用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有譚歐陽offer ,收到學之園call
go

有譚歐陽offer ,收到學之園call

一間$800x10,一間$4500x12,後者都負擔到,但唔知值唔值得俾咁貴去讀幼稚園。讀學之園係咪唔使出去補英文,中文,數學?係咪學術水平足以涵接津校小一?我女interview 表現普通,去到呢一刻先call 肯定唔係佢地心目中最fit 嘅學生,我怕入到都係去陪坐,我女好被動,好似唔係學之園type ……譚歐平靚正,可以有足夠彈藥學咩都得,但學術應該冇學之園咁好…… 如果唔係肚入面有細b,我唔使諗咁多……

回覆:有譚歐陽offer ,收到學之園call

同你一樣,我揀咗LH! (利申: 我大仔讀緊LH, 好開心,language完全ok)

仲有,8月學費係$4600, 9月應該$4800了

引用:仲有,8月學費係$4600,+9月應該$4800了 +

原帖由 i_love_pampers 於 14-07-03 發表
仲有,8月學費係$4600, 9月應該$4800了
我個offer 係am 英粵班,平少少,你小朋友有冇出去學好多嘢?如果揀學之園就唔可以學太多嘢!

回覆 feifei_baby 的帖子

又係 LV 分校?

学校揀得你,要对自己小孩有信心。

引用:回覆+feifei_baby+的帖子 又係+LV+分校?

原帖由 fixedstar99 於 14-07-03 發表

又係 LV 分校?
係呀,點解咁講?

冇呀,見到有家長呢兩日陸陸續續提到收到LV call,唔知點解LV到宜家仲咁多位call waiting,但又唔見其他LH campus有call。我本身都中意LH, 希望其他校園都會好似LV咁call waiting。

引用:回覆+feifei_baby+的帖子 冇呀,見到有家

原帖由 fixedstar99 於 14-07-03 發表

冇呀,見到有家長呢兩日陸陸續續提到收到LV call,唔知點解LV到宜家仲咁多位call ...
因為七月要交八月學費,pn 考到龍校或者其他學校既,要作出決定喇!

回覆 Smartbubu 的帖子

請問最遲係7月幾號交學費呢?

引用:回覆+Smartbubu+的帖子 請問最遲係7月幾號

原帖由 fixedstar99 於 14-07-08 發表

請問最遲係7月幾號交學費呢?
2 Jul

Thank you!

引用:Quote:原帖由+i_love_pampers+於+14-07-03+

原帖由 feifei_baby 於 14-07-03 發表
我個offer 係am 英粵班,平少少,你小朋友有冇出去學好多嘢?如果揀學之園就唔可以學太多嘢!

...
請問英粵班,有無普通話堂上?

要留意LV分校轉校長,請咗半年到宜家都未請到。

引用:要留意LV分校轉校長,請咗半年到宜家都未請

原帖由 ky201105 於 14-07-09 發表
要留意LV分校轉校長,請咗半年到宜家都未請到。
Which campus?

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-07-09+發表要

原帖由 i_love_pampers 於 14-07-09 發表
Which campus?
就係hung hom LV campus呀!你睇明報就見佢有post請校長,出咗幾個月近幾日又出,仲未請到。

最後揀咗譚歐陽,原因係學費平好多,譚歐陽都有好語境,同埋覺得保良局個課程全面啲,即係德智體群美各方面balance 啲。放棄的時候都係心有戚戚,覺得有咗細b好似虧缺了大b,其實放棄是但一間都好似唔知點咁……不過好多朋友都話譚歐陽好,都安樂啲。不過唔知點解,我有個做幼師的朋友,同我女pn個老師,不約而同好唔鍾意學之園,係我一提學之園收阿女即變面果隻,真係有啲嚇親,好似好大仇口咁,然後大讚我揀譚歐陽係超正確的決定,令我百思不得其解。我冇仔細問,因為反正我都揀咗……不過我後尾諗,讀幼兒教育的人(其實我都算)係好著重小朋友平衡發展,唔想太著重學術而忽略其他,可能佢地覺得學之園重學術吧(佢地都係學券幼稚園老師,可能學劵學校同私校真的是兩個stream吧)!最後,我的結論係,輕輕鬆鬆俾學費就學之園,諗過度過就譚歐吧!學之園資源課程教材好,有白人net ,活動教學得嚟又學到嘢,譚歐係保良旗下資源都唔差(係pn老師講的,佢以前都係做保良局幼稚園),每個課室有電子白板令我好訝異,唔係白人net ,但小朋友據說英文都唔弱,都係果句,睇餸食飯啦!希望大家的小朋友都入到心儀幼稚園!幼稚園只係求學階段的起步,仲有漫漫長路,大家都輕鬆點吧!

852kk  我識的幼師都吾中意非常學卷kg...話太深吾啱小孩發展  發表於 14-7-14 04:23

回覆:ky201105 的帖子

唔係LV分校轉校長,只係人事部喺LV分校樓下,所以所有信都會寄去LV分校既地址

Bbpig2014  呢條友"KY?????" 係"Y"家長,不停去人地學校D thread亂咁唱衰人, 皆因自己學校吾掂,要柴住人上  發表於 14-7-13 18:28

回覆:胖媽媽 的帖子

咁係邊間分校轉校長呀?

樓主揀定左就好了,呢兩間各有各好,點揀都吾會錯啦