用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區有冇人註冊咗慈航
go

91區有冇人註冊咗慈航

呢間學校冇乜人講。我個女派咗入呢間,到宜家叩門其他學校未有消息。上星期有朋友聽完講座,話比我知,呢間學校小一會開六至七班小一,點解會咁多?點解其他學校又唔比開?對我地呢D 叩門家長好不公平

上個星期去左攞返註冊證了, 其實有D唔太鐘意個校長

喜樂果子 發表於 14-7-3 14:15
上個星期去左攞返註冊證了, 其實有D唔太鐘意個校長
why?

ShepherdBush 發表於 14-7-3 12:59
呢間學校冇乜人講。我個女派咗入呢間,到宜家叩門其他學校未有消息。上星期有朋友聽完講座,話比我知,呢間 ...
如果照你講開到6、7班,應該係佢地校舍班房仲有好多,正常健康係四班,共24班,如校舍大可開到每5班,相信係因為慈航過去幾年只得一兩班緣故,今年競爭咁大!居然咁多!遲D我個女龍年果批不敢想像,加上半山有一萬個公屋單位即將入伙,諗起就頭痕!聽街坊講,慈航以前喺同區係熱門學校,唔知點解而家成為冷門?

flora_yy 發表於 14-7-3 14:16
why?
因信仰問題, 所以轉左, 同埋我上星期去左學校聽講座, 校長比我既感覺真係麻麻
, 不過係個人感覺黎既, 佢話教署比左9班學生佢,  但佢都答唔實唔知有幾多人入讀, 不過佢有信心開到4班. 跟住有家長問, 咁如果有7班, 咁學校資源點分配, 佢話到時教署會分配比佢, 同埋家長問, 咁你讀上去未唔夠課室, 佢又話去其他學校借, 佢話以前都有中學去佢地度借

回覆 喜樂果子 的帖子

咁叩到邊間呀?

信義, 希望遲D會有更好的啦

引用:Quote:flora_yy+發表於+14-7-3+14:16+why?

原帖由 喜樂果子 於 14-07-03 發表
因信仰問題, 所以轉左, 同埋我上星期去左學校聽講座, 校長比我既感覺真係麻麻
, 不過係個人感覺黎既, 佢話 ...
我都聽過慈航以前好好,不過俾殺校潮搞咁!

喜樂果子 發表於 14-7-3 15:23
唔係好明?點解教育署俾左9班?而佢可以自己選擇想開4班,乜唔係統一派位後就一定要位既咩?定我搞錯?因為仲未到我玩呢個遊戲,而我將會在此小區選擇,想了解下!

koalacc 發表於 14-7-3 16:56
唔係好明?點解教育署俾左9班?而佢可以自己選擇想開4班,乜唔係統一派位後就一定要位既咩?定我搞錯?因為 ...
Original 9 boats of allocated students!
But all are rushed to jump boats!
At the end, remaining 4 boats of students!

教育署分配給四寶的都是6小班,150人左右.因為以前收的班數少,有空余的班房.也許是因為預左學生會叩門走.校長不是選擇收四班,而是估計能收到四班的學生.

校長給我的感覺是年輕主動.但是高年級只有一班,競爭力小,我比較擔心的是這個.

咁如果可以叩得成,走左大半,呢班小朋友都好强喎!

回覆 koalacc 的帖子

咁易叩得成咩

flora_yy 發表於 14-7-3 17:05
教育署分配給四寶的都是6小班,150人左右.因為以前收的班數少,有空余的班房.也許是因為預左學生會叩門走.校 ...
O係第一次家長會已有家長問呢個問題, 校長都話真係會弱D, 因為人小`, 不能爭太多BAND1位, 不過唔駛灰心, 總有人入BAND 1 既, 而且6年後唔知咩世界, 永遠站在頭果堆, 一定入到BAND 1 的, 入到一線小學, 同我地大家入左既4寶都一樣,都要努力讀書, 想考第一架啦, 努力啦, 如果真係見小朋友有潛質有能力既未插班囉, 努力呀!

引用:Quote:flora_yy+發表於+14-7-3+14:16+why?

原帖由 喜樂果子 於 14-07-03 發表
教署都一d唔識市場運作,開9班的應該是旁邊的沙吕小,唔够課室可以去慈航借用,咁就雙赢,家長會好開心!

airwaves88 發表於 14輸贏7-6 10:39
教署都一d唔識市場運作開9班的應該是旁邊的沙吕小,唔够課室可以去慈航借用,咁就雙赢,家長會好開心!

...
哈哈!講得好啱,win win 雙赢,笑c我

回覆:91區有冇人註冊咗慈航

又唔錯喎,沙呂小在對面開多間分校,造福人群。

引用:Quote:原帖由+喜樂果子+於+14-07-03+發表因

講得好

miutang 發表於 14-7-6 11:46
又唔錯喎,沙呂小在對面開多間分校,造福人群。
咁多人可讀的話,D家長又覺得唔馨香架啦!哈哈!