用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 信義 - 有無用家或今年派到的
樓主: 喜樂果子
go

91 信義 - 有無用家或今年派到的 [複製鏈接]

回覆:91 信義 - 有無用家或今年派到的

抽獎呢架野,边有人去教署覆查,抽獎梗係講運,而且都派咗彩,仲边有學位比你返案

回覆 polpolchan 的帖子

有1個可能性係,派陳元喜的在甲部已經中佐,所以乙一靈糧已經無得抽,問吓佢甲部有無揀過陳元喜就知答案

回覆 MASAYA 的帖子

有可能係中佐甲部

2隻臭豬 發表於 15-6-26 22:28
回覆 MASAYA 的帖子

有可能係中佐甲部
係喎, 唔排除今時今日仲有人填甲二截乙一糊...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:polpolchan 的帖子

其實我真係打過去教育局問過,根據统一派位既遊戲規則,根本唔可能出現你所講既情況,得兩個可能,一係教育局條油答錯,一係你朋友誤導左你

引用:Quote:2隻臭豬+發表於+15-6-26+22:28+回覆+

原帖由 MASAYA 於 15-06-26 發表
係喎, 唔排除今時今日仲有人填甲二截乙一糊...
你這個假設有可能喎, 我見到這3個fd再問下先

polpolchan 發表於 15-6-26 23:06
你這個假設有可能喎, 我見到這3個fd再問下先
期待你既報告
之前聽過好多例子係溝通上有誤會, 竟然有人話第四志願入培基/呂明才/胡素貞, 最後發現係甲一甲二甲三乙一, 咁樣計第四志願...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

polpolchan 發表於 15-6-26 21:03
3個都係今年派小一, 2個第1揀馬循唔入, 跌落第2位靈糧, 另一個第1揀靈糧, 唔得, 跌入第2陳元喜, 咁樣會否清 ...
無可能的,一定是你朋友誤解了

我估都係甲部截左糊

polpolchan 發表於 15-6-26 10:21
你小朋友是否派到這學校? 我仔都係呀!
係呀,我放第6

polpolchan 發表於 15-6-26 10:21
你小朋友是否派到這學校? 我仔都係呀!
有無興趣開個 what's app group 交流?

evachau50 發表於 15-6-29 15:26
有無興趣開個 what's app group 交流?
有興趣呀!! 我仔都入左信義呀..

回覆:Dapika 的帖子

可以加埋我嗎?

一年前我好似大家咁, 只知人地話呢間係寶校, 其餘咩都唔係好清楚, 所以開左呢個POST想知多D.  不過我同你地唔同既係我係叩門入呢間學校的.  我派左龍崗, 叩入慈航再轉入黎信義.  當然我亦有叩其他, 但除了祟真有OFFER之外就無了.  讀左一年, 我大致覺得校長, 老師, 校工是有愛心的, 可能小班教學, 所以校長, 老師及校工會記得大部份學生, 他們會叫得出名字的, 感覺溫暖.  

一年級課程沒有教快, 是循序漸進的教, 對一些不是讀學術性高的幼稚園小朋友來說是一個好的開始.  老師睇到每個小朋友的進度, 而且有個別幫忙. 課程很有系統, 英文及數學每課都有NOTE, 亦有顯示每課學生應掌握的知識, 家長很容易幫小朋友溫習.  每課過後都有進評, 是個小測. 而每一個星期會有一次默書, 中英輪住默.  但每次默書前都有幾次小默, 小默意思是把默書範圍分開幾次默, 等小朋友習慣每日都要溫默書, 不是默書前一日才溫, 有好有唔好, 唔好既家長好似成日都要同小朋友溫默書, 好既係每日迫你溫幾個生字, 到默書時成績都會有個普.  

星期一至四放學前有大半個鐘比小朋友做功課, 如小朋友定性可完成一部份, 返屋企會輕鬆好多, 但唔好諗住一年級小朋友可以做到好多.  如全部都在屋企完成的話, 一個半小時內一定可以完成.  而星期五有課外活動, 小一是學校特定的.  今年有足球, 小結他, 跳舞, 所有小一都要輪住學齊3樣野.

SEN學生眼見唔多, 聽我小朋友講有小朋友做野慢D, 成日執唔齊野, 抄唔齊功課, 學期初有大哥哥大姐姐幫小一生檢查功課, 但後期要自己習慣了. 那個慢的小朋友, 老師鼓勵班上面的小朋友幫佢, 從而教佢地亙助亙愛.  我眼見各個小朋友對果位有需要幫的學生都好照顧同包容, 我相信係老師教得好既結果.  相反, 如老師只顧教學, 起勢谷成績, 那有心情時間看到個別小朋友的需要, 那有時間教小朋友品德呢, 有時間都教多幾課啦.  

我可以話呢間唔係一間一線小學, 同同區的一線小學比, 成績係真係有分別, 可能O係某D人眼中連二線都唔係, 但我眼見校長老師在成績上都開始想追上來, 課程亦安排得不錯. 我唔覺同其他同區的一般小學有咩大分別, 以前開唔足4班, 可能成績唔夠人爭, 但近幾年一定會開足班, 我相信各樣都會升LEVEL了, 但希望校長既理念唔會跟現在偏差太遠, 他現在經常說, 每個小朋友都是獨特的, 他不會只看重成績好的學生, 他希望幫學生找到自己叻既野, 從而建立信心.

比時間自己了解學校多D, 多D同老師溝通, 做個有責任的父母, 學校會不斷進步的.  如成績非常卓越的亦可以考慮轉校, 總之信義是一間普通津校, 一定不會特別差, 同時亦不會是最TOP的. 但整體來說, 我覺得是一間有愛心有理念會不斷進步的學校.

希望我既資料幫到大家, 亦希望大家的小朋友有個快樂的小學生活      

MASAYA    發表於 15-6-30 15:58

回覆:喜樂果子 的帖子

謝謝

謝謝

引用:一年前我好似大家咁,+只知人地話呢間係寶校

原帖由 喜樂果子 於 15-06-30 發表
一年前我好似大家咁, 只知人地話呢間係寶校, 其餘咩都唔係好清楚, 所以開左呢個POST想知多D.  不過我同你地 ...
感激你的分享, 令我們安心好多!

回覆 喜樂果子 的帖子

多謝你詳細的分享!

polpolchan 發表於 15-6-30 17:13
感激你的分享, 令我們安心好多!
明白你們的心情, 一年前我又係好似你地咁, 在人地口中的幾間寶校轉來轉去, 最後選了信義. 起初都好擔心, 所以希望幫大家了解多D學校.   
‹ 上一主題|下一主題