  認同  發表於 14-7-16 22:34

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-11+發表就係

原帖由 lingchi 於 14-07-11 發表
我估計你指的是沙官,事實上有人20分都抽唔到
20分都要抽,咁我不如用15分揀二線又唔差嘅學校!如果88區有張煌偉,張煊昌,冼次雲,91區有崇真,沙循,田家炳,89區有陳元喜!

引用:老實如果得15分,+只可選一D無宗教而又唔係

原帖由 喜樂果子 於 14-07-11 發表
老實如果得15分, 只可選一D無宗教而又唔係一線大熱既學校, 不過我可覺得下年已經再分唔開大熱同次熱啦, 所 ...
我都認同你咁講,15分自行搞掂,又唔想等大抽獎,就唔好揀宗教分的小學!

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+01:55+就係近

原帖由 dorothywing 於 14-07-11 發表
世襲是現時學生的弟妹,學額是自行的3/5,計分制有2/5。超額世襲只影響大獎。你母校誰然3X年,但畢業生有個 ...
咁即係用20分去抽母校比較有優勢過15分揀二線又唔差嘅小學??

各路英雄請賜教。

py84ko 發表於 14-7-11 12:59
咁即係用20分去抽母校比較有優勢過15分揀二線又唔差嘅小學??

各路英雄請賜教。
心目中有冇二線又唔差的學校?甘心入,又入到就是了。只要適合小朋友啫!再諗下母校是否真的不適合,不適合就不勉強。其實,間間學校都有機會忽略中等成績學生,只要小朋友跟到進度,又返學開心便足夠。

醒目開學勳章

py84ko 發表於 14-7-11 12:59

各路英雄請賜教。

你哩20分沙官, 不同彼20分迦密, 兩間相比, 我覺得中的機率少於迦密.
另外15分二線唔差的小學在自行中的機會都唔好抱太大希望, 統一乙一機會大D

lingchi 發表於 14-7-11 13:56
你哩20分沙官, 不同彼20分迦密, 兩間相比, 我覺得中的機率少於迦密.
另外15分二線唔差的小學在自行中的機 ...
個人覺得取得校友20分比宗教20分難。相信本區或鄰區基督徒多的是。沙官81年創校,致今才33年,畢業學生早年長才40出頭,仲有個6歲小朋友,照計圍數不多。個人見解而已,有錯請指正。

醒目開學勳章

dorothywing 發表於 14-7-11 14:13
個人覺得取得校友20分比宗教20分難。相信本區或鄰區基督徒多的是。沙官81年創校,致今才33年,畢業學生早年 ...
當有20分宗教分在手, 很多人會博更高一線的宗教學校, 如2女1陪. 比較分散投資, 相對迦會機會大一點.  
可能你太少看這官校的歷史, 真係好多old boy抽唔到架.  

dorothywing 發表於 14-7-11 14:13
個人覺得取得校友20分比宗教20分難。相信本區或鄰區基督徒多的是。沙官81年創校,致今才33年,畢業學生早年 ...
20分無宗教一定比20分有宗教既學校大機會, 你同少好多人爭啦, 15分去選91網既二線小學??  我可以答你係無既.  91網大部份係有宗教既學校, 但如果去它網入二線既無宗教的話, 比我就會唔甘心.
‹ 上一主題|下一主題