用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 奧福音樂停唔停好?
go

奧福音樂停唔停好? [複製鏈接]

我女4歲幾, 返了奧福音樂班半年, 女女返得好開心, 但因為奧福音樂班每堂臨尾有10min會邀請家長入內, 和她們一齊玩下, 又或小朋友表演下, 同佢一齊做下堂課咁.  我見我女其實唔多識做佢d拍子或CDEFG的功課, 我都唔知佢上堂吸收到幾多? 一班又好似太多人, 本想quit然後參加合唱團, 但又見有文章寫到細個的小孩學奧福培養佢d音感同節拍, 對第時學音樂有幫助(這個本是我參加的原意, 我並不想她太細學樂器), 所以現在處於兩難, 究竟會唔會係不要問, 只要信呢?  即係雖然見佢唔識做d堂課, 但其實音感, 節奏感已經不知不覺培養了呢?  我究竟應不應該學多半年等奧福課程完了才參加合唱團呢? 如現在去合唱團又有無同樣的效用呢?

希望有人可以比d意見我, 謝謝.

852kk  請問中心在那裡?  發表於 14-7-12 17:44
   0    0    0    0

回覆:yslgirl 的帖子

我仔都係學左一年,而家仲唱埋合唱團,真係好開心,又有表演,但問題係佢開始學樂器,又要顧學術,實在已無咁多時間去玩,其實再讀落去會有合奏班,但我見大個的小朋友唔多,佢地又主打做好細的小朋友,所以我都覺得唔知點做,我估我地係講緊同一間太子好出名的orff音樂中心…不過我好appreciate佢地令我小朋友知道認識左好多樂器,繼而令佢有興趣去自己選一種學器來學習,如果小朋友仍小的話,我會覺得可繼續玩,到大了一點,我會考慮時間上的分配…

edpo, 謝謝您回覆,您仔仔奧福由幾歲玩到幾歲?  仲玩緊嗎?  唔知最後果兩期係咪就如您所說有機會接觸不同樂器?  您仔仔識果啲拍子音符同CDEFG間線嗎?  我次次喺課室同佢一齊做堂課都很困擾,佢又唔太識,其實係咪真係學到音感,節拍呢?但我肯定一點係佢好開心,鍾意上,但若係無用既,我寧願早啲比佢玩合唱團。

我在天后上靈糧堂的奧福音樂班,不過應該度度的奧福音樂課程都差不多的,對嗎?

引用:我在天后上靈糧堂的奧福音樂班,不過應該度

原帖由 yslgirl 於 14-07-09 發表
我在天后上靈糧堂的奧福音樂班,不過應該度度的奧福音樂課程都差不多的,對嗎? ...
想問教得好唔好?佢好近我家,想給我囡試試,只希望不太沉悶佢上得開心

回覆:奧福音樂停唔停好

未參加過,有興趣,還是直接學樂器呢?或合唱團?
小朋友剛4歲,謝謝意見

其實有些幼稚園本身都有奥福上。

回覆 socute 的帖子

相信十個有十個小朋友參加都會開心, 但學唔學到野我唔知

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

奧福只學到5歲, 即係您參加後最多可學一年.
還是直接參加合唱團或學樂器好, 我就比不到意見您了

引用:回覆+Apple_Orange_T+的帖子 奧福只學到5

原帖由 yslgirl 於 14-07-16 發表
回覆 Apple_Orange_T 的帖子

奧福只學到5歲, 即係您參加後最多可學一年.
謝謝

我認為先學琴都好,老師易找,又可以單對單!學幾年掌握到基本樂理同身型再高大d,再學多一樣樂器!仲可以用呢幾年時間研究下學邊個2nd instrument !
‹ 上一主題|下一主題