用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點可能去到十二志願
樓主: 200yan
go

點可能去到十二志願 [複製鏈接]

opclk 發表於 14-7-16 07:25
回覆 little_yolky 的帖子

置頂khmama既post入面有資料,另外有位資深大大>>> redkoni
死啦, 我係文科人, 數學唔多掂。
但會唔會學校都唔係好確切知道, 因為五、六年班得Grade, 無名次, 所以學校跣咗我, 我真係唔會知喎, 隨非年年考第一果啲, 段估都唔會五六年班呈分先嚟失手掛。但我個女又無咁叻........

引用:Quote:原帖由+JJChan723+於+14-07-10+發表

原帖由 khmama 於 14-07-15 發表
家長唔好以為band1/2/3分佈一定跟足成績表排名去cut. 因為呈分成績經調整後,小朋友排名次序會唔同。

...
請問小朋友會知道呈分試成績嗎?我印象中好似唔會知或許唔係間間會講,咁咪好危險?

記得小五時考完第一次呈分試,老師死都唔肯講阿女的全級排名,當時我地心儀一間band 1尾的中學,老師說難些,下次呈分試要努力些,又說阿女大約係band 2 頭,到左六年級開學,老師才終於肯透露阿女的全級排名,到考完第二次呈分試,成績比上次好,但排名跟上次一樣,本來打定輸數決定要選band2中學,點知到自行選校時,本已填好兩間band 2中學比老師過目,老師竟然說可填高一個band, 最後自行選左兩間band 1尾的中學,最後兩間都有得見。
所以我覺如果沒有老師的幫助,真的只靠自己真的很難估的,我當時還怕老師老點我,怕估錯band,幸好呢個包袱終於放下了

只要每間小學都跟教局個分數調整RATE去講個名次俾學生知, 咁咪唔洗攪到學校自己都影響埋派位囖, 好彩我仔以前間小學由一年班已經係咁樣計分落成績表到( 9,9,9,6,3,2,1)

杰杰媽媽 發表於 14-7-18 00:46
只要每間小學都跟教局個分數調整RATE去講個名次俾學生知, 咁咪唔洗攪到學校自己都影響埋派位囖, 好彩我仔以 ...
(9,9,9,6,3,2,1)係咩摩斯密碼嚟。

opclk 發表於 14-7-18 12:22
回覆 little_yolky 的帖子

各科呈分分數比率
吓, 乜唔係只需要呈中、英、數、常、視藝咩? 另外果啲係乜科呀?

中 X9 、英 X9、數 X9、常 X6、視藝 X3、音樂 X2 (數字係指個比例)

回覆:點可能去到十二志願

中 X9 、英 X9、數 X9、常 X6、視藝 X3、音樂 X2 , 普通話/宗教科x1   (數字係指個比例)

yee828 發表於 14-7-18 15:11
中 X9 、英 X9、數 X9、常 X6、視藝 X3、音樂 X2 (數字係指個比例)
吓, 音樂都要呈? 其實視藝, 音樂都好主觀下喎。

little_yolky 發表於 14-7-25 11:42
吓, 音樂都要呈? 其實視藝, 音樂都好主觀下喎。

冇計, 個遊戲一早set左係要禁玩 !  我女呢兩科都拿A , 最易拿A的科目。

醒目開學勳章

回覆:點可能去到十二志願

樓主最近點呀?

成個香港教育制度向女生傾斜,男生語文發展已遲過女生,加埋美術音樂,男生填色又唔夠女生細心,唱歌又冇女生甜美。
男生真令人憂心呀

王家爸爸    發表於 14-7-25 13:10

香香 發表於 14-7-25 12:11
對於小朋友走音, 同對視藝無天份黎講. 簡直係慘. 體育又唔呈架喎.
好彩體育唔駛呈

不過, 點解教育局唔改下, 術科:藝、音、體、電腦等等, 可以任學校依學生最高分既兩科呈, 咪公平啲, 始終男仔可能體育/電腦會叻啲。反正教育局都鼓勵一體一藝, 應該加入自由度, 咁大家都有A, 術科壓力無咁大, 只需主攻中英數常, 咁咪好啲。

ymama 發表於 14-7-25 13:06
成個香港教育制度向女生傾斜,男生語文發展已遲過女生,加埋美術音樂,男生填色又唔夠女生細心,唱歌又冇女 ...
我哋學校搞笑到個學術奬操行要有A-, 仲要計埋所有術科, 包括體育, 所以攞奬既五個有四個係男仔, 全班第一同第二名都無得攞, 衰咗科體育。
‹ 上一主題|下一主題