用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單親小朋友考到直私或成功叩門機會低? ...
樓主: 蝦米豬
go

單親小朋友考到直私或成功叩門機會低? [複製鏈接]

lucky2014 發表於 14-7-14 17:34
我自己親身經歷,是有些學校載有色眼鏡。
六年前,我帶我個仔去唔係名校度in,校長同副校都會問佢喜歡什麼 ...
Exactly true!

回覆:單親小朋友考到直私或成功叩門機會低?

識個朋友入到last in. 佢唔敢博,情商了已離婚的配偶一起出席。雖然大人是分開了,但與小朋友関係永遠不變,大家在小朋友利益點出發,無可厚非。

現今社會,都會歧視單親,又唔好歧視雙非,單非。
之後讀番原來間小學,都好ok,而家入到band1中,我覺得佢唔收我個仔係佢損失。相反,我接觸佢間學校啲學生,小六學生 sick , interesting啲咁basic嘅字都唔識。
當時去in,得兩三個學生in,唔係一大堆,我唔覺得係因為太多人而唔收我個仔囉。

如果離婚,出世紙當然有寫父親欄就沒問題,因為佢都唔會問個狀況,同埋好多爸爸都要番工,未能出席;但當出世紙欠父親名時,咁呢啲嘢冇得呃。

回覆 lucky2014 的帖子

小朋友搵學校,除非好乖、好有家底,或者父母係舊生,否則你有所求,多少都有機會受氣。我正常家庭,一樣受吾少氣,無辦法,為仔女,唯有呑咗佢。
你仔叻,有好出路係最緊要,以前邊間學校辜負你、歧視你、或者點點樣,都吾再重要了。

manmanchubb  agreed  發表於 14-7-15 22:58

Jane1983 發表於 14-7-14 23:47
回覆 lucky2014 的帖子

小朋友搵學校,除非好乖、好有家底,或者父母係舊生,否則你有所求,多少都有機會 ...
Exactly true!

回覆:蝦米豬 的帖子

一定有學校有色眼鏡歧視,報紙專欄作家都有鬧過,你就照apply, 盡力就算。我上年profolio報左自己單親,神校真係機會差d.  

再講,你想清楚自己金錢,時間負擔,哪些你真正ok報。 集中火力研究,爭取自行派中上的好津校back-up好過!

我諗學校本身唔會,但just in case遇到in 個個會,都係避重就輕好d,佢冇真接問,你亦無需講佢聽,問到生活上的問題咪話多數阿媽帶,爸爸有空都會和小孩出街和幫下功課,咁唔算講大話。

引用:我自己親身經歷,是有些學校載有色眼鏡。六

原帖由 lucky2014 於 14-07-14 發表
我自己親身經歷,是有些學校載有色眼鏡。
六年前,我帶我個仔去唔係名校度in,校長同副校都會問佢喜歡什麼 ...
問得咁難!

我之前扣係政府學校,不過直資同私立,根本同經濟冇關,只是他們覺得單親就會少一個人去照顧小朋友,冇時間去理會學業成績,或者人地覺得呢啲家庭問題覆雜。
‹ 上一主題|下一主題