用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

今年升中派位 [複製鏈接]

請問今年升中派位好嗎?有幾多%是第一次願?
   1    0    0    0

應該冇咁快上載喎, 上年都好似兩三日後先上載.

回覆:Connieleo 的帖子

今年派得同上年差唔多,不過就多左去直資,差唔多一半人,其餘就一半去band 1一半去band 2同3

今朝睇了家長傳出嚟的結果, 今年應該係最差的, BAND 1 比例好少, 反而 BAND 2 就超過一半.  考直資比例過去三年都相約.

唔洗傳, 頭先下午上學校網頁己有結果...

你在學校網頁邊度搵到呀, 我只見到 12-13 的結果咋, 未見有13-14 喎.

搵到喇, 不過其中匯基書院(東九龍)應該係打錯咗,應該係津校匯基書院先啱.  有家長在學校影返嚟的大表, 係寫住係津校同深水埗網的.  所以應該唔係東九龍的直資.  除非係學校打錯校網吧!

今年的派位看起来不甚悦目,好像比不上第一年的水准。

希望学校和同学继续努力,愉快学习的同时,也要在分班试中拿好成绩,让师弟师妹可以有好的出路。

DD仔 發表於 14-7-10 10:09
今年的派位看起来不甚悦目,好像比不上第一年的水准。

希望学校和同学继续努力,愉快学习的同时,也要在分 ...
對, 真的比不上第一屆. 我倒想知到底是學校建議同學選校填表時太保守, 還是過去兩屆的學兄學姐在考 PRE-S1 時考得不好, 影響了今屆學生各 BANDING 的比率, 抑或今屆學生的水平真的太一般.  這些都值得學校去探討研究一下.

根据我这个一直留意此校的家长,加上有好朋友的孩子在此校就读,我有这样的看法:
1)他们办学很有心,很鼓励愉快学习,情况有点像启思幼稚园(很多分校那间),学科程度不会很高,但能提升学习兴趣。只是,来到要以考试分数定英雄的时候,就会吃亏。
2)他们人数少,只要有个别同学没心机尽力考试,就会影响很大。当然,反过来亦言,但现阶段看起来,前者机会大一点。
3)好像pre-s1的成绩是以隔年计算,不算今年,岭小只有2届毕业生,不知道是如何计算,有可能不一定全是毕业生的责任。
4)从派位名单看来,band1津校不多,band2直资/津校有一定数目,但最令人担心的是band3的学校都好像不少。我觉得,读直资小学,升中到band2已经是最低要求,如果要到band3, 真的会很心伤。

回覆:今年升中派位

其實今年派位相對係平均左,初步睇學校資料,有10個左右派左band 1,12個band 2,當中3個2A,6個2B同3個2C,派band 3就6個。感覺派得差左因為今年無人入到神校,只有2個同學入左band 1A。反而入直資就多左,有大约26人,當中有較出名既東匯基,羅氏,有5個一齊入培基,有6個就入左次一级既福建,惠僑,中聖同香島。今年我都預計成積唔會太好,因為學生比較參差,認同嶺小仍需努力,但睇到學校而家小一己開始操練TSA模式,相信學校己針對問題做改善

chanwendy  香島係band 1c.  佢行一國兩制, 考入去的入英文班, 派入去的入中文班.  發表於 14-7-10 15:09
gigiic  以我所知香島中學已升呢 band 1C, 有錯請指正!  發表於 14-7-10 14:34

如果根据khmama的2010排名,名单上应该有12个派去band3. 圣道迦南,惠侨,中圣都是。此外,林大辉和九龙塘学校給人家的印象都是band3,只因khmama算它们为band2,我也没有计算进去。
无论如何,真的希望学校能针对性地改善pre-s1的成绩。有朝一日,好像之前有为家长所讲,会好像陈守仁一样,越来越进步。

唉!我是即將入讀小一嘅家長!
其實,在選擇入讀嶺小,身邊嘅朋友已經成日都我講,你真喺決定揀呢間?
但自己真喺好想仔仔喲小班,有愛心嘅環境長大,從而培養自信心和自學嘅態度!
但䏲完升中派位成績,真喺有D驚!
讀緊嘅家長,點睇?

chanwendy 發表於 14-7-9 17:19
搵到喇, 不過其中匯基書院(東九龍)應該係打錯咗,應該係津校匯基書院先啱.  有家長在學校影返嚟的大表, 係寫 ...
呢樣我想問一下張spreadsheet係該位家長自制給參考抑或真的係學校記錄?? 我覺得學校出得上網, 錯的機會很小吧!

li_penguin 發表於 14-7-10 11:52
其實今年派位相對係平均左,初步睇學校資料,有10個左右派左band 1,12個band 2,當中3個2A,6個2B同3個2C ...
學校上載的名單有少少錯的, 我有家長影的版本, 應該係在學校壁佈版直接影出嚟的.  其中匯基(東九龍) 同福建中學, 單睇校名都會以為係觀塘區的直資英中.  但係家長影的版本所見, 學校寫的匯基(東九龍) 註明係深水埗津校,並冇highlight 係直資.  而福建中學亦註明係東區校網,呢兩間都係band2 .

gigiic 發表於 14-7-10 14:43
呢樣我想問一下張spreadsheet係該位家長自制給參考抑或真的係學校記錄?? 我覺得學校出得上網, 錯的機會很小 ...
家長傳出的恁該係直接影學校壁佈板的結果的, 有埋所派中學的所屬校網的.

我綜合了學校上載的名單, 再對比了家長傳的版本, 今年51 人, 其中21人考直資, 當中超過一半係band 2. 整體入 band 1 的只有約 25%, band 2 53%, band 3 22%.  如果只計津校派位的30 人當中, band 1 30%, band 2 50%, band 3 20%.  今年的band 3 派位率係比上年少的, 但 band 1 比上年少了1x%.

gigiic  thx  發表於 14-7-10 15:56

回覆:chanwendy 的帖子

謝謝妳的詳細資料

Connieleo 發表於 14-7-10 14:02
唉!我是即將入讀小一嘅家長!
其實,在選擇入讀嶺小,身邊嘅朋友已經成日都我講,你真喺決定揀呢間?
但自 ...
HI, 你好呀, 我囡囡都係今年9月讀小一,,

我同你一樣, 睇到個升中結果個心都涼左一截...
即是感覺上有少少"莫非揀錯左"..
其實我覺得最終都係要睇小朋友本身,, 我本住"沒有最好, 只有最適合"...
我見仁紀仁立, 有7X人入左林護,, 如果齋睇結果, 應該會好開心,,, 但係,, 嗰間學校係咪適合我個囡呢... 學校風氣又會唔會另到我個囡讀得唔開心呢...

唯有咁樣諗啦,, 呢樣亦係我揀嶺小既最終目的...

希望如上面咁多位家長話齋, 學校可以越做越好...

一齊去好好咁迎接小一生活啦...

回覆:sakesakee 的帖子

好同意妳講,我小朋友舊年自行收個間小學每年都好多小朋友派去安柱,但就勁“谷“,我最後都揀左嶺小,睇到佢今年小一既成長,表現出黎既開心,令我覺得無揀錯學校,自己覺得小朋友係K3時學術都唔差,但發覺佢好多同學仔D學術成積都比我小朋友好,所以令我覺得嶺小黎緊成積會一年比一年好,因為派位成積始終取决於小朋友質數

‹ 上一主題|下一主題