用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 學生派得唔好還有機會扣門嗎
go

Band 3 學生派得唔好還有機會扣門嗎 [複製鏈接]

因為我發覺, 比較好的band 3 學校,扣門 要求中英數常 成積良好,但小兒英文不合格, 是不是 不需要再扣這些學校呢?
覺得很無助!

0    0    0    0

回覆:momofish 的帖子

荃灣葵青區有什麼 校風好的band 3學校可扣門呢?

momofish 發表於 14-7-1 15:31
因為我發覺, 比較好的band 3 學校,扣門 要求中英數常 成積良好,但小兒英文不合格, 是不是 不需要再扣這 ...
不要太灰心,如果囝囝真的派得不好的話,可以試試叩心儀的學校。

許多派入這些 band 3 學校的學生亦會叩 band 2 學校,若成功的話便不會前往註冊,故此這些 band 3 學校亦會有收生不足壓力;始終有不少 band 3 學生是英文不及格的,若你的囝囝面試時表現積極,校內操行良好的話,未必沒有機會的。

如果是中、英、數、常的成績均良好的學生,他們多數亦會試叩 band 2 學校,band 3 頭的學校始終吸引力不及 band 2 學校,未必能收到足夠數目的中、英、數、常的成績均良好的學生。

即管去試心儀的 band 3 學校。

b3 學生,如果真係扣唔到,衰極都是讀番 b3 中學而已。所以,可試扣 b2 尾冷門學校,歷年我都見有不少成功例子。
當然樓主要有充份的扣門準備啦~

憫父 發表於 14-7-2 10:06
不要太灰心,如果囝囝真的派得不好的話,可以試試叩心儀的學校。

許多派入這些 band 3 學校的學生亦會叩 b ...

請問大概幾多分先叫良好 ? 亞仔讀區內熱門官小, 今年小5 主科全部攞 7x 字頭, 咁可以叫良好嗎 ? 我怕佢將來叩門都無機會呀 !

回覆 au6822 的帖子

我個小朋友全部都B 只有數學不合格, 叩門機會大嗎

kwongciu 發表於 14-7-2 18:40
回覆 au6822 的帖子

我個小朋友全部都B 只有數學不合格, 叩門機會大嗎

我都想知 , 其實 成績好, 良好, 一般.... 係點去分.. 因為唔知學校試卷點出, 唔知深定淺.. 好難估計 !

相信所有B3校都缺人,所以按道理去邊間都會收。

回覆:Band 3 學生派得唔好還有機會扣門嗎

其實最大挑戰係打埋身戰 '筆試',面試表現都好重要。一定要做好準備……

扣門,多一個機會
不扣門,一定沒機會

其他科成績如何?

Band 3同學反為要顧及心理因素。樓主應該從校風處著手。若派往校風好的學校,同學唔願意叩門都算了。若派得唔好校風的,找一間校風好的來叩。Band 3學校最緊要校風好。找一間band 2校風好,成績好的本身都唔容易,日後追唔上又變成另外一個問題!

回覆 goodenough 的帖子

但很難知道邊間先係校風好

momofish 發表於 14-7-1 15:31
因為我發覺, 比較好的band 3 學校,扣門 要求中英數常 成積良好,但小兒英文不合格, 是不是 不需要再扣這 ...
做左應做的準備先,如影印各成積表,課外等等....放左榜真係要扣就攞埋校長推介信!

父母也是凡人,只有做能力所及的責任,到時得俉得由天決定吧!

引用:回覆+goodenough+的帖子 但很難知道邊間先

原帖由 eebaby1118 於 14-07-06 發表
回覆 goodenough 的帖子

但很難知道邊間先係校風好
你可以開個post問人。這裡最多就係專家,記得列明是那一區。

醒目開學勳章

如果黃大仙區可叩邊間?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!
‹ 上一主題|下一主題