用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教各位如何選科
go

請教各位如何選科 [複製鏈接]

我就讀於Band 1 學校,依家要揀科,已經揀咗Bio 同 Chem, 第三科想從 Phy, BAFS (Accounting) 同 Econ 揀。我冇特別鍾意邊科,三科成績都唔錯,想知邊科讀起來冇咁辛苦,邊科更容易考得好,邊科將來實用啲。我將來想讀 Law ,唔知有冇影響?感謝大家嘅幫助!
   3    0    0    0

讀law重表達, 會5會讀科文好D? 不過我諗如果你中英文係勁ge都無咩問題! 我讀chem bio bafs, bafs只當作取分的用途, 因為我都係無對chem bio外的科有興趣! 我個人認為如果不是aim讀science, 可讀一科商, 第時都多一條出路!

王家爸爸  Agree!   發表於 14-7-14 09:41

Thanks. 不過聽同學話讀 phy chem bio 將來出路多啲,同埋話依家就算唔讀 BAFS or Econ 將來都讀得番,相反依家唔讀 phy 以後都好難讀番。唔知你會點睇?

hw1115  Agree.  發表於 14-7-10 17:08

引用:Thanks.+不過聽同學話讀+phy+chem+bio+將來

原帖由 william99 於 14-07-10 發表
Thanks. 不過聽同學話讀 phy chem bio 將來出路多啲,同埋話依家就算唔讀 BAFS or Econ 將來都讀得番,相反 ...
咗又係既,但我女學校有好多人drip 會計多過Bio..,好似話bio容易d,主是靠背,會計是要有分析能力

先聲明,我係一個上左岸好耐的大學生

bafs同econ看似容易高分,但問題係大家都一齊高分,變相係鬥小心。

其實讀左phy出路會多d(個人認為比bio更好),揀phy 啦

簽名被屏蔽

讀 law 最重要睇 language 成績,同你揀係邊科第 3 科冇關
只係會覺得你讀 law 既,點解會選 bio, chem 囉
聽你口氣,你第時都一定唔會揀 sci,揀 sci 既人係因為大學揀科有多些選擇,你都揀定咗,不如直情揀晒 文商 咪算囉

王家爸爸  英國文學,中國文學,歷史...   發表於 14-7-14 09:42

回覆:ryanhowh 的帖子

請問囡囡將來想做 飛機師,但驚入唔到physics,請問會唔會受影響?

回覆:johnnywalker 的帖子

唔該晒

感謝大家的支持。我已經做了選擇:phy chem bio. 我認為這樣選最安全,因為日後出路較多,況且 BAFS 和 Econ 都是較容易自學的科目,日後讀商的話還能自學,但很難自學 phy.

回覆 william99 的帖子

正確選擇,努力加油。

之前是我仔仔留言。他執意要這樣選。選科後學校才派成績表。他物理全級20多名,電腦全級前3名,BF全級10幾名。我建議他選BAFS ,但他非要選Phy。真是不知道是否適合,搞得我心裡七上八下。

引用:之前是我仔仔留言。他執意要這樣選。選科後

原帖由 william99 於 14-07-13 發表
之前是我仔仔留言。他執意要這樣選。選科後學校才派成績表。他物理全級20多名,電腦全級前3名,BF全級1 ...
放心啦,你仔咁叻仔,俾我都咁選,中四上學期俾佢自己試下,仲有時間,唔妥就出去補啦。我仔都是選這三科,最敝是教佢PHY的老師出咗名唔是好掂,但仔自己讀,全级笫三,佢假期前叫我俾佢補,佢驚中五自己讀靠唔住。

引用:之前是我仔仔留言。他執意要這樣選。選科後

之前是我仔仔留言。他執意要這樣選。選科後學校才派成績表。他物理全級20多名,電腦全級前3名,BF全級1 ...
其實你仔選擇都好OK。 物理全級20名已經好叻。而且,你要睇佢將來大學想讀乜科。如向理科方面發展,物理有用得多。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆 dobbybabie 的帖子

你仔好叻。

引用:回覆+dobbybabie+的帖子 你仔好叻。

回覆 dobbybabie 的帖子

你仔好叻。
其實你仔真是好好,一早己知自己想讀么,仲主動上來問,這樣的細佬唔使擔心,佢會盡力為梦想而努力的。

‹ 上一主題|下一主題