用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 信義 - 有無用家或今年派到的
樓主: 喜樂果子
go

91 信義 - 有無用家或今年派到的 [複製鏈接]

kazuhikoa 發表於 14-7-7 11:27
我都有去參觀,學校雖然舊d,但裡面的設置好新. 校長和老師都好有熱誠,家長有問題都樂意回答. 但有件事唔係咁 ...
佢地父母咩反應先?

父母唔知去左邊,得小朋友係到

引用:父母唔知去左邊,得小朋友係到

原帖由 kazuhikoa 於 14-07-07 發表
父母唔知去左邊,得小朋友係到
咁你當時乜反應,同點做? 有冇老師見到? 幫手?

bluerain_baby 發表於 14-7-7 11:49
咁你當時乜反應,同點做? 有冇老師見到? 幫手?
I think the parent can do nothing!
Even the teacher can do nothing!
Even their parents see, may pretend going elsewhere!

回覆:kazuhikoa 的帖子

咁驚,點解會咁?佢唔係特x學校喎

蜜蜜斟 發表於 14-7-7 12:40
咁驚,點解會咁?佢唔係特x學校喎
SEN Special Education Need!
Like my child!
Good luck!

kenwong888 發表於 14-7-7 12:58
SEN Special Education Need!
Like my child!
Good luck!
點解你咁肯定嗰兩個小朋友係SEN?

吓, 咁都得,   咁你即係無處理呢件事呀, 咁我覺得對你同果2個小朋友都唔係喧好囉

buddaau 發表於 14-7-7 13:20
點解你咁肯定嗰兩個小朋友係SEN?
Even naughty children should not behave like this except ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder)!

我老婆同兩個小朋友講咁樣做是不好的, 叫佢地下次唔好再做

kazuhikoa 發表於 14-7-7 13:53
我老婆同兩個小朋友講咁樣做是不好的, 叫佢地下次唔好再做
其實我覺得應該同學校講, 或者真係搵佢家長講, 5-6歲既小朋友, 如果真係咁做, 我覺得真係好有問題, 除非好似你咁講佢地呀, 呢件事都要好好輔導返佢先得,

kenwong888 發表於 14-7-7 13:50
Even naughty children should not behave like this except ADHD (Attention deficit hyperactivity disor ...

咁又唔好將所有行為偏差都歸入啲情緒病到. 如果好似你咁講, 犯左校規呀, 犯左法呀咁都係因為有病?

buddaau 發表於 14-7-7 13:58
即係NAUGHTY既都會咁做啦, 咁你就唔好一開口就話人係SEN啦... 另外, 又唔好將所有行為偏差都歸入啲情緒病 ...

ADHD is one type of SEN!
Need medicine to control the behaviour case by case!

死啦! 唔知係唔係我太鬆呢? 我會覺得嗰兩個小朋友係唔乖, 但又未致於唔正常. 個個小朋友都有機會咁做架啦... 當然見倒一定制止佢同教訓佢, 要求佢以後唔好再做. 如果講極都唔聽, 重要重覆再犯, 咁就真係要搵下專業人事傾傾啦.

喜樂果子 發表於 14-7-7 13:58
其實我覺得應該同學校講, 或者真係搵佢家長講, 5-6歲既小朋友, 如果真係咁做, 我覺得真係好有問題, 除非好 ...
We need to know helping SEN students is not using same methods teaching normal students!
They simply cannot control themselves!
They need professional assistance!

buddaau 發表於 14-7-7 14:06
死啦! 唔知係唔係我太鬆呢? 我會覺得嗰兩個小朋友係唔乖, 但又未致於唔正常. 個個小朋友都有機會咁做架啦.. ...
我都覺得係兩個小朋友係唔乖, 但又未致於唔正常. 所以等佢地知道咁做唔好就算啦,下次唔好再犯就得

kenwong888 發表於 14-7-7 14:07
We need to know helping SEN students is not using same methods teaching normal students!
They simply ...
我明你意思既, 依個真係一個傾幾耐都好難有共識既問題... 對於依班有啲問題, 但又未去到最嚴重既小朋友, 有人覺得唔好標籤佢對, 有人覺得要早啲俾佢地知道佢地同一般人唔同, 要有心理準備...

buddaau 發表於 14-7-7 14:26
我明你意思既, 依個真係一個傾幾耐都好難有共識既問題... 對於依班有啲問題, 但又未去到最嚴重既小朋友, 有 ...
Yes, professional, patience, and love!

請問有冇人未買書的?
因為本人買左書,但沙循俾左OFFER
所以有冇人可以幫我要左佢,$1000

kazuhikoa 發表於 14-7-9 19:26
請問有冇人未買書的?
因為本人買左書,但沙循俾左OFFER
所以有冇人可以幫我要左佢,$1000 ...
Good!
‹ 上一主題|下一主題