用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 慎防騙局
go

慎防騙局

今日聽到有家長講有一所位於紅磡的私人的特殊全日小學,月費兩萬,專收英文叻的a仔,經常辦school tour, 叫人交成千幾蚊報名。收錢後,先話俾他知無學位,錢唔會退,話擺入waiting, 有位先in, 無得退錢。這間學校一場簡報會都賺唔少!大家要小心受騙,唔明點解教育界有這些學店,專搵特殊學童的家長血汗錢。簡直同街頭騙案無分別。校名我唔公開了。

回覆:慎防騙局

佢唔退可以告佢,唔可以早過入讀前一個月收學費,有無註册架?

回覆 idak 的帖子

千幾蚊不是學費,是報名費。俾左報名費,不安排面試,不見過學生,就話無學位俾到,報名費又唔退,話等入候補名單,鬼知幾時先排到有位呀?

引用:回覆+idak+的帖子 千幾蚊不是學費,是報名

原帖由 misshk12 於 14-07-10 發表
回覆 idak 的帖子

千幾蚊不是學費,是報名費。俾左報名費,不安排面試,不見過學生,就話無學位俾到,報名費又 ...
有無註册編號?報名費

回覆:慎防騙局

報名費都有得退架!

我講出黎,只是提醒家長,好多私校非真心幫我們,只係搵我們的錢,博我們心急!SEN家長已夠慘,仲要欺騙我們的錢,我睇唔過眼。

教育局分區學校名冊 (2013/14)for Kln City district at ( http://www.edb.gov.hk/en/student ... school-list-kc.html)

所有非正規私校須根據《教育條例》(第279章)註冊。 根據《教育條例》第3(1)條,「學校」是指一間院校、組織或機構,其於任何一天向20人或多於20人或於任何時間同時向8人或多於8人提供幼兒、幼稚園、小學、中學或專上教育或以任何方式提供任何其他教育課程,包括以專人或郵遞服務交付的函授方式。

多謝提醒~~

大家交報名費時,要問清楚係咪即時有位。這間學校俾左報名費都係waiting,一年內排唔到。第二年要再交錢先可以再入waiting list。大家唔好做水魚!