用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Ying Wah or Paul Boys
樓主: 3kidsdaddy
go

Ying Wah or Paul Boys [複製鏈接]

回覆:Ying Wah or Paul Boys

Pick one close to home

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

樓主對孩子的教育看法如何呢?有沒有別別的想法?因為兩家學校的理念完全不一樣。如果有一定想法,選擇相類似的會容易配合些。
如沒有,問自己投資傾向低調藍籌股定概念高回報股呢?
應該會有答案。

事先聲名我唔係英華或林校長嘅fans, 唔會特別幫呢間學校講好話。但唔明啲人點解成日都話英華係概念股,係買future。英華小學已經同英華書院結龍,即一條龍直上中學,而英華書院係band 1B, 前景好清晰好明朗。可來買概念呢?難道學校嘅教學方法非傳統就係新概念,無future??以我愚見,大家選校並唔好單睇學校名,要學懂分析。要睇下學校嘅方向同教學理念係咪同你吻合,是否適合自己嘅小朋友。

註: 論中學,英華書院比聖保羅男校嘅banding還要高。

d-ma 發表於 14-7-11 10:54
事先聲名我唔係英華或林校長嘅fans, 唔會特別幫呢間學校講好話。但唔明啲人點解成日都話英華係概念股,係買 ...
我係YW的
其實兩間既中學,都係過百年老校,成績都差不多,SPB名聲上高D,兩間都有過光輝既HISTORY。但近年公開成績低落了,DSE成績其實都不相上下,強差人異了。

但對比小學,兩間口裨上都差不多吧,因為一條龍,所以無得比較公開成績,但小學奧數成績又係差不多,全港前幾名。難以話邊間好過邊間

所以建議樓主都係以家住距離選擇吧。

俾我一定選PAUL BOYS
中小VS英小...  

引用:俾我一定選PAUL+BOYS中小VS英小...++

原帖由 kenlau806 於 14-07-11 發表
俾我一定選PAUL BOYS
中小VS英小...
Paul boys 也是中小呀

近屋企吧

回覆:kenlau806 的帖子

英小好過中小?????

回覆:bigboy129 的帖子

咁鍾意英文,不如去國際學校啦!個人愚見

引用:英小好過中小????? +

原帖由 bigboy129 於 14-07-11 發表
英小好過中小?????
之前聽過講座話教育局對中小及英小的定義是:如數學用中文教,就是中小;數學用英文教,就是英小(有錯請更正)。不過現在英華及St Paul boy 數學雖然主要用中文教,但都會有英數,以配合中學英中課程。另,英華是一條龍;Paul Boys是直屬,收最多80%上書院。

MyTeddyBear  你的分析好好!   發表於 14-7-11 12:27

回覆 bigboy129 的帖子

小學 - 唔係
中學 - 係 - 因為大學大部份科目的書本係英文

我選英小是本人的選擇

國際學校 = 愚見, 人地問yw VS st paul

回覆 芝士BB 的帖子

Paul Boys 唔係一條龍, 亦唔係直屬. 只要主科合格同操行良好就可以上書院, 無限最多幾多%上. 近呢幾年都有超過90%上書院.

ckcleung 發表於 14-7-11 11:05
我係YW的
其實兩間既中學,都係過百年老校,成績都差不多,SPB名聲上高D,兩間都有過光輝既HISTOR ...
若睇DSE成績,YW的確有點失望,但由林校長領導下的YW學生,仍未考DSE。而SPB第二屆DSE成績已經進步不少,看看下星期一公佈第三屆成績會否更進一步。

引用:Quote:原帖由+kenlau806+於+14-07-11+發表

回覆:Gary_family 的帖子

個人覺得Paul Boys 比較好

如果地址不是問题,我會楝st Paul Boys.  始終名響D, 而且是港島区,學校活動多會在同区,接觸的社区同人脈會有分别

OMG! 仲有呢啲思想嘅,好在你住港島區,我哋接觸唔到!

引用:OMG!+仲有呢啲思想嘅,好在你住港島區,我

我小學九龍城,中學九龍塘,大學薄扶林,吾覺區域人脈對我有咩影響既

各人有各人的人生經驗同睇法啫。始終只是意見分享,只是提供多個意見給樓主吧了。不啱聽可以ignor。

‹ 上一主題|下一主題