用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培正信
go

培正信 [複製鏈接]

培正信

請問有無人收到培正 Primary One 收生信?收或不收呢?
a :hammer: :yawn:
該用戶已被刪除

Re: 培正信

已收到取錄信. :
該用戶已被刪除

J'smum 寫道:
Hi Elizabeth,

Did you receive the letter yesterday ?  As I didn't receive the letter yesterday, so I'm wondering maybe they are sending out the acceptance letter in the first batch and for those rejected kids, they will send the letters later.

J'smum

Dear J'smum,

I have received the letter today, not yesterday.
該用戶已被刪除

唔好意思,培正唔係一條龍架咪,點解重要等信???

醒目開學勳章

waiwaichu2003 寫道:

小一外來生.
[img][/img]

Oh! I see, thanks.

DoReMi媽媽 寫道:
[quote]
waiwaichu2003 寫道:

小一外來生.[/quote]

簽名被屏蔽

各位
請問小一, 收外來生收幾多個度 ??
要打電話問, 還是上網睇招生 ??
tks  

禧媽媽 寫道:
各位
請問小一, 收外來生收幾多個度 ??
要打電話問, 還是上網睇招生 ??
tks  

外來生大概收70-100人左右.每年11月中可致電問招生情況.通常12月交表,1月面試.

stellacl 寫道:
各位,

我尋晚收到一封"備收"信, 我想問下係咪即係  waiting list ? 定係全部reject信都叫做 "備收" ?

甘如果係waiting list, 到最後收既成數有幾大 ?

謝謝各位意見...

最好你寄一封信學校,說你有多希望能獲取錄.這樣機會大D.
祝你好運.

簽名被屏蔽

ElizabethLAI 寫道:
外來生大概收70-100人左右.每年11月中可致電問招生情況.通常12月交表,1月面試.

ElizabethLAI

恭喜你呀!!
我剛剛睇番之前留言, 知道你小朋友取錄, 係呢上午/下午??

如你所講, 都可以收外來生3班啵!! 不過唔知點面試架?? 家長可以陪同嗎?? 我想搵定多d資料, 因為我囝囝之前考唔到"培幼", 當時好...好失望, 但而家知道小1收外來生, 又好似有d希望添

禧媽媽
培小係全日制小學. 無分上下班. 你要做足工課才有機會入到必儀既學校.

禧媽媽 寫道:
[quote]

如你所講, 都可以收外來生3班啵!! 不過唔知點面試架?? 家長可以陪同嗎?? 我想搵定多d資料, 因為我囝囝之前考唔到"培幼", 當時好...好失望, 但而家知道小1收外來生, 又好似有d希望添

面試當日,家長是在班房外等,需時約二小時.據我記憶,他首先給一本書小朋友看,然後給他們一些圖片,叫他們重組故事.之後,又給他們另一些圖片,看看有哪些不合理的地方,要他們指出來.之後還會問一些個人資料/處境情況之類的問題.我兒子說,當時有小朋友哭,他還幫忙老師安慰小朋友呢!

禧媽媽:
還有一樣補充,培正很重視孩子的字體是否端正,所以他k3的生字簿要多下些苦工.
希望這些資料能幫到你.

禧媽媽:
還有一樣補充,培正很重視孩子的字體是否端正,所以他k3的生字簿要多下些苦工.
希望這些資料能幫到你.

ElizabethLAI
唔該晒 !!

susanna
知道了 !!
‹ 上一主題|下一主題