用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Connieleo
go

今年升中派位 [複製鏈接]

你可能對升中比較看得開,但大多數家長不是這樣想的,升讀band1中學還是小學歷程的終極目標,但過程當然越愉快越好啦。

學校是否索性把升中派位結果拿走了?

回覆 bbkingdombb 的帖子

但報讀直資或私校都是成績有返禁上下先收架。

作為用家,我覺得派位352分佈比一般津校333相若或略好,又何需隱瞞.

自己接觸過的本校家長都是較為隨遇而安,不太擔心派位,當然,關注就必定會有.

其實,升學都好講子女的資質. 勉強亦未必有幸福.

要整靚盤數,其實又好易,只要每年把成績最差的兩三位同學請走,到四年級就可以零或接近零Band3了.派位分佈就變了460,Band1率又提高了. 現時不少‘好‘學校都進行緊. 不過,嶺小不會如樣做,反而會努力幫你補底,希望每一學生都好

mimi,可能開學後,同多些本校家長溝通後,再了解多些,擔心就會減低.

祝你子女開學愉快啊!

我的小孩在嶺小讀了4年,9月升5年級,最初我們選讀嶺小時,還沒有學生升中作參考!其實這3年的升中結果,對於一所新校來說,我個人覺得絕對可以接受,因爲大部份都可以入到band1和band2的中學。

我們選讀嶺小,不是想追什麽排名和分數, 而是想小朋友開心開心地去學習,在學校的愛和父母的愛下成長,希望小孩也學會把這份關愛和大愛傳開去,分數只是其次!

這幾天我對我的小孩說,5 6年級新的學期,要面對幾次重要的考試,大家都需要加把勁,努力去準備。只要盡了力,到最后還是派到band3的學校也無所謂,只好認命自己不是讀書的材料吧!

嶺小的功課不多,每天做好功課后,小孩就可以玩她想玩的。還有很多時間給小孩培養她喜愛的課外活動,如跳舞,畫畫,古淨等。星期六/日,上完課外活動之後,還可以安排一家人去玩,我想這樣開心快樂的小學生活,到她長大后回想起也應該覺得無悔吧!

學習不止于小學的6年,也不止于中學的6年,而是終身的,到今天我們不是還在學習中嗎?只不過是遊戲的規則扭曲了我們的應有的價值吧!

回覆 bbkingdombb 的帖子

多謝你的鼓勵和分享!

bbkingdombb 發表於 14-7-13 01:49
作為用家,我覺得派位352分佈比一般津校333相若或略好,又何需隱瞞.

自己接觸過的本校家長都是較為隨遇而 ...
呢點我同意, 嶺小的家長真係隨遇而安的, 雖然今年的派位成績比之前稍為遜色, 但家長們都係只寄予來年更好, 家長們都覺得自己小朋友資質的闗係影響更大.  今年有4 成考直資, 當中大部份係 band 2 學校, 家長係似係重視學校各方面的質素, 多過學校本身banding.

'我們選讀嶺小,不是想追什麽排名和分數, 而是想小朋友開心開心地去學習,在學校的愛和父母的愛下成長,希望小孩也學會把這份關愛和大愛傳開去,分數只是其次!

只要盡了力,到最后還是派到band3的學校也無所謂,只好認命自己不是讀書的材料吧!

嶺小的功課不多,每天做好功課后,小孩就可以玩她想玩的。還有很多時間給小孩培養她喜愛的課外活動,如跳舞,畫畫,古淨等。星期六/日,上完課外活動之後,還可以安排一家人去玩,我想這樣開心快樂的小學生活,到她長大后回想起也應該覺得無悔吧!'

agree with you very much!

同大家分享一個升中故事.

幾年前,一位親戚女兒讀半明校小一,家長日老師同親戚講,‘你女考試平均分只得80分,我們假假地都是一間名校,這分數校方不能接受受,請多加努力........待續..

bbkingdombb | 2014-07-23 10:53同大家分享一個升中故事.幾年前,一位親戚女兒讀半明校小一,家長日老師同親戚講,‘你女考試平均分只得80分,我們假假地都是一間名校,這分數校方不能接受,請多加努力,找補習老師,做多些練習,否則會跟不上.

親戚說,‘我成家對80分都好滿意,冇諗過要補習...‘

雙方均無言. 會面中老師沒有提及這小一生在校的生活,例如交友,小息搞乜,上堂情況....等

如是者,每年家長日都是相同的對白,大家都覺得無澺思,親戚後來選了轉校,轉去嶺小姊妹學校啟基,轉校後,大家啱咀形,家長日不只提分數,還有學校生活,家校都覺愉快不少.

用相同的書,但功課少了一半,空間多了,生活趣味亦多了,我唸呢D都係嶺小家長想要的

去年升中,考進了主力收Band2A學生的直資中學. 期終試全級百幾人考20左右. 該校一般前幾十名可考得UGC資助大學學位. 親戚同亞女都好滿意.

回覆:bbkingdombb 的帖子

thx for sharing!  
我相信揀嶺小嘅,絶對唔係只追求分數嘅家長,相反,如果係只追求分數嘅,要考慮下嶺小啱唔啱。我唔係話嶺小淺,只係唔會好似人哋咁教快教深,令人錯覺佢係淺。個個番學都開開心心,真係好難得。我唔想我仔女五,六年後因為讀書壓力 bom 一聲就跳咗落嚟,到時真係後悔莫及。

請問奌揾到今年個LIST?

引用:請問奌揾到今年個LIST?+

原帖由 henrybobo 於 14-09-25 發表
請問奌揾到今年個LIST?
之前有出過,跟住冇咗

學校網頁出返個結果, 不過係執過的, 只提供部分學校, 唔係放榜時上載的那個.

早幾日有機會碰到一名知情人士, 解釋了點解上年派得唔好.  因為轉直資初期, 收生好少, 但係直資係按人頭收政府資助的, 所以當時咩人都會收, 所以都收了好多有學習需要的學生, 而呢啲學生本身學術就係較弱, 所以整個派位結果相對冇咁好.  而今年情況可能都會係差不多, 今年的五年級可能會好好多.

引用:學校網頁出返個結果,+不過係執過的,+只提供

原帖由 chanwendy 於 14-11-17 發表
學校網頁出返個結果, 不過係執過的, 只提供部分學校, 唔係放榜時上載的那個.

早幾日有機會碰到一名知情人 ...
thx chanwendy!  期待一年比一年好!

‹ 上一主題|下一主題