用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Connieleo
go

今年升中派位 [複製鏈接]

chanwendy 發表於 14-7-10 10:15
對, 真的比不上第一屆. 我倒想知到底是學校建議同學選校填表時太保守, 還是過去兩屆的學兄學姐在考 PRE-S1  ...
恕我愚眛一問... "過去兩屆的學兄學姐在考 PRE-S1 時考得不好, 影響了今屆學生各 BANDING 的比率", 唔係好明, 如何影響banding比率?? 可否解多少少???

gigiic 發表於 14-7-10 16:19
恕我愚眛一問... "過去兩屆的學兄學姐在考 PRE-S1 時考得不好, 影響了今屆學生各 BANDING 的比率", 唔係好 ...
我都係從ek 刨返嚟架咋, 以我理解係pre-s1 的結果, 係會影響該間小間來緊 banding 1, 2, 3 比例的.  有錯請其他家長指正.

回覆:gigiic 的帖子

以我理解,小五到小六要考3次呈分試,呢幾次成積就決定派中學既banding,而Pre-S1就係中一分班試,按學生能力分班,小六學生派左位後去派位既中學考,中學就按小學派過黎既學生成積參考呢間小學既程度而決定下年比幾多位呢間小學。以仁立/仁纪為例,就因為呢兩間小學派去林護既學生考Pre-S1成積好,所以林護覺得呢兩間小學黎既學生程度高,所以每年都收幾十人

gigiic  唔該晒  發表於 14-7-10 17:16

li_penguin 發表於 14-7-10 16:57
以我理解,小五到小六要考3次呈分試,呢幾次成積就決定派中學既banding,而Pre-S1就係中一分班試,按學生能 ...
好似唔係決定呢間中學下年比幾多位某小學喎, 而且一間中學好似冇決定權去收邊間小學的學生架喎, 咁何來決定下年比幾多位呢間小學呢, 派位係係按小學生的志願排序同學生的banding 去排的.
如果按你的講的, 咁如果a中學今年冇收到a小學的學生, 咁係咪就a小學學生即使在各派到的中學考pre-s1 考得幾好都好, a中學來年都唔會收a小學的學生?  但事實好似唔係咁喎.

Pre-S1的成绩反映这小学毕业生相对于全港小学毕业生的程度。 如果两届的毕业生的成绩,90%都占全港的前1/3,此小学就会有90%band1%. 宣道小学就是一个例子。 另一个极端的例子,没有恶意,是屯门自然小学,据说是一个band1都没有。全是在乎毕业生的Pre-S1的成绩。

gigiic  明白了, THX  發表於 14-7-10 19:45
chanwendy  以我的理解都係咁.  發表於 14-7-10 17:47

咁知道pre-s1 既band % 後,, 對學校和學生有甚麼用處呢?

52個學生有16個入咗Band 1學校.

睇倒呢個topic真是的少少擔心,我女今年入讀小一。雖然學校理念好好,但如果學生是出路是禁的話,真是有D擔憂. 而且我地2008年的出世的小朋友勁多,考小一都禁大竟爭真是唔敢想象升中學會是點.

中華基督教會銘賢書院 1B.......1人
華英中學 1A....................2人
迦密中學 1A.................1人
沙田崇真中學 1B................1人
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學 1C................2人
天主教郭得勝中學 1C.................1人
賽馬會體藝中學 1C..................1人
滙基書院(東九龍)1C...................3人
香島中學 1C...................2人
保良局羅氏基金中學 1C................1人
福建中學 1C..................1人

上年42學生有13個Band 1.
今年52學生有16個Band 1.

回覆 chanwendy 的帖子

THX, 明了!

回覆 sakesakee 的帖子

当你知道所属学校的band1%,再比对自己的校内排名,就知道自己所属banding,可以选什么中学。
以一所band1%是zero的学校为例,就是说即使你有多努力,也几乎不可能进到band1官津中学。

回覆:DD仔 的帖子

咁我又唔明喇, 反正升中派位係跟小朋友自己, 假設我小朋友係band 1, 咁到我揀學校時我就揀啲band 1學校。咁小學band 幾都無關係架!!!
唔好意思,, 我都係唔明

假设宣道小学和自然学校都有100个学生。
假设宣道有90%band1%,而自然学校有zero band1%.
如果你在宣道考89名,你还是band1生。
如果你在自然学校考第一名,你都不是band1生。

所以,学校的band1%影响很大。

引用:回覆+sakesakee+的帖子 假设宣道小学和自

原帖由 DD仔 於 14-07-11 發表

咁即係話只要學兄姐在pre-s1考得唔好,會影響下年學弟妹揀學校banding%?

引用:回覆+sakesakee+的帖子 假设宣道小学和自

原帖由 DD仔 於 14-07-11 發表

即是個banding 唔係全港性?
即是話, 如果自然小學有一個學生考第一(同宣道考第一嗰個同分), 咁自然小學考第一嗰個可否去考band 1 學校?
請指教

gigiic 發表於 14-7-11 04:22
咁即係話只要學兄姐在pre-s1考得唔好,會影響下年學弟妹揀學校banding%?
答案是肯定的。但因为是用隔年/2年的成绩来调整,所以不一定是下一年,可能是下两年。

sakesakee 發表於 14-7-11 08:37
即是個banding 唔係全港性?
即是話, 如果自然小學有一個學生考第一(同宣道考第一嗰個同分), 咁自然小學考 ...
如果你是指在校内的成绩,比方说两个学生都分别在宣道和自然学校平均分都考99分。

最重要不是分数,而是他们在本身级别的根据呈分试标准分调整后的排名。如果两个都是考第一,在宣道的话,当然是band1, 但自然学校那位,因为学兄学姐没有人的成绩达到全港的前1/3, 所以即使是考第一,都不是band1.

回覆 DD仔 的帖子

謝謝你耐心的解釋, THX!

DD仔 發表於 14-7-11 10:08
如果你是指在校内的成绩,比方说两个学生都分别在宣道和自然学校平均分都考99分。

最重要不是分数,而是他 ...

所以囉....個個爭崩頭入名校不無道理  , 不為最適合而選校, 為最多 BAND 1 % 而選校
‹ 上一主題|下一主題