用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教其實女仔選小學,東區定中西區好? ...
go

請教其實女仔選小學,東區定中西區好? [複製鏈接]

女女幼稚園,我參考過各位前輩之前嘅資料,如果想入band1 中學,係咪中西區多band 1位?那麼選中西區小學比較好?
仲有咩要注意?請指教

1    0    0    0

回覆:HKLENAHK 的帖子

我之前都係向東區同中西區作選擇,我果個都係女,中西區多傳統名女校多,但入唔到b1,b2校好少,怕一跌就落到b3,所以我最後都係揀東區

回覆 eviza_snow 的帖子

中西區沒有b2校,band 1學額不足,入不到band 1就跌落band 3,無甘穩陣;反觀東區band 1-3都多,揀東區是穩陣好多.

johnnywalker 發表於 14-7-3 16:50
中西區女仔b1位供過於求喎,基本上係b1學生就一定入到b1中學,唔知你話學額不足係邊度聽番黎? 如果一個區b1 ...

會唔會有一些突發的情形好難估計,例如轉區派位數量等。還有........跳橋的故事,都係值得思考!

回覆:johnnywalker 的帖子

其實係樓主女女現在只是幼稚園,要揀小學,6年呢段日子,真係冇法估計小朋友是可以去邊個banding,而唔係樓主已經知自己小朋友係b1生而諗用邊區派位,當然如果是b1生,中西區必然是最佳選擇,但萬一,只係萬一,小朋友不是b1生,我想東區選擇較多!個人意見,不喜勿插

回覆 HKLENAHK 的帖子

中西區,多英中

回覆:請教其實女仔選小學,東區定中西區好?

多謝各位指教和回覆,如果假設女女將來係band1 生,參考中西區嗰4間Band1A女中學,唔計男校,主要都係直屬位,除咗間英華非保留位比較多,當然除非係入到佢哋嘅直屬小學,又叧計,而相對見東區非保留學位十分多,8間band 1A,男女或女,男女除一半,都有200個位,英中中西區比東區多,但如果target band 1A ,東區比較多和隱陣,尤其乙部大抽獎,我這樣諗有冇曲解?請各位多多指教

女仔會唔會湾仔區仲好?

女仔中西區同灣仔都係熱門之選!

我都覺得女仔中西區同灣仔都多選擇,如果係男仔就頭痕啲

回覆:whywhywhywhy 的帖子

我就係有兩個仔,大仔今年升K1。因為要揾地方搬,依家頭痛緊港島區邊區對男仔較好。由於我們是N無人士,自行應該無希望,參加大抽獎派位的校網好重要。都唔知點算。請問有無港島區的家長都可以分享一下男仔揀校網的心得?

引用:我就係有兩個仔,大仔今年升K1。因為要揾地

原帖由 mamagu 於 14-07-04 發表
我就係有兩個仔,大仔今年升K1。因為要揾地方搬,依家頭痛緊港島區邊區對男仔較好。由於我們是N無人士,自 ...
我都想知

只得15分: 東區, 西區, 灣仔區有無邊間自行小小有機會?

11網李陞,12網李賜豪,14網太古、16網韋理夫人
問題係你甘唔甘心唔搏一線而入呢D2線學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題