用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請給意見, 弟弟要不要做超大b repeat K1去銜接九龍塘拔 ...
go

請給意見, 弟弟要不要做超大b repeat K1去銜接九龍塘拔小? [複製鏈接]

如題. 弟弟係2011/10b.在超街坊幼稚園讀全日制N,9月直升K1.他大小肌肉發展良好, 動作敏銳反應快捷, 但語言發展遲緩, 兩歲四個月才剛懂說話, 現在可以講完整句子, 感覺進度良好. 因為擔心他幼稚園的程度不能涵接小一, 現在正在考慮要不要今年考九龍塘幼稚園, 明年重讀K1. 但是亦很掙扎, 因為不想多浪費一年的光陰....請給意見.

另外, 創價銜接ok? 九龍塘幼稚園那間比較適合? 謝謝!

,

1    0    0    0

回覆:請給意見, 弟弟要不要做超大b repeat K1去銜接九龍塘拔小?

個人覺得,如果考到龍校,就值得轉做超大B。

回覆 tam_bb 的帖子

tam-bb: Thanks. 但弟弟必然會跟哥哥直升DPS, 現在只是頭痛銜接的問題, 在考慮要不要轉重讀課程深DK1.

拔小我估學術是深. 己有兄姐在? Soka 是happy school, 不追學術,  如是少少speech delay, 會repeat 一間學術深的如KV,

回覆 HaYi 的帖子

Thanks Hayi. 除了KV, KM 是否較適合?有沒有其他建議?

KV 我覺得對主力上傳統學校的會好些,  KM, HKPS, LH (learning habitat)  我覺得都算谷的, 會比淺的在此case 合, 又因要repeat, 如果又是淺好似費時.   

回覆 HaYi 的帖子

Thanks for the suggestion. I think will try KV and KM. Thank you so much.

醒目開學勳章 貢獻勳章

既然哥哥讀緊,你應該知深唔深喎!
我覺得如果跟唔上,就响P1 repeat,唔係一定要响KG repeat
創價係好學校,如果你認同佢教學理念,無理由要轉去KV/KM!
DPS亦唔係特別深嘅學校,只不過係英文小學,打好英文底子就得
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

哥哥要九月才正式入讀P1. 有看過教科書, 英文肯定是問題。 但問題是弟弟現讀的是"街坊"幼稚園, 程度一定淺. 暑假已開始為弟弟補補net英文 ...我是頗喜歡創價, 但耍選擇repeat K1, KV 會不會較合適? 因為不竟係超大B..... 還不知幼稚園會不會扣分呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔駛呢刻決定,但你可以報定K1先,見步行步
到時,你了解多咗DPS係點,你會容易d決定!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

也是. 謝謝呵!

引用:回覆+小曳人+的帖子 也是.+謝謝呵!

原帖由 kwokkwokma 於 14-07-18 發表
回覆 小曳人 的帖子

也是. 謝謝呵!
點解唔報埋sc?好似sc適合D啊!我和妳same case, 我決定讓弟弟repeat k1, 因他12月B,更細!

我自己個大是SC 畢業, 細的又將入讀K1, 我覺得樓主個case 是要為入傳統英小做準備, repeat 又`要花時花錢, 所以我覺得KV, KM 會較SC 合 (雖則SC 英文可能較強) .   Soka 我識人讀, 之後發現想在考小一中特出些, 中英都要出去補, 其實如已有肯定會入的小學, 去深小小會比happy school 更好.

要做超大b repeat K1

引用:如題.+弟弟係2011/10月b.在超街坊幼稚園讀

原帖由 kwokkwokma 於 14-07-07 發表
如題. 弟弟係2011/10月b.在超街坊幼稚園讀全日制N班,9月直升K1.他大小肌肉發展良好, 動作敏銳反應快捷, 但 ...
十月b,repeat化多一年時間同錢,有得㨂最好唔好!

醒目開學勳章 貢獻勳章

kwokkwokma 發表於 14-7-18 16:47
回覆 小曳人 的帖子

也是. 謝謝呵!
見步行步啦~我都係個細嘅底子無咁好,仲要係年頭仔,雖然已經係讀緊上面講嗰兩間KG其中一間,但係都要加料...

加油呀!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題