用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始忐忑不安中.......諗.....好驚學校估錯banding ...
go

開始忐忑不安中.......諗.....好驚學校估錯banding [複製鏈接]

醒目開學勳章

記得拎成績表後去找負責老師talk,當時老師CONFIRM亞囡係band 1安全區(如果唔係安全區,紙上面會寫明B1尾B2頭),老師叫我放心選校,於是我首一二志願選band 1,第三志願選B2A~~~
因為離7月8日很近了,心情開始忐忑不安中,心裹面成日諗住.....好驚學校估錯banding,如果係就大大制囉!!

6    0    0    0

回覆:開始忐忑不安中.......諗.....好驚學校估錯banding

我唔擔心估錯band , 最驚教局人手入表入錯data, 雖然千萬份一機會,但真係咁就有理說不清,無仇報……

回覆 angelfan07 的帖子

除非邊緣人,否則估錯Banding好少,反而驚「自行」衰咗、「隨機號碼」靠後、跌落B2,同區又吾收叩門生,到時要東奔西跑!

fion6406 發表於 14-7-4 11:08
我唔擔心估錯band , 最驚教局人手入表入錯data, 雖然千萬份一機會,但真係咁就有理說不清,無仇報……

...

入錯號碼?

樓主, 我們想太多都無用, 應該作好最壞打算, 預先準備幾份叩門文件, 留意各心儀學校的叩門資訊, 萬一結果未如理想, 亦不會徬徨無助.  當然, 希望大家都不用叩門, 如願以償.

引用:+本帖最後由+angelfan07+於+14-7-4+10:59+

原帖由 angelfan07 於 14-07-04 發表

記得拎成績表後去找負責老師talk,當時老師CONFIRM亞囡係ba ...
如果真係錯band的話,你第三志願填2A學校都係危險。跟本上2A學校就係band 2同學的熱門選擇,派到第三志願好難有位。

睇下有冇估錯band,可從以下幾方面去引證。先看看同學的成績是否三次呈分的標準分排名名次是否上落很大,是否在邊緣位置(這裡的邊緣位置就是教局給學校的資料,今年有幾多band 1,2,3的同學)徘徊並且曾經試過跌出邊緣位置。若有的話,通常老師都會將佢地列入邊緣人的種類。

之後再看看同學的學校是否身處油尖旺區或九龍城區內而屬於進取的學校,如果係的話都要小心。

引用:我唔擔心估錯band+,+最驚教局人手入表入錯d

原帖由 fion6406 於 14-07-04 發表

...

王國會長

引用:+本帖最後由+angelfan07+於+14-7-4+10:59+

原帖由 angelfan07 於 14-07-04 發表

記得拎成績表後去找負責老師talk,當時老師CONFIRM亞囡係ba ...
現在諗乜都冇用,等結果吧

心情緊張係難免的,放鬆些!

引用:+本帖最後由+johnnywalker+於+14-7-4+18:53

原帖由 johnnywalker 於 14-07-04 發表
隔離有post, 話去年,兩三個朋友,band 1派,五筍節

johnnywalker 發表於 14-7-4 18:52
所以有d網b1位仲多過學生,做名校網係有原因,因為呢d區b1生只要填晒b1位,就永遠都唔會跌落b2。
...
我諗你對中西區比較熟識但唔係幾熟識九龍區的情況。中西區數字上係band 1位多過band 1生,但九龍城區、油尖旺區何嘗不是!
你話名校網d區band 1生只要填晒band 1位,就永遠都唔會跌落band 2。其實你有冇諗過你點樣知你是band 1定band 2!如果有人話你聽你係band 1,信唔信好?

johnnywalker 發表於 14-7-4 22:40
我回覆都只係講名校網,無講邊度。我只係講,有d名校區如果係b1生,就必入b1,因為b1位供過於求。

至於點 ...
我覺得九龍城區和油尖旺都係傳統九龍區的名校網,因為有錯band而選擇跟孟母三遷,都唔知遷去邊,可能真係要中西區,這個區你最熟。何況九龍城和油尖旺都是band 1位多,band 1生揀band 1學校就必入,跟中西區都是一樣。
現在的問題是怎樣才可確定你是真band 1,不是band 1同學入唔入到band 1。問題是校方心裡有數但校方說真話你聽,家長略知一二,又唔知憑乜野去略知!我地而家講緊的係邊緣同學並不是名校裡考前列的同學喎,如果肯定係band 1同學,我都可以話你聽,九龍城和油尖旺同樣可以比到呢種安心給家長。

自問亞囡係Band 1,老師都好明確咁話一定係Band 1, 點知師姐唔爭氣,結果係變成Band 2。
派位機制本身就係運氣再加運氣,一日唔改派位要睇師姐考Pre-S1的成績,學生的Banding都係靠估。

ATSLO 發表於 14-7-5 00:19
自問亞囡係Band 1,老師都好明確咁話一定係Band 1, 點知師姐唔爭氣,結果係變成Band 2。
派位機制本身就係 ...

唔好自亂陣腳,好老師唔係靠估,人地教局比晒料你,估唔到都有一個類別叫邊緣人。邊緣人都可以搏一間band 1,隨後才填band 2都未遲。最驚就係亂咁估的老師和唔肯接受自己孩子是band 2的家長!

回覆:開始忐忑不安中.......諗.....好驚學校估錯banding

…(刪除咗啲錯嘢先)

大部份老師都偏向保守,少少機會係邊緣人都當你係,所以話得你唔係嘅就應該放心!

引用:首一二志願選band+1,第三志願選B2A~~~ 九

原帖由 Band5 於 14-07-05 發表
首一二志願選band 1,第三志願選B2A~~~

九龍城區咁多B1位,咁多B1校,第三志願就揀B2A?如果第一二志願係熱 ...
樓主第三志願選2A學校,但一路都冇講係九龍城區。九龍城區是由五旬節和為了擇鄰舍而三遷的孟母嗰度開始。

Band5  唔好意思,原來搞錯!  發表於 14-7-5 18:30

醒目開學勳章

元朗區。

‹ 上一主題|下一主題