用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校排名會影響入大學嗎?
go

學校排名會影響入大學嗎? [複製鏈接]

阿仔將會去加拿大多倫多升11班,由於派讀學校是根據居住地而非關乎成績或其他,現在有兩間學校可選擇。

一間是在華人集中區,全省排頭十名以內,但怕仔反而學唔到英文,因為根本可以唔洗講英語

一間在小鎮,大部份是本地人,只有小數國際生,但排名只有350左右 (全省 700 間中學)

請問有冇人知道,學校排名會影響入大學嗎?
或者,大學會看重學生是來自哪間中學嗎?

0    0    0    0

回覆 happyjess 的帖子

應該有影響的,排名300 比較後,有其他選擇嗎?

我唸選排名前面果間好的呱

你可丁祝阿囝就算香港人同你講廣東話, 你都可以用英文答, 好似的國際學校學生咁。同埋佢都咁大個人, 如果猛咁群住的香港仔, 學唔到英文, 都好曬屋企錢。

回覆:happyjess 的帖子

我會選擇排名較好既學校

回覆:學校排名會影響入大學嗎?

多華人,可能都係 cbc 多,唔定個個講華語,人地排名高有原因,超碼學習氣氛好D。細 town 學校,分分鐘海外生會多(個個心理以為細 town 少海外人,事實就係海外生去晒細 town  )。至於學校排名,我個人觀察,大學係傾向喜歡排名高學校的學生。當然,去到尾,都係要夠高分,有名氣的大學,熱門科收生分數是 >95。

我姪仔去了澳州5年讀書,居然連份普通英文說明書都睇唔明,浪費金錢,有時小朋友嘻係你叫佢群少D中國人就咁聽話,因為同聲同氣自然會群埋玩
‹ 上一主題|下一主題