用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 部署轉校⋯⋯
go

部署轉校⋯⋯ [複製鏈接]

今年轉校唔成的話,讀多一年,希望升小三轉得成。Cambridge應該考mover or flyer ? 我小朋友K3 starter 十五個盾。小一無再上Cambridge但勁多睇英文書。

3    0    0    0

引用:今年轉校唔成的話,讀多一年,希望升小三轉

原帖由 pandamommy 於 14-07-09 發表
今年轉校唔成的話,讀多一年,希望升小三轉得成。Cambridge應該考mover or flyer ? 我小朋友K3 starter 十 ...
吾系應該搞好校內成績先?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:部署轉校⋯⋯

轉校插班好似唔太重視呢d,因多以考筆試為重

回覆:pandamommy 的帖子

最緊要有張靚成積表,先有入場卷去考筆試!但亦有學校係人都有得筆試!預筆試考深一年!

王家爸爸   Totally Agree!  發表於 14-7-11 14:34

回覆:Obiepapa 的帖子

因為本身學校英文好淺,想考傳統英文小學,深d滿足小朋友既學習胃口。但怕學校成績幾好都唔足以反映佢英文能力,影響面試機會。

禁喺咪應該去考KET?讀YORK既小朋友K3都考mover咯~我諗如果小朋友去考插班試,考到好成績,都唔洗呢d proof。

有冇大作用就不知,但聽過成功插名校小二是有flyer

想插班小二, 最緊要係小一校內成績, 最好是全級top 5.  

回覆:pandamommy 的帖子

真係要操小朋友可以做深一年卷,例子家姐考小二插小三,考間算好top既,阿女話英文出左3年級下冊TSA既題目(阿女之前做過記得)

可惜阿女都冇2nd in,因為太多勁人(SFA穿住校服去)

回覆 pandamommy 的帖子

除左英文科, 都要諗埋其他科轉校後是否可好好適應, 例如常識英文教, 普教中 etc

引用:真係要操小朋友可以做深一年卷,例子家姐考

多謝大家意見!

小三考Movers太淺了,去考Movers通常是K3或小一的小朋友。

引用:想插班小二,+最緊要係小一校內成績,+最好是

原帖由 jaycee_mami 於 14-07-10 發表
想插班小二, 最緊要係小一校內成績, 最好是全級top 5.
二百人嘅top 5同100人嘅會不會有唔呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,先做好校內成績,加其他獎項,然後考筆時時有好表現,就夠
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

Thank you!

ha8mo 發表於 14-10-9 23:40
如果係私校讀得唔係太掂,想轉去淺易少少的小學,有咩要注意呀?
SEN school is good!

回覆 kirstyau 的帖子

同意,做深一至兩年真是差不多,例如我仔而家K2已可做小一某些補充,應該升K3的SUMMER已經可準備考MOVER,不過,我重點引導他是...要他主動愛學習,同埋KEEP好學校考試成績,基本上我十分認同在本身校內要有TOP 3 OR 5 (睇下本身學校係咩程度)的成績作為考插班的入場卷 (特別係如果你好想考出名的學校)。
‹ 上一主題|下一主題