用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 祝小朋友們派到心儀中學
樓主: Heidi媽
go

祝小朋友們派到心儀中學 [複製鏈接]

引用:今年派得好好呀!+MR.+RAYMOND+CHOU+功不可

原帖由 silvia_ng 於 14-07-08 發表
今年派得好好呀! MR. RAYMOND CHOU 功不可沒!

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa- ...
請問這表是列出school offer 的數字,還是 the finalized result of 1 student 1 seat offer?

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-07-08+發表

原帖由 NT-1 於 14-07-11 發表
請問這表是列出school offer 的數字,還是 the finalized result of 1 student 1 seat offer?

...
最後派位並會入讀邊間既數字,我知有啲學生一人考到幾個直資offer, 但只會show 最後答案架咋

剛見到有13人由 "Other local, Int'l & Overseas Schools" 轉到了 NPL College.

So, "Other local, Int'l & Overseas Schools" are now 16人instead of 29人.

其實呢29人是否考得很差? 連學校都唔想公佈!?   

mstsangwm,
很不明白你的動機,你對數據很着重,但明顯地無刨升中的文章,亦不瞭解陳守仁的學生分佈。NCS學生要找適合配對的中學,不是你的陰謀論所指考得很差。當然除了P.6家長無人實際知道學生會去哪裏?我想學校已經很公開透明,但要吹毛求痴,實在是浪費時間......
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

那十幾人應該多數是NCS,他們可能還未落實讀邊間,也未向學校報告。我女有個NCS同學真是到今日仍未知讀邊間。
今年的成績真是不錯,有人棄德望去派位,亦有人考到7間直資,但show出來只是一間,還有B2生在自行入了B1頭津中。

引用:Quote:原帖由+NT-1+於+14-07-11+發表請問這

原帖由 silvia_ng 於 14-07-11 發表
最後派位並會入讀邊間既數字,我知有啲學生一人考到幾個直資offer, 但只會show 最後答案架咋

...
Thx for replying

引用:那十幾人應該多數是NCS,他們可能還未落實

原帖由 little-pig 於 14-07-12 發表
那十幾人應該多數是NCS,他們可能還未落實讀邊間,也未向學校報告。我女有個NCS同學真是到今日仍未知讀邊間 ...
叻!

silvia_ng 發表於 14-7-10 00:06
banding有分本區排名及全港排名,油尖旺算强區,所以誇網去第二區可能令邊緣人升band. 別想太多,學校對升 ...
如無記錯小朋友應該今年升小六了? 我對呈分試都唔係太明. 想請問小五的呈分試滿意嗎? 小朋友對小六的成績有沒有好緊張?

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-7-10+00:06+ban

原帖由 2016fire 於 14-08-09 發表
如無記錯小朋友應該今年升小六了? 我對呈分試都唔係太明. 想請問小五的呈分試滿意嗎? 小朋友對小 ...
係呀,我大仔今年九月升小六啦,五年級下學期成績麻麻,唔多滿意,不過見到佢有努力自覺溫習,我ok 啦!都要接受現實。呈分試係將小五下學期,小六上下學期既考試,標準化後既成績交予教育局,作界定個別學生Banding 之用。

silvia_ng 發表於 14-8-9 02:18
係呀,我大仔今年九月升小六啦,五年級下學期成績麻麻,唔多滿意,不過見到佢有努力自覺溫習,我ok 啦!都 ...
還有時間追, 重有TSL 學生出去叩門都應該有好多人想收啩

引用:Quote:silvia_ng+發表於+14-8-9+02:18+係呀

原帖由 2016fire 於 14-08-11 發表
還有時間追, 重有TSL 學生出去叩門都應該有好多人想收啩
不一定,因為有啲誇區中學未必識呢間學校呢!去到北區,元朗,屯門,真係好難講架。但若該校給予所有申請自行既學生面試的話,咁陳守仁學生既英文水平,必定impressed教官。好多時陳守仁學生升中後,都會變該校國寶的

‹ 上一主題|下一主題