用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 怎樣保持中文水準
go

怎樣保持中文水準 [複製鏈接]

小朋友現在LS讀三年班,已懂看中文報紙。將於新學年轉到IS讀五年班。擔心中文水準會退步。請問有什麼方法可繼續中文的學習,希望中學畢業時能有bilingual的水準。由於那IS是用簡體,而且聽說中文程度在眾IS中,它不是高的。那麼,如在外面學中文應學簡體或繁體?簡體與學校連貫,繁體日常生活都在接觸。報紙,雜誌,書本,甚至街上看到的都是。

annie40  Please think of how to accelarate  it.  not to keep it unchanged.  發表於 14-7-4 16:51
   2    0    0    0

回覆:怎樣保持中文水準

繁簡都學。只要他們有興趣,他們的學習能力會很強。你的小孩為什麼轉到IS去?

引用:繁簡都學。只要他們有興趣,他們的學習能力

原帖由 猪猪侠 於 14-07-04 發表
繁簡都學。只要他們有興趣,他們的學習能力會很強。你的小孩為什麼轉到IS去?

...
我仔一直讀IS, 二年班之前既學校用繁體,三年班後既學校用簡體,佢而家兩種都ok,  日常生活搭車食飯睇繁體都ok,  學校用簡體讀書考試都ok,  睇香港大陸日本韓國電影或劇集,有時繁體有時簡體字幕,佢都睇得明。

引用:Quote:原帖由+猪猪侠+於+14-07-04+發表繁簡

原帖由 Ruby1219 於 14-07-04 發表
我仔一直讀IS, 二年班之前既學校用繁體,三年班後既學校用簡體,佢而家兩種都ok,  日常生活搭車食飯睇繁體 ...
好叻呀

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+14-07-04+發表我

原帖由 soright 於 14-07-04 發表
好叻呀
可能響IS d 人會覺得佢幾叻,但佢只係handle 到日常既中文, 漫畫書如果鍾意都睇到,但中文報紙同書就吾得囉。 佢英文亦吾夠鬼仔咁好,雖然聽、講﹑寫同睇書無問題。 我其實吾知係因為佢本身係理科強d, 定係真係學得太多語文既問題 (佢要學英文﹑中文,德文。中文學校用普通話,我地同佢講廣東話).

引用:Quote:原帖由+soright+於+14-07-04+發表好

可能響IS d 人會覺得佢幾叻,但佢只係handle 到日常既中文, 漫畫書如果鍾意都睇到,但中文報紙同書就吾得 ...
算係咁啦。小小年紀已經好叻,咁多語言。操多一兩年,英文拍拍聲。中文有能力睇書,報紙已經好好,因為is 呀馬。

soright 發表於 14-7-4 20:32
算係咁啦。小小年紀已經好叻,咁多語言。操多一兩年,英文拍拍聲。中文有能力睇書,報紙已經好好,因為is  ...
佢吾細啦, 14歲半, 今年九月去埋英國,應該中文會退步.不過A Level 同大學應該都會focus 理科.

引用:Quote:原帖由+猪猪侠+於+14-07-04+發表繁簡

我仔一直讀IS, 二年班之前既學校用繁體,三年班後既學校用簡體,佢而家兩種都ok,  日常生活搭車食飯睇繁體 ...
Rub1219, 請問你有沒有給他補習中文。如有,是用簡體或繁體。在哪裡學?

回覆:broadband 的帖子

Don't worry! 都未返學就考慮補習?
為何轉IS? 我記得你已爭扎了好耐,不如讓孩子先渡過適應期,第日上中學後才再評估學術的需要。

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+14-07-04+發表我

原帖由 broadband 於 14-07-05 發表
Rub1219, 請問你有沒有給他補習中文。如有,是用簡體或繁體。在哪裡學?

...
佢3歲開始有private tutor 每星期黎上一堂。幼稚園時係唱遊、會話,小學時係教課外既野 (因為佢學校year4 先有中文,仲要非常淺) ,老師通常揾d其他學校既教材教佢。 中學因為響精英班,學校課程變得好深,private tutor 就幫佢補學校功課同測驗考試,阿仔自己要求加長每堂個半鐘。

樓主,請恕冒昧。如果是我的孩子,我會十分重視如何盡快協助孩子投入国際學校的生活。要盡快解除英文不悬母語的障礙。中文學習暫時媽媽在家教一点便可,待英語鞏固,英文閱讀進步后,估計要最少一年,然後在外找良好的補中文老師吧!

孩童轉校,關鍵時刻是頭半年,心理上愈輕鬆愈好。不能心急,按步就班比一步而蹴所得着的基礎來得珍貴和踏實。

shadeslayer  又係,呀女係LS英文的誇喇喇,上到lS要努力追超過一年,特別係寫作,才近磅一點。  發表於 14-7-5 15:26
‹ 上一主題|下一主題