用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田台山商會校風。。急
go

沙田台山商會校風。。急 [複製鏈接]

個仔成績不大好,今日派位獲派台山商會,想問問大家知唔知依間中學嘅校風係咪好差,如果同憑堯敬比較,邊間會好啲?希望大家可以幫幫手,比啲意見,謝謝
   1    0    0    0

我個人覺得應該馮耀敬好D,

冬日勳章 醒目開學勳章

2 間都麻麻, 試下去其他叩門啦~

但小兒是band3的,可有其他比較好的選擇嗎*

BAND 3來說 , 台山的校風算不錯了

冬日勳章 醒目開學勳章

aesonclub 發表於 14-7-8 14:22
會吾會考慮五育?

引用:但小兒是band3的,可有其他比較好的選擇嗎

原帖由 aesonclub 於 14-07-08 發表
試下叩五育,band3中佢係比較好㗎!加油!

引用:BAND+3來說+,+台山的校風算不錯了

原帖由 lucia6119 於 14-07-08 發表
BAND 3來說 , 台山的校風算不錯了

回覆:沙田台山商會校風。。急

五育係B3的老大,至少現今仍keep到四班。

但聽聞今年沙田區的學位很緊張,但無論如何,謝謝大家的意見。明天去五育叩一叩門!

引用:但聽聞今年沙田區的學位很緊張,但無論如何

原帖由 aesonclub 於 14-07-08 發表
但聽聞今年沙田區的學位很緊張,但無論如何,謝謝大家的意見。明天去五育叩一叩門! ...
明天盡量早小小,加油!

台山是一間比較平穩的學校,很少聽聞有什麼負面的消息,加上近年換了校長,聽小學老師說,已是Band 2尾,以Band 3成績學生來說是一個不錯的選擇。而且可能因為位處私人屋苑,學生的表現比較"四正" ,反而五育我就見識過唔少佢地學生嘅"品行"了。
如果考五育捨台山,我覺有D多此一舉,除非你博到更高Banding的學校。

回覆:沙田台山商會校風。。急

Both no good

其實台山系我屋企樓下我係住佢對面私人屋苑
台山校風系band3算ok啦,起碼學生都準時返學(大部分)
唯一不足系得三班......
都可以試下叩五育/馮堯敬,呢兩間系band3最好ge La
不過機會都唔會好大......因為有君子協定及你仔仔系B3
其實台山都好過潮X/朱X文等等 認真讀書都唔會比人教壞
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

我好熟台山,我同意樓上所講台山校風未算太差,因為佢訓導算嚴,動不動就要去教員室留堂,但這也是這校僅有的優點了,首先學生質素長年低落,加上收生不足(好大機會捱唔到15-16殺校潮, 沙士果年出生率勁低),老師團隊鬆散,仍有教學熱誠的甚少
另外該校雖然表面上有3班,但每級只有約60-70人,當中有特殊學習需要的有一班(約十多人),另外操行較惡劣的有一班,剩下的分入第三班,換言之全校只有約四百多學生,偌大的校園空空如也,陸運會時運動場空空如也,還有可能讀到一半被殺校...那真的不是美好的校園生活回憶
(但台山近年見學生成績不濟,於高中推行應用學習,如學美容,英語廚藝等,如子女真的無心向學,那一試也無妨)
最後最後,我的建議是你可向每級有4班的BAND 3叩門,首選五育 (五育呢幾年有九倉幾廿億水喉射住,好多band3中學沒有的活動,同埋成間學校有生機,呢點最重要),次選大圍堆BAND 3,盡量唔好揀馬鞍山堆BAND 3
講左咁多, 希望幫到你

其實如果真係想為個小朋友好,點解唔直接去睇下間學校(台山/五育),同D老師傾下偈,問下佢地,睇下佢地D學生,就知道佢地間學校D學生係點,D老師有冇教學熱誠。我個女讀緊Band1英中,成績係唔錯,但老師D教學熱誠就麻麻地!樓上個位連人地老師有冇教學熱誠都知,咁勁,咁你就知佢講野客唔客觀。自己睇過,揀過,如果揀錯,都可怨自己;但如果只靠呢度幾位兄台的說話就為自己小朋友作一個重大的選擇,到時怨邊個好!

Cello093   Absolutely agree.  發表於 14-7-10 11:31

引用:其實如果真係想為個小朋友好,點解唔直接去

原帖由 SNSD 於 14-07-08 發表
其實如果真係想為個小朋友好,點解唔直接去睇下間學校(台山/五育),同D老師傾下偈,問下佢地,睇下佢地D學 ...
去同老師傾句就知有沒有教育熱誠?
咁同去酒樓問人D餸好吾好食有也分別?

km1357    發表於 14-7-9 12:17
MM1155  笑咗  發表於 14-7-9 00:21

首先多謝大家嘅意見和幫忙。在這平台求助,只是想找到更全面更深入的資料,有助我可為小兒選擇一間比較適合的學校吧了。謝謝各位有心的家長們。

樓上真有見地,我地上到酒樓,淨係望下啲員工,睇佢地啲態度就知佢地間酒樓係乜質素,信自己隻眼點最好。問埋食客就一清二楚,多謝高見。

講殺校未輪到台山,沙田仲有大把等隹。
‹ 上一主題|下一主題