用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Delete
樓主: I_love_iphone
go

Delete [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 14-8-6 23:24
有可能,但確實要在非常極端情況下,例如頭兩次呈分試成績非常好,所以MSS收她。
最後一次呈分試跌落Band  ...
你講的這種情況比較極端。較大可能是成績不是太頂尖,但身懷絕技而被學校取錄的機會較大。MSS的音樂水平很高,如果同學是在音樂方面有好出色的成就或是十分吸引的。這情況亦正如上面有家長話,例子不會太多,只會屬個別情形!

王家爸爸  有可能   發表於 14-8-7 09:05

小木偶媽咪 發表於 14-8-2 18:59
唔知關唔關出生率低事,
我都覺得今年band2生入band1學校機會大左,
就我所知沙田體x,曾xx,九龍一所男校 ...

我們學校也是, 難怪中學校長話家長不用擔心. 反而學校較為擔心
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

mcl203 發表於 14-8-4 13:55
MPS 果d Banding似乎係用左教統局1/3Banding分法...不可盡信~~~
老師講到明係平均分, 唔係教育局banding

goodenough 發表於 14-8-6 23:32
你講的這種情況比較極端。較大可能是成績不是太頂尖,但身懷絕技而被學校取錄的機會較大。MSS的音樂水平很 ...
佢地自己學校學生, 小提琴演奏級都唔收喎, 成績普通, 應該出面都唔會收的, 如果話冷門樂器, 我又好少聽到佢地因為樂器而收, 佢地小學, 樂團一話缺邊樣, 就好多人去學啦, 所以應該唔存在有咩樂器好想收, 吹既唔係佢地主力, 拉既佢地應該四樣齊

Sindy 發表於 14-8-8 09:55
佢地自己學校學生, 小提琴演奏級都唔收喎, 成績普通, 應該出面都唔會收的, 如果話冷門樂器, 我又好少聽到佢 ...

個制度就係咁磨人,當直屬學校因為乙一有直屬位的時候,學校就要評估自行時夠竟要收回幾多自家小學的同學。假若當直屬位是足夠全收小學的band 1生並且要開始收回部份band 2生的時候,中學多數都傾向於自行時收街外生,以免太多直屬位落入band 2同學手中。而在自行時,自己小學的學生只會收一些成績非常好並且是學校的優先對像,只怕一但自行唔收時,就會給自行第二志願的學校捷足先登。所以直屬小學的老師都會盡量游說所有band 1和部份band 2同學在自行時選直屬中學為第一志願就係咁解。

除了這些極具吸引力的同學之外,中學都係會盡收其他街外精英的機會較高。因此街外生可以有因為有特異功能而被學校自行時取錄,但相同的情況,即是同樣具有特異功能的自家小學的同學可能要留待玩直屬位的大抽獎,當這名直小的同學所獲派的隨機號碼不好,就有機會抽輸給其他同學。如果這名同學是band 1組別的還好,只要MSS小學有少於79個band 1同學就都可以穩進中學,但這名同學若是band 2的話,就會因隨機號碼唔好而抽輸。有時學校都唔想,只因唔想收得太多band 2生。

goodenough 發表於 14-8-8 17:24
個制度就係咁磨人,當直屬學校因為乙一有直屬位的時候,學校就要評估自行時夠竟要收回幾多自家小學的同學 ...
MMS早幾年有一次講明自行唔收本校生(好特別既例外掛), 跟手就好多勁人收唔返, 所以往後可能都咁做, 但唔敢講到明囉, 華仁都有咁既情況

引用:Quote:goodenough+發表於+14-8-8+17:24+個

原帖由 Sindy 於 14-08-08 發表
MMS早幾年有一次講明自行唔收本校生(好特別既例外掛), 跟手就好多勁人收唔返, 所以往後可能都咁做, 但唔敢 ...
如果自行嘅時候講到明唔收本校生,除非覺得最前個班都唔夠頂班,或者最前個班都一定會走,所以先收外面人姐!因為我聽到舊年個班都有十個去咗SPCC。
p.s.依D純粹靠估,如有得罪,請見諒!

王家爸爸  十個去咗SPCC   發表於 14-8-9 01:46

Sindy 發表於 14-8-8 22:07
MMS早幾年有一次講明自行唔收本校生(好特別既例外掛), 跟手就好多勁人收唔返, 所以往後可能都咁做, 但唔敢 ...
而家的家長好聰明,知道直屬位是乙一的遊戲一部份,好多都會在自行試一間或者試盡兩間自己認為更好的官津學校,頂級嘅直資就更不在話下,直屬中學的直屬位就當作保險算了。

王家爸爸    發表於 14-8-9 01:46

bb560 發表於 14-8-8 22:39
如果自行嘅時候講到明唔收本校生,除非覺得最前個班都唔夠頂班,或者最前個班都一定會走,所以先收外面人姐 ...
如果同學去直資的話還好一點,因為老師早一點知道有幾多同學唔玩大抽獎,可及早安排同學補上填補離開的餘下空位。學校最怕係同學去了自行其他的官津學校。當完全估計唔到數量時,叫得太多band 2同學去抽直屬位,到時始終是大抽獎講求運氣的,又驚令佢地抽唔到害左佢地,又驚害左中學要佢地收成績較次的同學。叫得太少又驚用唔盡d直屬位和非保留位,到時比街外band 2生抽到而自己的band 2生抽唔到又唔抵!除非小學的band 1同學數量是比直屬位還要多。

goodenough 發表於 14-8-8 17:24
個制度就係咁磨人,當直屬學校因為乙一有直屬位的時候,學校就要評估自行時夠竟要收回幾多自家小學的同學 ...

直屬自己小學學生但成績未達預計既Banding...當係Band 3生...有特異功能....中學理論上點會無佢料...幫到中學既...會係自行收咪得囉
又或叩門階段收番...只係睇中學想唔想收...又或小朋友自己想唔想留~~~

Sindy 發表於 14-8-8 22:07
數字上...見過佢地d資料...2012/13收左99人...應有用自行位收直小學生~~~

mcl203 發表於 14-8-8 23:54
直屬自己小學學生但成績未達預計既Banding...當係Band 3生...有特異功能....中學理論上點會無佢料...幫到 ...
當然學校更係會收到同學的資料啦,MSS跟其他學校有少許不盡相同,我諗要考慮的事情還多。若每一年都有咁多人走的時候,可能有部份只是因為同學是非本地生或要回流返自己國家的關係的時候,佢地選擇多一些街外的本土生,有機會壯大學生的留港升學基數時,唔排除學校會考慮多一點。當你考慮到學校原本有一百四十多名同學而最終只有97名同學留下完成中六課程的時候,我想信學校要考慮的就並不單純特異功能和攞獎的問題。

mcl203 發表於 14-8-8 23:56
數字上...見過佢地d資料...2012/13收左99人...應有用自行位收直小學生~~~
可能我見識少,我只係知道瑪中上年只有97人完成中六課程並參與文憑試。不過如果有79個直屬位又有9個吾湯吾水和極大可能都係只收返自己學校的同學的非保留位,總數已經88個。咁有10個8個自行時收返都唔出奇。咁即係話,小學有百五個同學,中學收返99個,如果瑪小有99個band 1生都算不錯了。

佢地第一年個如意算盤係諗住盡收外面b1生, 自己b1生就大抽獎至收, 點知佢地D勁人自行走晒, 所以第二年雖有咁打算, 但唔公報囉
‹ 上一主題|下一主題