用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於可以放下心頭大石
go

終於可以放下心頭大石 [複製鏈接]

由2年前,阿女k2上學期參觀小學開始,留意不同區的小學,了解何謂直資、私小、官津,了解各校的資料,自己屬於邊個校網等等。由去年報直資,簡介會、報名,交表,到面試,第一次,第二次面試,我只報了8間直資和私小,完全覺得心身疲倦。由第一次面試,就已經覺得阿女同人地是有距離的,無論表達能力,語言能力。但因為我一直無同阿女報什麼興趣班,無証書、無獎狀,臨急都唔知點好。唯有不斷教阿女禮儀,基本對答的禮貌,希望可以拿下印象分。我發現阿女上午面試的表現是最好的,下午的面試全部都衰晒。
所以我每次都是第一日可以交表就即交,報埋2線的學校,1線的有些都放棄,技不如人,無謂啦。好在最後有1間私小收了小女。真是非常高興。因為是9點第一組入去見,心情好。(有少少僥倖的心態)。
跟住自行衰左,統一派位又派得唔理想。唯有叩門,其實一早預左叩門,係放榜前1星期,已經問學校拿定甲一和乙一學校的推薦信,將學校後補生要求的所有文件影好,疊好。影定相。預好左要叩邊幾間門,連搭車路線都諗好埋。最後,只是叩了3間小學,但好好彩3間都有得面試。老師都有筆試同面試,阿女話筆試是唔識的。見左3間,有1間可能太累(下午2點),係副校長面前,咩都唔答,衰左。但其他2間因是一早9點見,2間都打來收小女。(唯然都是等到6月30日下午5點先收到電話,等到條頸都長埋)
成個6月心理壓力大到,心悸,心頭好似壓住大石,連公司老闆都成日話我心神唔集中,做錯野。好多晚失眠。
今日終於叩返乙一,去埋註冊,終於可以放低心頭大石。
綜合所有面試經驗,只是小朋友乖巧,有禮貌,情緒穩定,心情好,同埋鐘意間學校,佢就好大機會。私小,我一早同阿女講好多有關個間學校,令佢自己都想入去讀。叩門時,第1間,阿女見人地的小賣部好大,好興奮,好想入去讀。第2間,面試日,學校有活動去海洋公園玩,同阿女講,你見得好,第日都有機會。點知佢真是見到。少少壓力可能是動力,但真是唔可以多。

以上純粹想發洩下2年多來的情緒,中間好多野唔敢講,積壓左好久。希望大家見諒。
依2年忙到....搞到細佬無報到N班,今日之後開始睇幼稚園,幫細佬報幼稚園。我的惡夢幾時先完?
   7    0    0    0

你叩返入個間係女校? 如果唔係細佬就唔使煩啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大女入了津校, 細佬必入, 何需苦惱?

唔煩小學,咁都要讀幼稚園,龍年咁又小朋友。又唔想留在家中對住工人,唔知做咩。
最怕無間收JAR  

回覆:終於可以放下心頭大石

恭喜晒

回覆:angel_soso 的帖子

放心啦!實有間收!只要你要求不是名幼!加油啦!N班唔讀不是損失!

要幫細佬報K1
人真是好奇怪,明明揀好左。點知仲要怕揀錯,成晚都發惡夢,唔知會唔會另一間先是更好。

點先可以真是放松自己

我都因為咁攪到經期失調,直到有學校收兼比埋注冊費先放下心頭大石,一出學校門口,D經血棚棚聲黎~

引用:由2年前,阿女k2上學期參觀小學開始,留意

原帖由 angel_soso 於 14-07-03 發表
由2年前,阿女k2上學期參觀小學開始,留意不同區的小學,了解何謂直資、私小、官津,了解各校的資料,自己 ...
呢條路好慢長,我都玩咗一年,你係46網喎,同我一樣,
依家你叩入唔邊間?

angel_soso  入佐敦谷  發表於 14-7-5 10:15

引用:我都因為咁攪到經期失調,直到有學校收兼比

原帖由 sadsam 於 14-07-04 發表
我都因為咁攪到經期失調,直到有學校收兼比埋注冊費先放下心頭大石,一出學校門口,D經血棚棚聲黎~ ...
我都係搞到經期失常,但就冇你咁好彩自動黎返

回覆 sadsam 的帖子

唔好咁大壓力啦! ~共勉之! 我女將升K3,而家輪到我了

引用:回覆+sadsam+的帖子 唔好咁大壓力啦!+~共

原帖由 YuiYauMa 於 14-07-05 發表
回覆 sadsam 的帖子

唔好咁大壓力啦! ~共勉之! 我女將升K3,而家輪到我了
我都係呀!

大家加油

lily233242 發表於 14-7-4 23:07
我都係搞到經期失常,但就冇你咁好彩自動黎返
我放低心頭石,放松左個人,反而仲發燒,都唔知點。天都要我休息啊﹗

回覆:sadsam 的帖子

引用:我都因為咁攪到經期失調,直到有學校收兼比

原帖由 sadsam 於 14-07-04 發表
我都因為咁攪到經期失調,直到有學校收兼比埋注冊費先放下心頭大石,一出學校門口,D經血棚棚聲黎~ ...
笑左sorry! 我完全無惡意,反而好開心見到你地可以鬆一口氣,盡情享受呢個暑假!好多謝你地係度分享過來人的經驗和心得,我小朋友升k3, 所以前輩的分享對我地非常重要,感激感激!

引用:Quote:lily233242+發表於+14-7-4+23:07+我

原帖由 angel_soso 於 14-07-05 發表
我放低心頭石,放松左個人,反而仲發燒,都唔知點。天都要我休息啊﹗
辛苦喇媽咪,好好休息下

回覆:終於可以放下心頭大石

大家放鬆點啦!我大仔升三年級,女現k3去年也是這樣報學校,會計劃也會有擔心緊張但真的不要過火。我始終覺得我們作為父母責任是去計劃選擇那所學校適合小朋友,為他們報考我們認為合適的,至於收定唔收,就真的要睇小朋友自己面試的表現。順其自然就好。每個小朋友每個人總有他自己要行的路。

angel_soso    發表於 14-7-5 12:42

引用:由2年前,阿女k2上學期參觀小學開始,留意

原帖由 angel_soso 於 14-07-03 發表
由2年前,阿女k2上學期參觀小學開始,留意不同區的小學,了解何謂直資、私小、官津,了解各校的資料,自己 ...
恭喜恭喜,入返第一志願!
我依家仲諗緊讀邊間,星期一要決定,因要註冊

‹ 上一主題|下一主題