用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網,選校時留意校風也很重要
go

95網,選校時留意校風也很重要 [複製鏈接]

想分享下最近見到的事,但請不要介意,我只是想提下大家選校時該校的校風也應留意,不要只顧派位好或有幾多net teachers 之類,因為校風也好影響一個小朋友的品格成長,因我上星期去將軍澳站某一間大家樂食飯,隔離枱坐了兩個著黃色校服,校章有朵蓮花圖案的,當時唔知邊間小學,佢哋狂踢張登,大大聲講野,但事隔兩日,當我係KFC排隊買野時又見到身穿一樣校服既他們,有幾個係君薈芳狂跑大叫,我前面亦有幾個排緊隊的大約四五年級的打架,終於有一個拖住小朋友的媽咪出聲話:「玩夠未呀,你哋著住校服就唔好咁曳啦,咩野學校嚟,不知所為」跟住班學生竟然扮那位媽咪把聲再將說話講一次,同朋友傾開這件事,佢都話lee間小學的學生好曳,係街也見不少,其實每間學校也有好或壞學生,但只是學校方面的監管校規及紀律安排是否做得好,當然父母的責任是最大,只是分享,不喜勿插,謝謝

0    0    0    0

回覆:jkj 的帖子

係咪佛教果間?

引用:係咪佛教果間? +

原帖由 cowboybaby 於 14-07-07 發表
係咪佛教果間?
不好意思,可以私人信息回答你,但你也可在將軍澳附近留意下,其實平時在街上留意下有些學生特別乖有禮,但亦有些特別頗皮或我見過可以剪留了一條小尾髮型的學生,就知該校有幾著重校風,因以我所知,有一缐學校會派職員定期巡區去睇下有冇自己學生在外行為不檢之類,比較重視校風

meilo  可否PM我係邊間小學?我新搬入去,   發表於 14-8-24 21:15

95網有一間一條龍學校, 我經常見到有女生穿很短的校裙返學, (膝頭對上 6寸)

我都見過95網其中一間直資龍校學生, 係地鐵走去同幼稚園小朋友爭位坐
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中學女生講粗口接受到嗎?定是現在社會是這樣我太out? 見到的是將軍澳bandone 學校。

引用:中學女生講粗口接受到嗎?定是現在社會是這

原帖由 GAT 於 14-07-07 發表
中學女生講粗口接受到嗎?定是現在社會是這樣我太out? 見到的是將軍澳bandone 學校。 ...
當然在外面講粗言一定不好,但依家中學生已唔同以前了,但小學生就一定唔可以,我家姐曾經同我講聽過有某小學的學生講粗口,真的很可悲,所以學術重要,品行更加重要

回覆:AgapePa 的帖子

我果日坐响麥記隔離枱龍校幾個男生講粗口同打黎打去!我小朋友都俾佢地嚇親

引用:Quote:原帖由+GAT+於+14-07-07+發表中學女

原帖由 jkj 於 14-07-07 發表
當然在外面講粗言一定不好,但依家中學生已唔同以前了,但小學生就一定唔可以,我家姐曾經同我講聽過有某小 ...
頭先我家姐返嚟食飯話我知,中午時接仔放學見到又係黃色校服那間小學一個大約二三年級學生冲過馬路,當時真係嚇死佢因車來緊,旁邊有個亞叔話個小朋友,但佢無理亞叔跑走咗

引用:95網有一間一條龍學校,+我經常見到有女生穿

原帖由 AgapePa 於 14-07-07 發表
95網有一間一條龍學校, 我經常見到有女生穿很短的校裙返學, (膝頭對上 6寸)
...
如果是短裙有一間很出名,但不是一條龍喎

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

回覆:mokchingyin0910 的帖子

你係咪講緊邱XX 但樓主好似一直講緊小學,唔係中學

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-07-07+發表95

原帖由 mokchingyin0910 於 14-07-07 發表
如果是短裙有一間很出名,但不是一條龍喎
Yes, I also saw that before, the dress so short.

回覆 hkpapa852 的帖子

校風係有關, 但我認為家教也很重要
即使父母是中產的,家庭背景可以很不同

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 校風係有關,+但我

原帖由 Valy 於 14-07-07 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

校風係有關, 但我認為家教也很重要
同意,父母一定擔當最重要的角式,但學校的功效也不少,例如我家姐的工作原故會接觸好多不同學校的家長,佢話同一件校內打架事件,一間一缐小學的處理方法是即日至電家長,打架同學要自己寫悔過書知道自己錯在那,還罰沒有小息一段時間要罰企,好認真的處理,同一件事,另一小學的處理方法只是罰企一個小息而已,直至小朋友同自己父母講比人打家長先知才打比學校了解,所以不同學校的校風文化也不同

回覆 jkj 的帖子

有冇人知道將軍澳官立小學的校風好不好?

回覆:95網,選校時留意校風也很重要

我成日係放學時間留意著校服既小朋友既言行。

著保良局校服,黃藍一般都乖,坐就坐,冇話跑來跑去。我有一次坐地鐡,見到六個中學女生,band1 ,白裙藍領帶,說話溫文,樣子秀氣,我仲以為港島名校先有,原來將軍澳都見到尼類學生,好欣慰。

有一次係寶琳肯得基,我見男學生都好禮讓,一望個校徽,都係尼個,覚得尼間學校好不錯。

所以係街睇下D學生,好過聽人講。

回覆:Angelafyfy 的帖子

請問你講的brand1中學是那一間?

回覆 Angelafyfy 的帖子

是迦密主恩嗎?

回覆:95網,選校時留意校風也很重要

‹ 上一主題|下一主題