用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
樓主: khmama
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

HY412 發表於 14-7-11 00:26
opclk 成績表名次 發表於 昨天 23:43

成績表名次與呈分試名次可以係不成正比, 呈分試名次是累計的, 科目 ...
如果老師話有1/3是band 1,單係睇這三次的呈分成績好難想像會跌出30名過外而跌落band 2組別。除非其他同學又不斷有進步並走在更前的位置。但我們又好難去証實。
如果真係錯band,我覺得真係要懷疑這間小學夠竟讀唔讀得過,因為根本就冇1/3是band 1,是老師跨大了。

王家爸爸  邊緣人被估錯band, 間間小學都會一定有。  發表於 14-7-11 09:48
opclk  老師跨大真的不出奇,不過最多幾個%,要連五份一B1都冇加幾個疑點先成立先得!  發表於 14-7-11 00:51

opclk  模擬名次最差那次也跟2A差十二名,你有此說,相信你未完全了解全部而矣  發表於 1 分鐘前
------------------------------------------------
而家最大問題係當你話跟2A仍差12名的同時,夠竟誰來定12名之後就是band 2。

真係唔好睇少在強區弱校的慘烈。沒有高的調整分,只要校內成績有一分之差,你在校內的名次並不會真實反映出來。就算標準分都唔覺,始終是塘水滾塘魚,但化成用標準分一配對之後,又無高調整分幫手,而且是要跟其他強校去排,中間都唔知攝幾多個同學入來。當本來是1尾的同學,排下排下,除時跌一個band。

opclk 發表於 14-7-11 00:59
回覆 goodenough 的帖子

好似大大或其他前輩都講,預5% buffer 安全D,
我唔讚成作一些數字落去以減低真實的變化。
係整件事上,我覺得你都只係受害者,始作俑者係學校。學校既然知道有幾多同學屬band 1的時候,為何仍要隱隱悔悔?如果佢話比你聽得20%未得20%囉,之後就係邊緣人或另一個band,等人家清楚知道都好。學校只不停reject你的選校次序,我記得都reject左幾次,隱悔到不得了,爭d害死人。

opclk  大大也很有道理,不過絕大部份學生分得也不錯,應該不似你指那樣差  發表於 14-7-11 01:23

回覆 Horsebbj 的帖子

教統局真係會攪錯㗎!有一單剛剛發生在身邊朋友嘅真人真事,當事人在自行一填上心儀學校(本身當事人同心儀學校關係好好),而且經過兩次面試,知道一定會入。但結果出咗竟然係第二志願,當事人即刻聯絡心儀學校問清楚,學校回覆自行時已經鎖定,都唔知點解會咁⋯最後心儀學校當然收返佢啦

chan803    發表於 14-7-11 11:27

山揸肉 發表於 14-7-11 01:17
回覆 Horsebbj 的帖子

教統局真係會攪錯㗎!有一單剛剛發生在身邊朋友嘅真人真事,當事人在自行一填上心儀 ...
自行好少會錯。自行表格上的號碼全是電腦編印。你將學校的編號和校名寫好後就交給學校。兩間學校唔會知對方的申請表上的號碼,學校只會跟據申請表上的編號將取錄學生名單輸入電腦。但是有一點好重要,學校係唔知自己屬於第一志願定第二志願的。
所以如果當兩間學校都取錄你朋友的小朋友時,排第一志願的就會捷足先登。在此情形下,我覺得係你朋友填表時將第一志願和第二志願的申請表攪亂了。

這兩份表上的資料是分開在兩間唔同學校內處理,因此我非常肯定出錯唔會係教局,而係你朋友自己。

山揸肉  一定唔會填錯  發表於 14-7-11 01:52

goodenough 發表於 14-7-11 01:35

你朋友填表時將第一志願和第二志願的申請表攪亂了

這兩份表上的資料是分開在兩間唔同學校內處理,因此我非常肯定出錯唔會係教局,而係你朋友自己。

If this parent can show you the parent copies of the Discretionary Places? There are clearly printed
on the receipts with "FIRST CHOICE" or "SECOND CHOICE".  Can you still make such conclusion?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

opclk 發表於 14-7-11 01:20
回覆 goodenough 的帖子

就算老師說大了,學生名次上落不大,
你果3次呈分試得既排名....係一貫既排名...定....係學校計出黎既呈分排名
有無機會係 呈分排名 計法....被推後左 10個8個 位~~~

引用:Quote:opclk+發表於+14-7-11+01:20+回覆+go

原帖由 mcl203 於 14-07-11 發表
你果3次呈分試得既排名....係一貫既排名...定....係學校計出黎既呈分排名
有無機會係 呈分排名 計法....被 ...
出入會有,但不至於差成八個十個排名掛?!學校明知家長以此標準化排名作參考,唔會就敢不按比重計左平均分就排掛?!

引用:回覆+山揸肉+的帖子 點解我會糾結,1)呈分

原帖由 opclk 於 14-07-11 發表
回覆 山揸肉 的帖子

點解我會糾結,1)呈分名次之前我真的記錯了,沒有說慌,真是上落五名左右
那位同學自行冇選黃笏南,即係有冇揀銀?另一可能係甲二入銀禧,所以呢個case証據不足。

回覆 opclk 的帖子

有冇同校學生揀黄芴南而入咗,而名次及成績在你女女附近,才可以作比較,提供資料給研究。

本人女兒為聖家小學六年級生並已獲派聖家書院.我自己亦奇怪點解聖家79個直資位可以收哂兩間聖家小學0既B1+2學生..因為淨係九龍塘校入到聖家0既人數已超過80人.. 我研究過其中一個可能係學校0係自行分配時已經收哂大部份聖家B1學生,所以多出0黎0既直資學位就可以分俾同校B2生, 但係就諗唔到乙5入到聖家0既原因.. 其中幾個可能: 1.聖家無人揀而隨機號碼較後所以乙5都派到. 2. 其實聖家已經跌0左落B2.

回覆 goodboy1 的帖子

同意, 有個問題: 如果直資位派完有淨0既話會唔會撥去大抽獎?

引用:本人女兒為聖家小學六年級生並已獲派聖家書

原帖由 darthsidious 於 14-07-11 發表
本人女兒為聖家小學六年級生並已獲派聖家書院.我自己亦奇怪點解聖家79個直資位可以收哂兩間聖家小學0既B1+2 ...
聖家band 1 生心態,既然統一填乙部第一志願一定入,兩個自行位又點會唔搏其他更好的學校呢?只有被學校誤導(請恕我陰謀論)以為是band 2或band 1 邊緣的(但其實是band 1)才會穩陣計自行也報番中學部吧……

‹ 上一主題|下一主題