用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開始可以申請學券
go

開始可以申請學券 [複製鏈接]

教育局將於2015/16學年實施幼稚園幼兒班(K1)的收生安排,2015/16學年的「學券計劃資格證明書」(簡稱「2015/16學券」)會用作2015/16學年幼兒班註冊留位之用。因此,家長如欲為其子女申請在2015/16學年入讀幼稚園K1班,須於2014年7月至8月期間向學資處申請「2015/16學券計劃資格評估」,合資格學童一般可於2014年11月取得「2015/16學券」。

****須於2014年7月至8月期間向學資處申請「2015/16學券計劃資格評估」****

有d非「學券計劃」都有參加「2015/16 K1 收生安排」,可以留意吓。

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/index.html

3    0    0    0

回覆:開始可以申請學券

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/pevs.htm#a4

Thank you for your information.

請問我不打算讀有學卷的幼稚園,咁係咪吾洗申請?

No need.

其實真係唔太清楚,最好打去問吓。但我試過打去,條缐飛去政府熱缐,職員係話有d私校(有名單)都有參加一券一位,以學券來留位,只不過兌現唔到錢啫。所以,最好申請定。佢話申請咗唔兌現都唔洗註消。不過,因為唔係正式係學生資助署職員答,所以唔肯定啱唔啱。但我小朋友嚟緊讀非學券,我都會申請定。

應該是有些非學券幼稚園都參加咗呢個安排的話, 家長仍要憑學券留位, 所以申請定冇壞.  詳情可致電心儀幼稚園查詢

那是否7,8月拿表寄去就可以?

網上可DOWNLOAD,好簡單,我已經寄出咗
‹ 上一主題|下一主題